Tredje valgnederlag i træk til S

S-VALG: S gik tilbage ved kommunalvalget, men partiet skal fastholde sin styrke, hvis folketingsvalget skal vindes, mener Henrik Sass Larsen.

Danmark blev flere steder malet rødt tirsdag aften. Socialdemokraterne fik flere borgmesterposter trods tilbagegang i stemmeandel. Men det gamle arbejderparti skal holde sin styrke, hvis det skal vinde næste folketingsvalg, erkender partiet politiske ordfører Henrik Sass Larsen.

"Det er nødvendigt, at Socialdemokraterne fastholder vores styrke eller går frem til næste folketingsvalg, hvis man skal have en chance for at få en ny regering. Det er klart forudsætningen. Så det vil vi knokle på med. I sidste instans er det vælgerne, der må afgøre, om de vil have noget andet," siger Henrik Sass Larsen.

Han mener dog, at det vigtigste er, at der kommer et regeringsskifte. Fremgang eller ej.

"Det vigtigste er ikke, at Socialdemokraterne når 30 procent og ikke får regeringsmagten. Det vigtigste er, at Socialdemokraterne får et godt valg sammen med SF, De Radikale og Enhedslisten, så der kommer et nyt flertal," siger den politiske ordfører.

Borgeren mærker forskellen
Det er det tredje valg i træk, hvor Socialdemokraterne går tilbage. Folketingsvalget i 2007 bød på det dårligste valgresultat i nyere tid og senest ved Europa-Parlamentsvalget i juni, hvor Socialdemokraterne mistede mange stemmer med Poul Nyrup Rasmussens exit fra den europæiske scene. I går aftes kom den tredje tilbagegang.

Socialdemokraternes næstformand Nick Hækkerup er enig med den politiske ordfører i, at regeringsskiftet er det vigtigste.

"Vi skal også gå frem til næste valg, men det vigtigste er nu, at der sker et regeringsskifte ved næste folketingsvalg," siger Nick Hækkerup.

Trods tilbagegangen ved gårsdagens valg står Socialdemokraterne stadig stærkere i det kommunale Danmark end på Christiansborg. Og det har Nick Hækkerup en forklaring på.

"Noget af det, der gør forskellen, er, at i kommunerne får vi lejlighed til at vise, hvad vi vil med velfærden og økonomien, når vi har ansvaret. På Christiansborg bliver der lavet rendyrket blokpolitik, hvor vi sjældent er med," siger Nick Hækkerup.

Men hvis det er blokpolitikken, der er en hindring, hvorfor laver I så jeres egen blok med SF?

"Vores blok satser på et bredt samarbejde. Men det er en erkendelse af, at vi bliver nødt til at samle os på vores side, hvis vi skal udgøre et troværdigt alternativ til den nuværende regering," siger Nick Hækkerup.

Egne markeringer
Partiets socialordfører Mette Frederiksen påpeger, at det var borgernes tvivl på en samlet opposition, der gjorde udfaldet ved sidste valg. Derfor har fokus været dér.

"Vi har brugt meget tid på at få et stærkt samarbejde med SF. Nu vil der komme en periode, hvor vi vil markere os med mere selvstændige S-meldinger. Det vil komme til at hjælpe," mener Mette Frederiksen.

Forrige artikel Klimakommission: Politisk aftale også god Næste artikel Overblik over valgresultatet Overblik over valgresultatet