Presset på eks-borgmestres dobbeltløn stiger: Venstre melder sig klar til opgør

Efter en række sager, hvor borgmestre har forladt deres politiske hverv til fordel for nye, vellønnede stillinger, er Venstre nu klar til at ændre reglerne for borgmestres eftervederlag. På tide, lyder det fra flere partier, mens minister er tavs.

Hernings nu tidligere borgmester Lars Krarup (V) kan blive en af de sidste borgmestre, der ved sin afsked med rådhuset tager et skattebetalt millionbeløb med sig over i en ny vellønnet bestilling.

For nu melder hans partikollegaer på Christiansborg sig parate til at gøre op med reglerne for borgmestres eftervederlag.

Det sker efter en række sager, hvor blandt andre også Bornholms tidligere borgmester Winni Grosbøll (S) har fået et års borgmesterløn med sig i sit nye job som direktør for Friluftsrådet.

”Vi er klar til at lave en opstramning. Det synes vi vil give god mening,” siger Venstres gruppeformand på Christiansborg, Karsten Lauritzen. Præcis hvordan det vil skulle gøres, vil han dog ikke lægge sig fast på endnu.

For Lars Krarups vedkommende lød eftervederlaget på over 1,2 millioner kroner, da han i juli forlod borgmesterposten i Herning i utide for få uger senere at blive udnævnt til bestyrelsesformand for Realdania med en dertilhørende årlig gage på 900.000 kroner.

Et spørgsmål om fairness

Venstres melding kommer i kølvandet på, at Dansk Folkeparti ved årsskiftet fremsatte et beslutningsforslag om at indføre modregning i borgmestres eftervederlag, hvis de får et nyt arbejde inden for vederlagsperioden.

Da forslaget blev behandlet i Folketinget, stemte Venstre nej sammen med et flertal af partier bestående af Socialdemokratiet, Konservative og Radikale. Men partierne pålagde til gengæld indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad at indkalde til et møde for at drøfte reglerne og eventuelle justeringer.

Det møde blev afholdt i forrige uge. Fra Venstre deltog udover Karsten Lauritzen også partiets kommunalordfører Anni Matthiesen.

”Det har været en diskussion om det har været fair, at nogen er gået direkte videre i et nyt job og har taget et års lønninger med sig. Og det vil vi have rodet op i og set på, om der bør ske en modregning,” siger hun om baggrunden for, at Venstre nu er klar til at ændre på reglerne.

Hun peger dog samtidig på, at spørgsmålet om borgmestrenes eftervederlag ikke kan stå alene. Hvis man alligevel skal ændre den del, skal man i samme ombæring have afdækket, om der er flere utilsigtede skævheder i systemet.

EL og DF: På tide Venstre

”Der kan også være andre ting, vi skal have set efter, og hvor de nuværende regler måske trækker skævt i en anden retning. Når vi skal se på det nu her, så er det vigtigt, at vi ikke overser noget, som vi så om måske et år igen skal til at se på,” siger Anni Matthiesen.

Hos Dansk Folkeparti er kommunalordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl, tilfreds med, at Venstre nu tilsyneladende er klar til at gøre noget ved en skævhed i de folkevalgtes vederlag, som han har været med til at påpege af flere omgangen.

”Vi har jo længe ment, at det mest rimelige er, at borgmestre og regionsformænd modregnes i deres eftervederlag, som det også sker for ministre og folketingsmedlemmer. Og det er da på tide, at Venstre får øje på den sunde fornuft i det,” siger Jens Henrik Thulesen Dahl.

Også Enhedslistens demokratiordfører, Rosa Lund, glæder sig over, at Venstre ”endelig kom ind i kampen”.

”Det er jo helt vanvittigt, at man på den måde har kunnet malke kommunekassen, fordi vi har de her meget lukrative eftervederlagsregler. Det er noget, som vi selv har opmærksomme på i lang tid, og derfor er vi rigtig glade for, at det nu er lykkes at få presset de her forhandlinger i gang,” siger Rosa Lund.

Lars Krarup har i en sms til Altinget skrevet, at han ikke ønsker at gå inde i en debat om hans og andre borgmestres vederlag.  

Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad (S) har ikke ønsket at udtale sig om regeringens holdning til eventuelle ændringer af borgmestrenes eftervederlag.

Forrige artikel Dagens overblik: Tysk resultat er Dagens overblik: Tysk resultat er "næsten det mest vanskelige, man kunne forestille sig", og Justitsministeriet kalder et sikkerhedsbrud "kritisk" Næste artikel Flere virksomheder søger hjælp til grøn omstilling: Flere virksomheder søger hjælp til grøn omstilling: "Ellers risikerer man at blive irrelevant"