Ugen i dansk politik: Ophævelse af udendørs forsamlingsforbud og høring om hybride trusler

Forsinket markering af genforeningsjubilæum, besøg ved giftdepot og afhøring af en anonym kilde fra Forsvarets Efterretningstjeneste. Få dit politiske overblik over den kommende uge her.

Velkommen til en ny uge i dansk politik, der blandt andet byder på ministerbesøg ved gammelt giftdepot, konference om FN's verdensmål og samråd om Radio Loud.

Selvom afslutningsdebatten i sidste uge markerede afrundingen af det politiske år, er der stadig en række politiske events på programmet.

Få overblik over begivenhederne her:

Mandag
Klokken 16 holder Dansk Industri gratis erhvervstræf i Thisted med temaet: Thy og Mors efter coronapandemien.

Folketingets kirkeudvalg skal på studietur til Sydslesvig og Sønderjylland fra mandag til onsdag i anledning af 100-året for genforeningen sidste år. Formålet med turen er at markere genforeningsjubilæet og høre om kirkernes virke i det danske mindretal i Sydslesvig, det tyske mindretal i Sønderjylland samt i Haderslev og Ribe stift.

Klokken 12.30 besøger miljøminister Lea Wermelin (S) den omdiskuterede generationsforurening - Cheminovas giftedepot ved Høfde 42 - på Harboøre Tange. Det sker som opfølgning på finanslovsaftalen, hvor der blev afsat 630 millioner kroner til oprensning af området. Derudover deltager repræsentanter fra SF, regionsrådsformand Anders Kühnau (S) og Lemvig Kommunes borgmester Erik Flyvholm (V).

Mandag er også WHO's årlige Verdensdag for fødevaresikkerhed.

Tirsdag 8
Tirsdag eftermiddag er to ministre kaldt i samråd:

Onsdag
Danmarks Statistik kommer klokken 8 med nye tal på betalingsbalance og udenrigshandel for april 2021.

Klokken 9.30 er Forsvarsudvalget - i samarbejde med Udenrigspolitisk Selskab, foreningen Folk & Sikkerhed og IDA - for en høring i Landstingssalen på Christiansborg om hybride trusler og angreb. Her skal en række eksperter og fagfolk gøre politikere og interesserede borgere klogere på, hvordan Danmark skal forholde sig til en diversitet af nye hybride trusler og angreb i gråzonen mellem krig og fred. Se programmet her.

Klokken 10 holder europarlamentariker Søren Gade uddannelseskonference i Fællessalen på Christiansborg  under titlen: Nye veje til uddannelse i hele landet. Der vil blandt andet være indlæg fra indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S).

Senere på dagen er der skemalagt tre samråd:

  • Klokken 11 skal uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i samråd, hvor Venstre har bedt dem om at redegøre for, "hvilke initiativer regeringen planlægger at tage for at sikre, at nyuddannede akademikere kommer hurtigere i arbejde."
  • Klokken 13.30 er beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard igen kaldt i samråd, denne gang om løn- og arbejdsvilkårene for udenlandsk arbejdskraft Samrådsspørgsmålet er stillet af Karsten Hønge (SF).
  • Klokken 14 skal sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd om vaccinationsprogrammet og coronarelaterede udgifter.

Torsdag
Kommunernes Landsforening, KL, holder torsdag og fredag socialt- og sundhedspolitisk forum i Aalborg, hvor der bliver sat fokus på, "hvordan landets kommuner får skabt nogle rammer, der i højere grad understøtter kvalitet i indsatsen med blik for den enkelte borger og dennes individuelle behov."

Fra 10.00 til 11.30 afholder Danske Havne årsmøde i København med en politisk paneldebat og offentliggørelsen af en grøn bæredygtighedsrapport og en havnestrategi. Blandt de politiske deltagere fra Christiansborg er Mona Juul (K), Rasmus Helveg Petersen (R) og Malte Larsen (S).

Klokken 13.30 er der konference om FN's verdensmål hos Dansk Industri fra H. C. Andersens Boulevard i København, med deltagelse af blandt andre Kronprinsessen. Ved konferencen vil der blandt andet være oplæg og paneldebatter om indsatsen for at nå verdensmålene i Danmark.

Afhøringerne i Tibetkommissionen fortsætter i Retten på Frederikseberg fra klokken 9.30 fortsætter - torsdag med to personer fra Udenrigsministeriet.

Derudover skal fem ministre i samråd:

Fredag
Forud for weekenden afskaffes det udendørs forsamlingsforbud helt, mens det hæves til 100 personer indendørs.

Klokken 9.30 afhøres en anonym kilde fra Forsvarets Efterretningstjeneste af Tibetkommissionen.

Senere deler to S-ministre ugens sidste samråd:

  • Klokken 10.30 har SF og Enhedslisten kaldt udenrigsminister Jeppe Kofod og sundhedsminister Magnus Heunicke i samråd om suspendering af vaccinepatenterne: "Udvalget har bedt ministrene redegøre for, hvorvidt den danske regering vil ændre holdning til midlertidig og så længe pandemien pågår, at suspendere vaccinepatenterne via den Trips waiver, der er rejst i WTO af Indien og Sydafrika efter at USA sammen med over 100 andre lande nu bakker dem op, og EU Kommissionen også har meddelt, at man vi se på sagen."

Søndag
Markeringen af 100-året for genforeningen af Danmark - som er blevet udskudt fra juli 2020 - finder sted i Aabenraa fra klokken 10. Ved dronningens middag om aftenen ventes  at holde middag med blandt andre statsminister Mette Frederiksen og det tyske præsidentpar.

Forrige artikel Et sidste farvel til Poul Schlüter: Et sidste farvel til Poul Schlüter: "Vi har mistet noget betydningsfuldt" Næste artikel Ministerier har ansat 27 nye presse- og kommunikationschefer under Mette Frederiksen Ministerier har ansat 27 nye presse- og kommunikationschefer under Mette Frederiksen