Trustpilot-topchef vil sende flere universitetsstuderende i erhvervspraktik

”Når man har færdiggjort en femårig kandidatuddannelse, har man dybest set bare bevist, at man kan slå op i en bog og begå sig til en eksamen,” siger Peter Mühlmann, administrerende direktør i Trustpilot. Han drømmer om mere praktik på universiteterne og er ikke imponeret over politikernes prioriteringer. DI bakker op.

"Universitetsuddannelserne er overakademiserede."

Sådan lyder det fra Peter Mühlmann, som stiftede Trustpilot i 2007, mens han læste på universitetet.

Derfor efterlyser han, at universiteterne sender flere studerende i erhvervspraktik.

"Når man har færdiggjort en femårig kandidatuddannelse, har man dybest set bare bevist, at man kan slå op i en bog og begå sig til en eksamen. Det ville være utroligt gavnligt, hvis de studerende får mere erfaring fra den virkelige verden," siger han.

Mühlmann: Politikerne misser pointen

Erhvervserfaringen til studerende på universiteterne kan være en del af løsningen på et problem, som mange virksomheder, inklusive Trustpilot, bøvler med: rekruttering af den rette talent.

Indtil videre har Trustpilot-stifteren ikke været imponeret over politikernes prioriteringer.

"Den ene fløj siger, at vi skal fokusere mere på uddannelse og opkvalificering af de ansatte. Den anden fløj siger, at vi skal hente talent fra udlandet. De misser pointen. Vi har brug for begge dele," siger han og fortsætter:

"Problemet er, at jeg ikke kan vente på at efteruddanne en hel masse. Jeg skal bruge dem nu, for ellers taber jeg til mine udenlandske konkurrenter. Men i et femårigt perspektiv vil det klart være godt at have flere nyuddannede med virkelig erhvervserfaring."

Trustpilot har indført en "holistisk" tilgang til rekruttering, så man godt kan blive ansat, selvom man ikke har en lang universitetsuddannelse bag sig.

"Man kan godt være et talent uden en bachelor eller kandidat," lyder det.

Vil virksomhederne tage de mange praktikanter?

Peter Mühlmann foreslår, at Danmark lader sig inspirere af USA, hvor uddannelsessystemet ifølge ham tilgodeser virksomhederne bedre.

"Amerikanerne uddanner sig i fire år og får et job, og så tager de en master (kandidatuddannelse, red.) bagefter," siger han.

I den danske model kunne praktikken enten ligge i løbet af bacheloren eller mellem bachelor og kandidat, foreslår han.

Men spørgsmålet er så, om virksomhederne overhovedet er klar til at tage så mange universitetspraktikanter.

"Det er helt klart en barriere. Men politikerne plejer at være gode til at finde på noget for noget. Hvis de sagde til mig, at jeg skal tage 20 til 30 praktikanter hvert år, men til gengæld får jeg langt bedre muligheder for at gøre mine ansatte til medejere, så vil det da være et fantastisk bytte," siger han.

{{toplink}}

DI: Studerende skal i kontakt med erhvervslivet

Hos DI deler man Peter Mühlmanns drøm om at få mere praktik ind på universiteterne.

Det fortæller konstitueret chef for forskning, uddannelse og mangfoldighed i DI, Bjarke Lind.

"Det er vigtigt, at de studerende i løbet af deres studietid har kontakt med erhvervslivet. Virksomhederne har brug for folk, der kender dem, så de studerende ikke først skal lære virksomheden at kende, når de er nyuddannet," siger han.

Udover praktikforløb argumenterer Bjarke Lind også for, at studerende bør skrive speciale i samarbejde med en virksomhed.

Selvom Peter Mühlmann kalder det en "barriere", at virksomhederne skal finde plads til de mange praktikanter, mener Bjarke Lind ikke, at det skulle udgøre et problem.

"Når vi snakker med virksomhederne, hører vi, at de studerende skal have noget mere erfaring med den virkelige verden. Og derfor skal de selvfølgelig være villige til at tage imod de praktikanter, der måtte komme," siger han.

Og så er DI-chefen helt enig med Peter Mühlmann i, at universitetet til tider kan blive overakademiseret.

"De universitetsstuderende er naturligvis i et akademisk miljø, hvor de bliver undervist af professorer med tung forskningsmæssig baggrund, og derfor vil en kobling til erhvervslivet være gavnligt. Et praktikforløb i en virksomhed kan hjælpe dem med at få øjnene op for, at det, de lærer, kan bruges efterfølgende."

Forrige artikel 3F-leder sendt på orlov i MeToo-sag 3F-leder sendt på orlov i MeToo-sag Næste artikel Ny socialborgmester går i rette med københavnerbonus: “Det løser ikke rekrutteringsudfordringerne” Ny socialborgmester går i rette med københavnerbonus: “Det løser ikke rekrutteringsudfordringerne”