Ugen i dansk politik: Høring om Nato’s rolle i Arktis og valg af ny formand for statsrevisorerne

Der er åben høring om Nato’s fremtidige rolle i Arktis. Nick Hækkerup skal i samråd om EU-domstolens legitimitet, og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard skal forklare, hvordan regeringen vil måle indsatsen mod ulighed i samfundet. Få overblikket over en ny uge i dansk politik.  

Velkommen til Altingets overblik over en ny uge i dansk politik.

I løbet af ugen er der blandt andet åben høring om Nato’s fremtidige rolle i Arktis, og Nick Hækkerup skal i samråd om EU-domstolen, som han flere gange har langet ud efter for at agere politisk.
 
Mandag

  • På ugens første dag skal statsrevisorerne vælge ny formand, da Dansk Folkepartis Henrik Thorup fratræder posten. Det sker på et møde klokken 9.
  • Og så tager Danmarks delegation i Nordisk Råd til Malmø, hvor der mandag og tirsdag afholdes den årlige temasession. Denne gang vil debatterne kredse om Ruslands angreb på Ukraine.

Tirsdag

  • I Forsvarsudvalget er der samråd om støjisolering af boliger ved Flyvestation Skrydstrup.

Her skal forsvarsminister Morten Bødskov (S) svare på, hvorfor Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelses endnu ikke har færdigbehandlet sagerne om borgernes støjgener.

  • I Erhvervsudvalget holder embedsmænd en teknisk gennemgang af regeringens lovforslag om regulering af sociale medier. Det sker fra klokken 10.
  • Klokken 13 er der spørgetime med statsminister Mette Frederiksen (S) i Folketingssalen. Det er også forventningen, at der også skal stemmes om et lovforslag om at give børn ret til mere end to juridiske forældre.
  • Klokken 15:30 er udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i samråd.

Her skal han forholde sig til en sag, hvor Ligebehandlingsnævnet har givet to muslimske lærerpraktikanter medhold i at være udsat ulovlig diskrimination. Det skyldes, at skolen krævede, at lærerne kunne give hånd. 

Onsdag

  • Klokken 10 i Udvalget for Landdistrikter og Øer holder embedsmænd fra Erhvervsministeriet teknisk gennemgang af et lovforslag, som har til formål at skabe bedre muligheder for at finansiere boliger i landdistrikter.

Det skal ifølge forslaget ske gennem en statsgaranti på den yderste del af boliglån for visse ejerboliger.

  • Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og transportminister Trine Bramsen (S) er kaldt i samråd om kritisable midlertidige boligforhold for lastbilchauffører og arbejdere inden for byggeri og landbrug.
  • I Folketingssalen er der fra klokken 10 spørgetid, hvor regeringens ministre vil besvare oversendte spørgsmål.

Der behandles også lovforslag om mål for antallet af udlændinge, der rejser ud af Danmark.

  • Onsdag holder Forsvarsudvalget åben høring om, hvilken rolle Nato skal spille i Arktis. Høringen vil blive afholdt i samarbejde med Militære Studier og begynder klokken 13.

Her vil være oplæg fra forsvarsminister Morten Bødskov, ligesom også en række eksperter vil komme med indspark til emnet.

  • Fra 14:30 mødes medlemmerne af Folketingets Finansudvalg. Her vil der blive redegjort om en fejl fra Justitsministeriets side vedrørende manglende godkendelse af finansiering af et it-projekt i Kriminalforsorgen.

Da projektet samlet har forventede udgifter på over 60 millioner kroner, skulle det have været godkendt i Finansudvalget inden igangsættelse, hvilket ikke skete.
 
Torsdag

  • Klokken 9 skal beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard forklare, hvorfor regeringen afviser at have som mål at nedbringe uligheden ved at skele til den såkaldte Gini-koefficient.
  • På baggrund af en enkeltsag om en fyring på baggrund af valg af fagforening er beskæftigelsesministeren også indkaldt til samråd om, hvilke initiativer ministeren vil tage for at sikre reel fagforeningsfrihed i Danmark.
  • Justitsminister Nick Hækkerup (S) er fra 10:15 i åbent samråd om EU-Domstolen. Her vil udvalget diskutere EU-domstolens virkemåde og legitimitet.

Justitsministeren har selv ved flere lejligheder rettet skarp kritik mod EU-domstolen, som han mener agerer politisk.

  • Klokken 12 skal transportminister Trine Bramsen (S) i samråd om budgetoverskridelser i forbindelse med for at etablere Lynetteholmen.
  • I samarbejde mellem Udenrigsudvalget, Folketingets Tværpolitiske SRSR-Netværk, Udenrigsministeriet og danske civilsamfundsorganisationer afholdes der torsdag konference om piger og kvinders rettigheder. Det foregår i Landstingssalen på Christiansborg fra klokken 14. 

Fredag

  • Fredag formiddag klokken 10 er der møde i Folketingssalen. Her vil en stribe forslag blive behandlet. Derudover vil der være debat med børne- og undervisningsministeren Pernille Rosenkrantz-Theil (S) om børns mistrivsel.

Forrige artikel “Ukrainerloven” har tændt en glødende debat om forskelsbehandling. Men særlig behandling af visse flygtninge er alt andet end nyt “Ukrainerloven” har tændt en glødende debat om forskelsbehandling. Men særlig behandling af visse flygtninge er alt andet end nyt Næste artikel Dagens overblik: EU skal have en styrke på 5.000 soldater, og i Kolding rykkede Pia Olsen Dyhr Dagens overblik: EU skal have en styrke på 5.000 soldater, og i Kolding rykkede Pia Olsen Dyhr "næsten uantastet" sit parti