V: Kommuner kan spare uden at skade velfærd

OMPRIORITERING: Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), vil have regeringen til at tage ansvar for besparelser, der rammer kernevelfærden. Men ældrepleje og skoler behøver ikke blive ramt, lyder det fra Venstres finansordfører.

Frank Jensen vil ikke stå model til de besparelser, som hans og de øvrige kommuner er blevet pålagt af regeringen fra næste år.

I stedet vil den københavnske overborgmester have regeringen til selv at pege på, hvor den ene procent af de kommunale budgetter skal hentes.

Men regeringspartiets finansordfører, Jacob Jensen, køber ikke Frank Jensens præmis om, at det såkaldte omprioriteringsbidrag nødvendigvis skal ramme den kommunale velfærd.

”Jeg har problemer med, når Frank Jensen og andre siger, at det må være regeringens ansvar, fordi den første krone skal findes på kernevelfærd. Det er simpelthen ikke rigtigt, når vi kan konstatere, at deres budgetter ser ud, som de gør,” siger Jacob Jensen.

Stadig rum for effektivisering
I Politiken er Frank Jensen torsdag ude med budskabet til regeringen. Når den på finansloven vil bestemme, hvordan pengene skal bruges, må regeringen også tage ansvaret for at finde dem, mener han.

”Regeringens omprioriteringsbidrag er et udtryk for, at regeringen tager penge op af kommunekassen. Det er en slags tyveri,” siger Frank Jensen til Politiken.

Til det siger Jacob Jensen, at Københavns Kommune i år har budgetteret med effektiviseringer med 315 millioner kroner.

”Det er muligt, Frank Jensen er af den opfattelse, at det er den sidste mulighed for effektivisering i verdenshistorien, men det er jeg bare ikke enig i. Selvfølgelig kan man løbende finde muligheder,” siger Jacob Jensen.

I vil gerne anvise konkret, hvordan pengene skal bruges, men ikke hvor de skal tages. Så der er I inde at gribe ind. Hvorfor så ikke være konsistente?

”For det første taler vi om en meget beskeden del af det samlede budget. For det andet sætter vi en retning med værdighedsmilliarden, men vi er ikke inde og sige, at det skal bruges på netop dét ældrecenter og på en bestemt måde. Det er netop op til kommunerne,” siger Jacob Jensen.

Valgkampsindlæg
Jacob Jensen mistænker Frank Jensen for at have andre motiver. Det bygger han på, at københavnerborgmesteren ikke havde samme bekymringer, da en S-ledet regering for få år siden skar i den kommunale velfærd.

”Det understreger for mig, at Frank Jensen ikke er særligt bekymret for noget økonomi. Han er ude i et politisk ærinde, en form for kommunalvalgkamp, der åbenbart er startet i dag,” siger Jacob Jensen.

Forrige artikel Græsk flygtninge-sammenbrud åbner for forlænget grænsekontrol Græsk flygtninge-sammenbrud åbner for forlænget grænsekontrol Næste artikel Pind: Ulovlige mobiler skal ud af fængslerne Pind: Ulovlige mobiler skal ud af fængslerne