Veteraner: Nyt udspil har både gode takter og mangler

UDSPIL: Regeringens nye veteranudspil er et skridt i den rigtige retning, mener veteranerne, der dog også ser flere mangler.

Regeringens nye veteranudspil, der skal gøre det lettere at være hjemvendt soldat, er et skridt i den rigtige retning. Men træerne vokser ikke ind i himlen, og udspillet har stadig store mangler.

Sådan lyder bedømmelsen fra paraplyorganisationen Veteranalliancen, som kæmper for bedre forhold for veteraner.

Talsmand for alliancen Claus Stenberg fortæller til Jyllands-Posten, at regeringen ikke tager fat på nogle af de grundlæggende problematikker, som Veteranalliancen har kæmpet med i mange år. Det gælder blandt andet udrykningskorps til selvmordstruede veteraner og ligestilling mellem fysisk og psykisk skadede soldater, når det gælder erstatning for tab af arbejdsevne.

Læs også: Regeringen vil styrke veteranindsatsen

Men der er også roser til regeringens nye forslag. Alliancen roser på sin hjemmeside blandt flere ting, at regeringen vil oprette fem nye regionale tilbud i specialpsykiatrien. Det vil betyde, at der er specialiserede behandlingstilbud i alle landets regioner.

”Så bliver det forhåbentlig slut med lange ventetider, og lange transporttider, når man som traumatiseret veteran skal have behandling. Dette har været en af vores mærkesager siden starten af Veteranalliancen,” skriver paraplyorganisationen.

Afsætter 20 millioner kroner
Regeringen præsenterede det nye udspil, som også er et serviceeftersyn af den nuværende veteranpolitik, på den årlige flagdag for danske udsendte. Ifølge forsvarsminister Peter Christensen er det vigtigt, at der ydes en særlig indsats for de hjemvendte soldater.

”Vi har i dag en solid veteranindsats, men vi skal løbende sikre, at danske veteraner får rette støtte, anerkendelse og muligheder,” siger Peter Christensen i en pressemeddelelse og fortsætter:

”Servicetjekket peger på en række områder, hvor det danske samfund kan gøre det endnu bedre for veteranerne og deres pårørende.”

De nye indsatser koster 20 millioner kroner, og udgifterne er finansieret ved en merbevilling til Forsvarsministeriet på baggrund af nedlæggelsen af Irak- og Afghanistankommissionen. Se alle regeringens forslag her.

Forrige artikel Danskerne: S-regering er bedst til sundhed Danskerne: S-regering er bedst til sundhed Næste artikel Simon Emil Ammitzbøll bliver ny statsrevisor Simon Emil Ammitzbøll bliver ny statsrevisor