En ny regering med en ny boligpolitik

DEBAT: Den nye regering vil skabe ro om boligejernes økonomi og sætte gang i en ny udvikling. Energirenovering og energibesparelser er vejen frem, mener Jan Johansen, boligordfører for Socialdemokraterne.

Af Jan Johansen,
Boligordfører for Socialdemokraterne

Valget sidste år betød ikke bare, at Danmark fik en ny regering og et nyt ministerium for by og bolig, men det betød også, at Danmark fik en ny boligpolitik. Man fristes næsten til at sige, at Danmark som noget nyt rent faktisk fik en boligpolitik.

For de sidste 10 år har vi set alt for mange problemer vokse sig større, uden at der blev handlet politisk. Med den nye regering kommer der en boligpolitik, hvor man ikke er bange for at tage fat på problemerne, og som hviler på et fundament af tryghed for både lejere, andelshavere og boligejere. For vi finder det afgørende, at der er tryghed om boligen, fordi den ikke bare er en ting, men faktisk også et hjem, som danner rammen om menneskers liv.

Stabilitet nødvendig
Derfor skal der være ro om boligejernes økonomi, der skal sættes ind i de forsømte udsatte boligområder, og lejelovgivningen skal strammes, der hvor lejerne i dag for ofte trækker sorteper.

Det betyder helt konkret, at der ikke bliver rørt ved boligskatter og rentefradrag, at regeringen vil nedbringe antallet af udsatte boligområder og gøre dem mere trygge, og at der skal sættes ind mod urimelige huslejestigninger i forbindelse med istandsættelser og urimeligt høje regninger ved fraflytninger.

Grønt byggeri
Men regeringen vil ikke bare rette op, der hvor man de seneste år har ladet stå til. Regeringen vil også sætte gang i en ny udvikling, hvor energirenoveringer af både ejerboliger og lejeboliger kommer på dagsordenen.

Det betyder, at der næste år bliver indført en grøn tilskudspulje til energirenoveringer i boliger, og at der skal etableres en model for energirenoveringer i den private lejesektor, der er til gavn for både lejere og udlejere, og samtidig skal der også kigges på, hvordan Landsbyggefonden kan spille en større rolle i energibesparelser i den almene sektor.

Så der er meget nyt på vej på boligområdet, og regeringen er allerede i gang med fremrykningen af renoveringerne i de almene boliger som en del af kickstarten. Med andre ord har Danmark fået en reel boligpolitik, hvor der ikke kun blive talt om problemerne, men sat handling bag. Det er godt for både lejere, andelshavere og ejere, og det er godt for Danmark.

Forrige artikel Almene boliger kan blive Udkantsdanmarks redningsplanke Almene boliger kan blive Udkantsdanmarks redningsplanke Næste artikel Lejerne: Spekulationsmoderniseringer ødelægger boligmarkedet