DI Byg: Billigere byggeri starter med bedre samarbejde

DEBAT: Danmark er et af verdens dyreste lande at befinde sig i, hvis man har tænkt sig at bygge nyt. Derfor er det yderst relevant at se på, hvordan vi kan få mere byggeri for pengene. Det skriver Elly Kjems Hove fra DI Byg.

Af Elly Kjems Hove 
Branchedirektør DI Byg

Udgangspunktet er desværre, at der ikke har været den store udvikling i produktiviteten siden midten af det forrige århundrede, hvis man sammenligner med andre industrier. Det er et billede, som McKinsey Global Institute senest i februar i år lagde fast i en rapport, som viser, at byggesektoren verden over kæmper med lav produktivitet.

Men rapporten anviser også en vej frem med konkrete bud på indsatsområder, som kan øge produktiviteten i sektoren og dermed gøre byggeriet billigere.

Et indsatsområde handler om at skabe et godt samarbejde i byggeriets værdikæde. Der er talrige historier om byggeprojekter, der er præget af konflikter, splid og mistillid. Løsningen er derfor at skabe de rigtige rammer, så man kan øge tilliden og samarbejdet omkring byggeprojekterne.

Ingen grund til at genopfinde dyb tallerken
Det handler om at lave kontrakter og udbudsprocesser, som fordrer dialog, samarbejde og erfaringsudveksling. Det handler om at få de rigtige aktører ind på de rigtige tidspunkter med den rigtige rådgivning – uanset om det er arkitekter, ingeniører, entreprenører eller leverandører. Kompetencerne skal sættes i spil.

Der er ingen grund til at genopfinde den dybe tallerken eller gentage de samme fejl i forskellige projekter. Hvorfor ikke anvende en gennemprøvet løsning, som man ved virker fra et tidligere projekt? Det behøver jo ikke at blive pakket ind i det samme design hver gang. 

De private bygherrer er ikke i tvivl. Faste partnerskaber giver mere kvalitet for pengene og tillid om leverancen. Senest er også Københavns Kommune kommet med et bud på en løsning, som skal skaffe billigere byggerier i kommunen, så man kan imødekomme en øget efterspørgsel de kommende år.

Københavns Kommunes bud på en løsning er at skabe strategiske partnerskaber, som kan fungere over en længere periode. De næste fire år er der indgået et samarbejde mellem kommunen og et fast leveranceteam af entreprenører, arkitekter og ingeniører omkring eksekveringen af en række af kommunens byggerier inden for blandt andet børne- og ungeområdet.

Der skal løbende udfordres
Det skal øge tilliden mellem samarbejdspartnerne og samtidig sikre høj kvalitet, rettidig aflevering og lavere omkostninger. Målet er, at byggeprocessens forskellige faggrupper, entreprenører, arkitekter og ingeniører løbende udfordrer hinanden og i fællesskab udarbejder de bedste løsninger.

Samtidig kan man tage erfaringer og gentagelseseffekter med fra et skolebyggeri til et andet og endda optimere på udførelsen, når man nu har gjort det sammen før.

Det er nytænkning i en branche, hvor man er vant til at ryste posen og udskifte nøglepersoner mellem hvert projekt uden at skele til tab af værdifulde erfaringer og tillid. De strategiske partnerskaber er ét bud på en løsning, som kan være med til at sætte en ny retning ved at bryde med de eksisterende strukturer omkring byggeprojekter.

Det kan meget vel være et bud på en løsning, som kan skubbe produktiviteten i den rigtige retning – og i sidste ende sænke prisen for byggeri i Danmark.

Forrige artikel Bygherreforeningen: Færre regler vil give billiger boliger Bygherreforeningen: Færre regler vil give billiger boliger Næste artikel Debat: Billige boliger og enhjørninger minder om hinanden Debat: Billige boliger og enhjørninger minder om hinanden