Ungdomskommissionen: Behold lavalderen

KRIMINALITET: Regeringens ungdomskommission har fremlagt 35 punkter til en indsats mod kriminelle unge. Fokus er overvejende på forebyggelse.

Mens det ene af de store punkter i Ungdomskommissionens arbejde, forebyggelse, ser ud til at møde bred politisk opbakning, ser det anderledes ud, når det skal handle om den kriminelle lavalder.

Dansk Folkeparti fastholder, på trods af anbefalinger om det modsatte, at den kriminelle lavalder sænkes:

"Vi ved, at kriminaliteten blandt en gruppe børn og unge under femten år er blevet så voldsom, at den sågar indbefatter grov vold og seksuelle krænkelser, hvorfor det er altafgørende, at vi får sænket den kriminelle lavalder til 12 år," siger partiets retsordfører, Peter Skaarup.

Regeringens holdning til en sænkning af lavalderen er tvedtydig. De Konservative er som udgangspunkt imod, men ønsker ikke at gøre det til et ultimativt krav i en samlet indsats mod ungdomskriminalitet. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har tidligere sagt, at det bør diskuteres, om den nuværende lavalder skal ændres.

Oppositionen tilfredse med kommissionen
Blandt partierne til venstre for midten er der generelt glæde at spore. Her har holdningen længe været, at der ikke bør ændres ved den kriminelle lavalder, og at forebyggelse bør spille en væsentlig rolle i indsatsen mod kriminalitet blandt de unge.

Hos de Radikale er det tydeligt, at man føler, at kommissionsarbejdet er udmundet i forslag, der kan afspejles i partiets synspunkter:

"Ungdomskommissionens forslag om at styrke gadeindsatsen med flere gadeplansmedarbejdere, større satsning på konfliktråd og en mentorordning, hvor kriminelle eller kriminalitetstruede får råd og vejledning, er eksempelvis forslag, vi for længst er kommet med," siger retsordfører Lone Dybkjær.

Samtidig håber hun på, at kommissionens udmelding kan få regeringen til at skifte kurs:

"Desværre har regeringen og Dansk Folkeparti stædigt holdt fast i deres skingre fællessang om strengere straffe og sænkning eller sågar afskaffelse af den kriminelle lavalder. Det er godt, at kommissionen nu slår fast, at den linje ikke virker, og at det er andet og mere end straffe, der skal til."

SF vil ikke nøjes med at håbe, men forlanger nu, at der bliver udstukket en garanti mod ændring af den kriminelle lavalder:

"Vi må have en garanti for, at regeringen ikke hopper på Dansk Folkepartis limpind. Nu må det være slut med Dansk Folkepartis stupiditet og idéforladthed," siger retsordfører Karina Lorentzen til jp.dk.

Strategi for indsats på vej
Justitsminister Brian Mikkelsen (K) hæfter sig også ved kommissionens forslag og påpeger, at den udarbejdede betænkning vil blive taget til efterretning i det fremtidige arbejde.

Et arbejde, der vil blive taget fat på i den kommende folketingssamling, og som vil bestå af en samlet strategi fra regeringen. Den vil fokusere både på det forebyggende og det retshåndhævende område, og nøgleordene vil være mere konsekvens, opfølgning og omsorg.

Forrige artikel Ny kreditpakke klar uden oppositionen Næste artikel Løkkes tale ved FN's klimatopmøde