Gode byer kræver fællesskab

STAFET: Ifølge denne uges debattør, minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen (S), lever vi i en brydningstid, hvor det fællesskab, der er med til at gøre vores byer gode at bo i, er under forandring. Det er vigtigt at være bevidst om denne forandring og tænke den med i byudviklingen, mener ministeren. Læs det sidste indlæg i debat-stafetten her.

Af Carsten Hansen (S)
Minister for by, bolig og landdistrikter

Lige nu oplever vi i Danmark store forandringer. Med krisen er der forsvundet op mod 150.000 produktionsarbejdspladser - mange af dem i vores landdistrikter. Væksten sker i byerne, hvor højtuddannet og specialiseret arbejdskraft driver udviklingen, mens landdistrikterne må forholde sig til en vis affolkning.

Vi lever i en brydningstid, og som minister for både by og land er det mit privilegium at være med til at præge udviklingen. Der er en række opgaver, som skal løses af regeringen. Først og fremmest skal vi igennem krisen og have skabt arbejdspladser, som for de fleste er forudsætningen for det gode liv. Den opgave går vi til, men samtidig med at blikket er rettet mod vækst, må vi ikke glemme, hvorfor vi skal have vækst.

Det handler i bund og grund om, at vi ønsker gode og trygge liv for os selv og folk omkring os. Det kræver et vist økonomisk fundament, og for de fleste kræver det også et arbejde eller noget andet, der giver hverdagen mening. Det kræver også gode boliger, der passer til os i de forskellige livsforløb. Her er der udfordringer både i byen og på landet. På landet skal vi flere steder hjælpe med at fjerne boliger, som skæmmer de små byer, mens vi i byerne har den store udfordring, at vi skal skabe plads til de mange nye borgere.

Den almene sektor spiller en afgørende rolle i samfundsudviklingen. Det er her, vi skaber plads til dem, der ikke har lyst eller mulighed for at købe deres egen bolig, det er her, vi aktivt kan sikre ordentlige boliger til danskerne, og det er her, vi kan modvirke en usund opsplitning af vores samfund. Derfor er det også vigtigt, at vi har fokus på, at blandede boligområder er en vigtig del af byudviklingen.

Det er også i den almene sektor, at vi kan sætte nye standarder for boligens kvalitet. Vi er allerede langt med energirenoveringer, og nybyggede almene boliger vil om få år sætte helt nye standarder både i forhold til social og miljømæssig bæredygtighed.

Fællesskab skaber bedre byer
Der er også udfordringer, for sandheden er, at det ikke fungerer alle steder. I nogle af de udsatte boligområder skal der gøres en indsats for at løfte områderne ud af en negativ spiral med utryghed og dårlige liv. Den gode nyhed er, at vi trods alt ikke har større problemer, end vi kan tage fat på at løse dem. Både i byen, i landdistrikterne og i de udsatte boligområder er der grundlæggende godt at være. Det skyldes, at rammerne er gode, men der, hvor det er rigtig godt, har vi mere end gode rammer.

Jesper Nygård kalder det for det sociale enzym. Det ekstra, der binder os sammen og er en katalysator for meget af det, der virker i vores samfund. Jeg kalder det bredt for fællesskab. Men uanset hvad man kalder det, så er det her, det bliver afgjort, om vores byer er gode at leve i. Det er i fælleskabet, at vi finder glæden i vores hverdag, når der er noget større og vigtigere end os selv, der giver mening, og som vi kan bidrage til og være en del af. Det er også gennem de forpligtende fællesskaber, at vi sammen kan løfte nogle af de udfordringer, vores velfærdssamfund står over for.

De fællesskaber danner byen rammen om. Men fællesskaberne kommer ikke nødvendigvis af sig selv. Fællesskaber opstår, når mennesker mødes. og det gør de i særdeleshed i vores byrum, offentlige bygninger og boligområder. Derfor skal vi hele tiden tænke fællesskabet ind i udviklingen af vores byer. Med bevægelsen fra land til by og digitaliseringen af både vores arbejdsliv og vores sociale relationer er de traditionelle forpligtende fællesskaber i både små og store byer under forandring. Den forandring skal vi være bevidste om og få det bedste ud af.

Derfor har jeg netop nedsat tænketanken "2025 BYEN - Fællesskabet og det gode liv" med 18 markante arkitekter, samfundsdebattører og bypolitiske eksperter. De skal det næste års tid drøfte, hvordan vi fastholder fællesskabet i vores byer. De skal give et udfordrende, men realistisk bud på, hvordan vi fastholder fælleskabet gennem brydningstiden, for det er fællesskabet og ikke væksten, der i sidste ende binder os sammen og gør vores byer til gode steder at leve.

 

Dette var det sidste indlæg i debat-stafetten på Altinget | By & Bolig. Tak til alle, der deltog og læste med.

Forrige artikel Gode byer kommer ikke af sig selv! Gode byer kommer ikke af sig selv! Næste artikel Mere fokus på fællesskabet, når store byer vokser Mere fokus på fællesskabet, når store byer vokser