Vælgervandringer: Konservative henter to mandater over midten

Både Socialdemokratiet og Radikale må hver afgive et mandat til Konservative. Det viser ny analyse af, hvordan vælgerne har flyttet sig siden folketingsvalget. Især de socialdemokratiske vælgeres vandring til Konservative er overraskende, siger Altingets politiske kommentator.

Konservatives fremgang siden folketingsvalget består ikke blot af frafaldne vælgere fra vennerne i den blå lejr.

Det lader også til at være Konservatives fortjeneste, at de borgerlige partier nu er tættere på rød blok i meningsmålingerne end ved sidste valg.

Partiet står nemlig til at vinde to mandater fra rød blok.

Det viser en ny analyse af vælgervandringerne siden folketingsvalget 2019, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget på baggrund af data fra Kantar Gallup og Epinion.

Siden valget har Konservative vundet 32.113 vælgere fra Socialdemokratiet, mens der er 25.966 vælgere, som stemte på Radikale dengang, som nu vil sætte kryds ved Konservative.

Ifølge Kasper Møller Hansen koster et mandat omtrent 24.326 vælgere, og dermed står både Socialdemokratiet og Radikale til at aflevere et mandat over midten.

Succes bundet op på ”altfavnende” Pape

Populariteten blandt de socialdemokratiske vælgere er overraskende, mener Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Mens Konservative tidligere har appelleret til nogle af de samme vælgere som Radikale, har den politiske kommentator sværere ved at se, hvordan partiet er lykkedes med at tiltrække tidligere S-vælger

”Konservative har historisk haft et vist overlap i erhvervssegmentet med Radikale. Det er mere overraskende, at de napper vælgerne fra socialdemokraterne i betragtning af, at Pape har anlagt en ret højredrejet økonomisk politik,” siger Erik Holstein og tilføjer:

”Men Pape har noget altfavnende over sig, der rækker ud over partiets politiske profil, så meget er nok bundet op på det.”

Appellen til midten er ikke konservativ strategi

Vælgerne, som tager turen over midten, er afgørende for de blå partier, hvis de skal vinde magten ved næste folketingsvalg. Men Konservative har egentlig ikke lagt op til at påtage sig den tjans, siger Erik Holstein.

”Det er en lidt underlig situation, for partiets strategi har egentlig ikke været at gå efter midtervælgere i den nuværende situation. Den opgave har de tildelt Venstre, mens de selv gik på strandhugst i blå lejr,” siger han og tilføjer, at det er tvivlsomt, at partiet kan fastholde sine nye vælgere fra Socialdemokratiet

”Hvis Konservative går til valg på at afskaffe Arne-pensionen, samtidig med de vil have topskattelettelser, ja, så skræmmer de med garanti midtervælgere væk.”

Dermed kan opgaven med at vinde midtervælgerne ende hos Venstre, hvor partiformand Jakob Ellemann-Jensen allerede nu forsøger at tiltrække de afgørende stemmer med blandt andet et grønt fokus. Men det er uden held indtil videre.

Ifølge analysen afleverer Venstre flere vælgere over midten, end der vindes. Socialdemokratiet står til at få 21.726 af Venstres tidligere vælgere. Samtidig viser tallene, at Venstre blot vinder 5.660 vælgere fra Radikale. Sidstnævnte bevægelse er dog så lille, at den er behæftet med en vis usikkerhed.

Artiklen fortsætter efter grafikken.

Løkke kan få svært ved at lokke socialdemokrater

Frem mod det kommende folketingsvalg vil et nyt parti dog blande sig i kampen om vælgerne på midten. Søndag løftede Lars Løkke Rasmussen sløret for sit nye parti Moderaternes politiske program, og partiet vil officielt blive stiftet grundlovsdag i år.

Selvom Løkkes politiske kurs lægger op til at fiske stemmer i midten af dansk politik, vurderer Erik Holstein, at han ikke vil have den store succes med at hive stemmer over midten fra de røde partier.

”Moderaterne kan nok tage lidt fra Radikale, men ellers tror jeg ikke, Løkke kan tage ret meget over midten,” siger han og tilføjer:

”Han har været for længe i Venstre til at være attraktiv for de socialdemokratiske vælgere. Mette Frederiksen skal nok også vide lige at minde om, at det var Løkke, der fik rundbarberet efterlønnen og halveret dagpengeperioden.”

Konservativ opbakning afhænger især af tidligere V-vælgere

Det er ikke kun Socialdemokratiet og Radikale, som afleverer vælgere hos Konservative. Venstre står stadig for en stor del af partiets vækst i meningsmålingerne.

Ifølge analysen består næsten halvdelen af Konservatives nuværende opbakning af tidligere V-vælgere. 208.984 vælgere, som stemte på Venstre i 2019, vil nu stemme på Konservative.

De mange nye vælgere kan betyde, at Konservatives nuværende medvind er mere usikker. Det er nemlig en stor andel, som i stemmeboksen indenfor det næste halvandet år skal bevise, at de reelt vil flytte deres kryds.

”Det gør det sårbart. Det er sandflugtsvælgere, der næppe har skiftet parti af politiske grunde, men snarere fordi det er Konservative, der har succes i øjeblikket, mens Venstre har været plaget af det ene problem efter det andet,” siger Erik Holstein.

Folketingsvalget skal senest afholdes 4. juni 2023.

Forrige artikel Chefanalytiker: Eksplosive energipriser udhuler ældres pengepung Chefanalytiker: Eksplosive energipriser udhuler ældres pengepung Næste artikel Dagens overblik: Kritik af Bramsens ledelsesstil, støttepartier klar til at genåbne bilaftale og de bedste bud på Udenrigsministeriets nye topchef Dagens overblik: Kritik af Bramsens ledelsesstil, støttepartier klar til at genåbne bilaftale og de bedste bud på Udenrigsministeriets nye topchef