Liberal Alliances boligordfører: Der er brug for mere cirkulation og mindre regulering på boligmarkedet

Vi skal have skabt mere cirkulation på boligmarkedet, så folk ikke sidder fast i deres boliger. Derfor er der brug for mindre regulering og at skrotte prislofterne, skriver Helena Artmann Andresen (LA).

Boligposten er en tung økonomisk post for mange danskere. Derfor giver det selvfølgelig mening – og er nok heller ikke særlig overraskende - at vi fra Liberal Alliances side meget gerne ser, at boligskatterne bliver sænket.

Ejermarkedet er dejligt frit og udsat for minimal regulering. Desværre er det samme ikke gældende for leje- og andelsboligmarkedet. Det er udsat for massiv regulering og priskontrol. Problemet ved den massive regulering er, at det er til stor skade for det store flertal af mennesker, som ikke har særlige kontakter i boligsektoren.

Lige nu er det sådan, at de, der er villige til at betale en højere pris for boligen, ofte ikke får mulighed for at byde ind, fordi der er for mange om buddet til de politisk fastsatte boligpriser.

Prisreguleringen gør, at der bliver større knaphed på boliger, udvalget af boliger bliver mindre, og sælgere må nøjes med en kunstigt lille gevinst ved salg af deres boliger.

Borgerne kommer simpelthen til at sidde fast i deres bolig. Selvom deres livsvilkår har ændret sig, så er der altså ikke incitamenter nok til at flytte, som boligmarkedet er i dag. Vi skal have skabt mere cirkulation, og det sker ved mindre regulering og at skrottet prislofterne. For vi bliver nødt til at få udnyttet den eksisterende boligbestand bedst muligt.

Dertil kommer, at det også er vigtigt at få bygget nye boliger. Især i vores hovedstad. Desværre er det ofte venstrefløjen, der spænder ben for at få flere nye boliger (især ejerboliger) og at udvikle byen. Boligejernes friværdi har ingen bedre ven end de røde partier i København.

Ikke flere hovsa-løsninger
Vi skal ikke ud i at gentage hovsa-løsninger i stil med det hovedløse lejeloft, som blev gennemført lige inden valget. Der er to store grunde til lejeloftet er skidt. Den ene grund er, at man laver lovgivning med tilbagevirkende kraft.

Det kan man ikke være bekendt overfor investorer, pensionskasser og andre private, der har investeret i privat boligudlejning i henhold til en given lovgivning og med en forventning om en given huslejeregulering.

At man så fra Folketingets side pludselig siger, at vi bestemmer, at det, som var lovligt, da man lavede huslejen og lejekontrakterne, ikke længere er lovligt i dag, det er grundlæggende dårlig stil.

Den anden grund er, at hele rationalet bag loven hviler på en flask præmis. At man nærmest beskylder udlejerne for at være onde, fordi de bare hiver et kæmpe overskud ind. Men kære venstrefløj, det at altså ikke sådan inflation og det frie marked fungerer.

Når vi har inflation, så bliver pengene mindre værd. Det vil sige, at når man må hæve huslejen med inflationstakten, så er det jo ikke sådan, at udlejeren kommer til at tjene kassen på det. Så grundlaget for at indføre lejeloftet, hviler simpelthen på en falsk præmis.

Så kogt lidt ned: Det vigtigste for mig som boligordfører for Liberal Alliance er at kæmpe for at få skabt noget cirkulation på det meget regulerede marked, vi har i dag. Derudover skal vi sikre markedet noget ro gennem forudsigelighed.

{{toplink}}

Forrige artikel Radikale: Fredning af 50 bygninger i København bevarer intet andet end byens tomme skal Radikale: Fredning af 50 bygninger i København bevarer intet andet end byens tomme skal Næste artikel Nordiske miljømærkningsdirektører: EU-Kommissionens forslag kan gøre det sværere at bygge grønt Nordiske miljømærkningsdirektører: EU-Kommissionens forslag kan gøre det sværere at bygge grønt