V-profil slår endegyldigt fast: Kulturen bør fredes i fremtidens spareøvelser

Der blev skåret mærkbart i kulturbudgetterne, sidst Venstre havde statsministerposten i Danmark. Nu vil partiets kulturordfører, Jan E. Jørgensen, skærpe partiets kulturprofil med en ny kurs og hælder Inger Støjbergs forslag om besparelser ned af brættet. 

På kulturområdet har Venstre rykket sig, siden partiet senest sad på regeringsmagten i Danmark.  

Mens VLAK-regeringens såkaldte omprioriteringsbidrag betød årlige besparelser i kulturlivet på to procent, vil Venstre i dag uddele trecifrede millionbeløb på finansloven.

Venstre vil generelt satse mere på kulturen, som er særligt vigtig at støtte og dyrke i en usikker tid med krig i Ukraine, inflationskrise og coronaefterdønninger, fastslår kulturordfører Jan E. Jørgensen.

Han understreger, at kulturen ikke igen bør nedprioriteres for at finansiere andre politiske tiltag.

Tværtimod er der behov for flere penge, og konkret har Venstre de seneste to år spillet ud med forslag om at afsætte 150 millioner kroner ekstra til kulturtiltag på finanslovsaftalen.

”Når vi bruger så relativt få penge, som vi gør på kultur, så er der ikke ret meget vundet ved at spare på området. Og vi kan samtidig sagtens gøre utroligt meget for kulturen for relativt få penge," siger han og uddyber:

"For 150 millioner kroner kan man lave vildt meget ekstra kunst og kultur i Danmark. På forsvarsområdet, i sundhedsvæsenet eller i daginstitutionerne ville man knap opdage et beløb i den størrelsesorden."

Skal holdes fri for besparelser
Fortryder Venstre i dag de årlige besparelser i kulturlivet, som var en realitet i jeres seneste regeringsperiode? 

"Man skal huske, at de penge, der blev sparet på alle de mange forskellige politikområder, de blev brugt andre steder, hvor der var et stort behov - eksempelvis på kræftpakker og ressourcer til politiet. Der blev truffet en beslutning om, at der bredt set skulle findes penge til den type områder, og det forstår jeg fuldt ud."

"Men næste gang, det måtte blive nødvendigt, så vil jeg arbejde for at friholde kulturen, netop fordi det er så få penge, vi bruger på kulturen. Der bør være råd til at friholde kulturområdet."

Hvad med besparelserne i DR på 20 procent, som du selv har kaldt en ”blodrus”?

”DR var og er en mastodont, som ofte er lidt svær sådan rigtig at holde af, og vi bruger en meget stor del af vores kulturbudgetter på DR. Jeg har sagt, at vi står fuldstændig på mål for de besparelser, der allerede var gennemført. Men også at 20 procentbesparelsen var for voldsomt. For jeg mener samtidig, at DR er en stor og vigtig institution og er med til at binde os sammen som folk og som nation.”

”Bertel Haarder kniber sig selv i armen”

Vil du erklære dig enig i, at der generelt er en tydelig kontrast mellem den kulturpolitik, I nu lægger for dagen og jeres førte kulturpolitik sidst, I var i regering? 

”Det kan du godt sige. Bertel Haarder kniber da i hvert fald sig selv i armen og spørger, om det virkelig kan være rigtigt. Men det er Venstres kulturpolitik, jeg lægger frem. Jeg kan ikke vide, hvor meget vi kommer igennem med, fordi det kommer an på, hvor stor en rolle vi får efter valget. ”

Så vil det være en korrekt analyse, at Venstre er ved at definere sig på ny i kulturpolitikken? 

"Ja, men det ærgrer mig samtidig, at Venstre tidligere har efterladt det indtryk, at vi har virket som et parti, der ikke rigtig har villet kulturen."

"For Venstre fylder rigtig meget i det kulturelle landskab rundt omkring i eksempelvis oplysningsforbund og det frivillige foreningsliv. Og vi har historisk spillet en kæmpe rolle i forhold til alt fra folkebiblioteker til folkehøjskoler. Vi er også et gammelt kulturparti. Derfor er det brandærgerligt, at det modsatte har været indtrykket."

Men er det ikke også reelt nok at have det indtryk? 

"Jo. Det er i hvert fald lidt selvforskyldt, at mange ser sådan på det. Jeg siger ikke, at det er helt forkert, det er bare heller ikke helt rigtigt."

Kultur i hele Danmark

Foruden flere penge til enkelte kulturinitiativer på finansloven, går Venstre også til valg på at få lavet en reform, som skal sikre kultur i hele Danmark.

Det skal blandt andet ske ved at give støtte til, at de store kulturinstitutioner i langt højere grad kan bevæge sig ud i landet med såkaldte vandreudstillinger og teatertournéer, lyder det fra Jan E. Jørgensen.

”Hvis man sørger for, at eksempelvis museerne bliver bedre til at få kunsten ud på arbejdspladser, offentlige institutioner eller sågar i butikscentre, så vil langt flere få glæde af kunstværkerne frem for, at de måske alternativt samler støv i et arkiv,” siger han og tilføjer:

”Vi vil sørge for, at institutionerne bliver økonomisk belønnet for tournévirksomhed. Det er ikke realistisk at forestille sig, at der vil være en ballet i Svendborg, Aalborg, Nyborg og Faaborg. Men Den Kongelige Ballet kan jo sagtens tage på tourné i højere grad end i dag.

I Venstre anerkender man også skæv fordeling af kulturstøtten som et problem, der skal sættes ind over for.

Men det kan ikke alene løses med yderligere statsstøtte eller omfordeling af penge, mener Jan E. Jørgensen.

I stedet skal der findes en model, hvor institutionerne belønnes af staten for selv at kunne skaffe kommunal eller privat medfinansiering, uddyber han.

”Vi har ikke nogen nøjagtig plan for, hvordan det skal skrues sammen. Men vi bliver nødt til at finde en måde at belønne de kulturinstitutioner, som selv har været gode til at skaffe finansiering. Ellers bliver det enten alt for dyrt, eller vi brænder nallerne, når pengene flyttes rundt,” siger Jan E. Jørgensen.

”Svaret er ikke at tage en masse penge fra Arken og flytte dem til Skagens Museum. Svaret er at gøre institutionerne bedre til at skaffe kommunal- og privat medfinansiering,” tilføjer han.

Så skal staten heller ikke tilføje flere penge til museumsområdet i forbindelse med en mulig kommende museumsreform for at få kabalen til at gå op?

”Der skal formentlig også flere statslige penge til. Fordi det her med at tage fra ét museum og give til et andet, der får du altså en frygtelig masse ballade med de museer, der mister penge. Det kan bare ikke stå alene.”

Affejer Støjbergs forslag

Som du ser det i dag, hvad er det så, der kan samle blå blok om kulturpolitikken? 

"Jeg tror egentlig, at vi har fælles fodslag i forhold til forståelsen af, at der er ekstra meget kultur i de store byer, men at der også skal kultur ud til mindre bysamfund, fordi vi alle er med til at betale skatten."

Venstre kommer med al sandsynlighed ikke til magten uden Inger Støjberg og Danmarksdemokraterne. Det er et parti, som vil skære 800 millioner kroner i kulturstøtten. Hvad tænker du om det? 

"Der må vi bare erkende, at vi står meget langt fra hinanden. Jeg tror også, Inger Støjberg her tager fejl af sine vælgere. Politisk er der heller ikke mange, der har bidt på. Men det positive ved det er, at kulturen jo faktisk er blevet debatteret mere, end den ellers ville være blevet."

"Vi må se, hvad der sker efter valget, jeg kan jo kun opfordre folk til at stemme Venstre. Vi er forskellige partier, og folk må jo mene, hvad de vil." 

Hvordan vil I konkret arbejde for at sætte kulturen mere på dagsordenen midt i en tid med krig og inflationskrise? 

"Det vigtige i den sammenhæng, det er, at kulturen - litteratur, film, teater, musik - ikke bliver fravalgt, når pengene er knappe. Hvis kulturen ender med at trække det korteste strå i den nuværende krise og ovenpå to år med corona, så ville det være ulykkeligt."

"Jeg mener, en ny regering har en forpligtelse til at sikre, at kulturen ikke skal opleve en coronakrise 2.0."

Det eneste sted, ordet kultur er nævnt i dit valgmateriale, det er i dit CV. Hvordan kan det være? 

"Det er rigtigt. Der ikke et af de emner, vi slås mest om lige nu. Men den er også skrevet før Inger Støjberg meldte sig klar til at skære 800 millioner kroner i kulturstøtten. Ellers havde jeg måske tilføjet et par sider om det."

Men hvad er årsagen til, at der ikke bruges noget spalteplads på kulturen i dine valgpjecer generelt set? 

"Hvis man fremhæver alt, fremhæver man intet. Og jeg er jo også et eller andet sted bundet af, hvilke emner der bliver diskuteret ved middagsbordet. Og bare fordi jeg er kulturordfører, så betyder det ikke, at jeg udelukkende interesserer mig for kulturpolitik."

{{toplink}}

 

Forrige artikel Midtvejsvalg kan afgøre demokratiets fremtid i USA: ”Vi skal være vanvittigt bekymrede” Midtvejsvalg kan afgøre demokratiets fremtid i USA: ”Vi skal være vanvittigt bekymrede” Næste artikel S-ministre svarer 'overvejende uenig' om central regeringspolitik: S-ministre svarer 'overvejende uenig' om central regeringspolitik: "Vi har ikke et ideologisk ønske om at fordele elever på baggrund af forældrenes indkomst"