Ung S-borgmester vinder Dialogprisen 2019

INTERVIEW: Det blev den 26-årige Holbæk-borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S), der løb med årets dialogpris på Folkemødet. Altinget tog en snak med den nykårede prisvinder. 

Årets folkemøde nærmer sig sin afslutning, og traditionen tro er der fundet en vinder af Dialogprisen.

I et felt af fem nominerede gik prisen til Holbæk-borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S), der fik den overrakt på Hovedscenen søndag formiddag af formanden for Foreningen Folkemødet, Jann Sjursen.  

Det er Foreningen Folkemødet, Lead Agency, Dansk Folkeoplysnings Samråd og Dansk Ungdomsfællesråd (DUF), der står bag prisen, som har været uddelt siden 2013.

Prisen gives til en politiker, der er god til at lytte, indgå i dialog og lade sig påvirke af debatten. De fire andre nominerede var Karsten Lauritzen (V), Magnus Heunicke (S), Mette Abildgaard (K) og Trine Torp (SF).

Christina Krzyrosiak Hansen er med sine 26 år Danmarks yngste borgmester. Hun modtog prisen for sin autenticitet og ærlighed om, hvad hendes unge alder betyder, og for på forskellige måder at indgå i dialog med borgerne i Holbæk Kommune.

Den unge S-borgmester er samtidig den første kommunalpolitiker, der vinder Dialogprisen.

Altinget fangede prisvinderen til en kort snak umiddelbart efter uddelingen:

Stort tillykke med prisen. Hvad er din umiddelbare reaktion?

”Jeg er virkelig glad og stolt, og jeg føler mig også ret ydmyg over det. Så vidt jeg ved, har der aldrig været nomineret en kommunalpolitiker før, så det er fedt, at der kommer fokus på kommunalpolitik og dialog helt generelt. Jeg er bare megaglad.”

Hvad har du gjort, som gør dig fortjent til prisen?

”Jeg repræsenterer 72.000 borgere i Holbæk Kommune, og jeg har en pligt til at være til stede for dem og være der, hvor de er. Det handler både om at være lokalt blandt befolkningen, men også at tage ud til forskellige arbejdspladser og institutioner og have en ærlig tilgang til, at vi politikere ikke ved alting. Vi bliver kun bedre og klogere af at lytte til de folk, der er omkring os, og det værdsætter jeg meget højt.”

Hvordan gør du det helt konkret?

"For det første er jeg hver tirsdag i praktik – enten på en institution eller i en virksomhed. Det har jeg gjort, lige siden jeg blev borgmester. For det andet flytter jeg en gang i kvartalet mit borgmesterkontor helt fysisk ud i et af de 18 lokalområder, der er i Holbæk Kommune. Det gør jeg for at være der, hvor borgerne er. Der er mange ting, som man ikke ser eller oplever ved at sidde bag sit skrivebord på rådhuset."

Du var nomineret sammen med en række prominente navne, men endte alligevel med at vinde. Hvad tænker du om det?

”Jeg troede ikke på, at jeg kunne vinde, fordi jeg var oppe mod nogle meget dygtige og erfarne politikere. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at jeg både er glad og stolt over, at der er blev sat fokus på kommunalpolitik på den her måde. Den her pris er i virkeligheden også en anerkendelse af det kommunale.”

Hvad har været højdepunktet på årets Folkemøde for dig?

”I går var jeg til en debat, hvor en pige, der hed Thea og gik i folkeskolen, bare bragede igennem, da hun fortalte os om sin hverdag, og hvor stolt hun er over at gå i folkeskole. Hun kom med nogle gode eksempler på, at vi skal blive bedre til at tale vores folkeskole op. Der sad jeg og blev helt rørt og imponeret over den her pige, som virkelig bare tror på en samfundsinstitution."

Forrige artikel Eks-politikere fortæller om deres exit: Når brobizzen stopper med at virke, og kontoret bliver pakket ned Eks-politikere fortæller om deres exit: Når brobizzen stopper med at virke, og kontoret bliver pakket ned Næste artikel Organisationer venter på satspuljens efterfølger Organisationer venter på satspuljens efterfølger