Sundhedsstyrelsen sætter vaccination med AstraZeneca på pause – det ærgrer statsministeren

https://vimeo.com/522269153/94e851428b

En mulig dødelig bivirkning i form af blodpropper får Sundhedsstyrelsen til at indstille al vaccination med AstraZeneca de næste to uger. Det ærgrer Mette Frederiksen, siger hun på doorstep-møde torsdag.

Al vaccination med AstraZeneca sættes i bero de næste 14 dage.

Det skriver Sundhedsstyrelsen på deres hjemmeside.

Det sker efter, der er indberettet alvorlige tilfælde med blodpropper hos personer, der er blevet vaccineret med covid-19 vaccinen fra AstraZeneca. Én indberetning er et dødsfald i Danmark.

Det kan på nuværende tidspunkt ikke konkluderes, om der er en sammenhæng mellem vaccinen og blodpropperne, skriver Sundhedsstyrelsen.

Sundhedsminister Magnus Heunicke deler også nyheden på Twitter.

Søren Brostrøm: Der er god dokumentation for, at vaccinen er både sikker og effektiv

Direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm udtaler, at det ikke har været en let beslutning at sætte en vaccine på pause.

Men fordi der bliver vaccineret så mange mennesker, er Sundhedsstyrelsen nødt til at reagere med rettidig omhu, når der er viden om mulige alvorlige bivirkninger, mener han. 

”Det er vigtigt at understrege, at vi ikke har fravalgt AstraZeneca vaccinen, men at vi sætter den på pause. Der er god dokumentation for, at vaccinen er både sikker og effektiv. Men både vi og Lægemiddelstyrelsen er nødt til at reagere på rapporter om mulige alvorlige bivirkninger, både fra Danmark og andre europæiske lande. Det viser, at overvågningssystemet virker,” udtaler Søren Brostrøm.

Mette Frederiksen ærgrer sig, men tror på en normaliseret sommer

I forbindelse med årsdagen for coronanedlukningen fortæller Mette Frederiksen på et møde foran Herlev Hospital torsdag, at nyheden om AstraZeneca ærgrer hende. Men hun forholder sig ikke til, om man har godkendt AstraZeneca vaccinen for hurtigt.

"Det er en sundhedsfaglig vurdering, når vacciner tages i bero. Det er ikke en politisk beslutning," sagde hun på mødet.

Og trods ærgrelserne over AstraZeneca vaccinen havde Mette Frederiksen også en optimistisk besked med på mødet.

"Hvis vi bliver ved med at vaccinere folk, og folk lader sig teste, så tror jeg på en nærmest normaliseret sommer," sagde statsministeren.

Hvis du allerede er vaccineret med AstraZeneca, eller har bestilt tid:

  • Sundhedsstyrelsen skriver, at hvis du allerede har bestilt tid til vaccination med AstraZeneca, bliver din tid aflyst, og du vil senere få invitation til ny vaccination.
  • Er du blevet vaccineret med AstraZeneca inden for de sidste 14 dage, skal du kontakte egen læge, hvis du oplever længerevarende symptomer, det vil sige mere end 3 dage.
Forrige artikel Se debatten: Oppositionen og støttepartier hungrer efter konkrete tiltag for at opnå målene i klimaloven Se debatten: Oppositionen og støttepartier hungrer efter konkrete tiltag for at opnå målene i klimaloven Næste artikel Gense kaotisk pressemøde: Regeringens præsentation af digitaliseringspartnerskab afbrudt af brandalarm Gense kaotisk pressemøde: Regeringens præsentation af digitaliseringspartnerskab afbrudt af brandalarm