Tre klimaforslag skal kompensere for brændeafgift

AFGIFT: Regeringen har tre konkrete forslag til mindre CO2-udslip, hvis forsyningssikkerhedsafgiften bliver tilbagerullet. Enhedslisten kalder forslaget fornuftigt, mens Venstre er kritisk.

Det er ikke kun nye penge, regeringen er på jagt efter, hvis den udskældte brændeafgift skal tilbagerulles. Nye klimaforslag skal også kompensere for det ekstra CO2-udslip, en tilbagerulling vil medføre, erfarer Altinget.dk.

Onsdag eftermiddag mødtes parterne bag energiaftalen i Skatteministeriet, hvor de blev præsenteret for et forslag fra regeringen om at droppe "brændeafgiften" eller forsyningssikkerhedsafgiften, som den hedder. Forslaget indeholder også en analyse af de klimamæssige konsekvenser ved en tilbagerulning af afgiften og tre nye konkrete kompenserende forslag.

Altinget.dk er i besiddelse af hele det udspil, partierne blev præsenteret for. Heri fremgår det, at regeringen ønsker at imødegå de øgede drivhusgasudledninger med "kompenserende klimatiltag inden for affald-, landbrugs- og energispareområdet".

Konkret foreslås etablering af biocoveres på lossepladser, udtagning af lavbundsjorde og etablering af et nyt energisparesekretariat.

Pengene til forslagene skal findes i den reserve på 200 millioner kroner årligt fra 2014-17 til grøn omstilling, der er aftalt med finansloven for 2014. Regeringen foreslår dertil, at der skal afsættes en reserve på 100 millioner kroner på finanslovsforslaget for 2019. De penge skal bruges til klimatiltag i 2019 og 2020.

EL: Fornuftigt udspil
Ved onsdagens møde i Skatteministeriet blev regeringens samlede forslag præsenteret, mens der ikke var plads til reelle forhandlinger. En aftale, der skal indgås blandt alle Folketingets partier med undtagelse af Liberal Alliance, kan godt trække ud, fortæller kilder fra forhandlingerne.

Det behøvede de dog ikke, hvis det stod alene til Enhedslisten. Partiet er slet ikke afvisende over for udspillet fra regeringen og kan i udgangspunktet godt nikke ja til den finansiering og den klimakompensation, regeringen har spillet ud med.

"For os er det rigtigt vigtigt, at vi opnår den samme klima- og miljøeffekt, som hvis vi havde indført forsyningssikkerhedsafgiften. Det er helt afgørende for os. Og det er det, regeringen nu lægger op til at levere. Men nu må vi se lidt nærmere på det konkrete indhold," siger Enhedslistens klima- og energiordfører, Per Clausen.

V: Flyt diskussion til vækstaftale
Imens er man noget mere skeptisk på den anden politiske fløj. Venstre er ikke begejstret for regeringens grundlæggende finansiering af forslaget og så meget hellere, at forhandlingerne blev ført over i en større pakke om en vækstaftale.

Vækstaftaleforhandlingerne vil være et bedre forum til at finde en klog løsning på bureaukratiet i brændeafgiften og problemerne med grænsehandel, mener Venstre.

"Forslaget med at løse problemet omkring forsyningssikkerhedsafgiften med at hæve skatterne, det er vi ikke begejstret for. Så har vi en dårlig løsning, som vi bare erstatter med en anden dårlig løsning. Derfor opfordrer vi regeringen til at trække spørgsmålet over i vækstplansforhandlingerne," siger Venstres ordfører, Thomas Danielsen.

Klar til at forhandle
I Venstre er man ikke afvisende over for regeringens klimakompensation, da man "er bevidste om", at det er et stort flertal, som står bag den oprindelige aftale.

"Vi har ikke forholdt os til de konkrete klimatiltag i forslaget, andet end at vi har meddelt, at vi er klar til at forhandle om det hele for at lande et fornuftigt sted," siger Thomas Danielsen.

Med undtagelse af Socialdemokraterne og SF var alle partierne bag energiaftalen repræsenteret ved mødet onsdag i Skatteministeriet. 

Der er ikke et nyt forhandlingsmøde planlagt, men der arbejdes på, at det næste møde allerede kan finde sted i næste uge.

Forrige artikel Søndergaard-udvalg foreslår strukturreform af uddannelserne Søndergaard-udvalg foreslår strukturreform af uddannelserne Næste artikel Ventetiden til operation er rekordlav Ventetiden til operation er rekordlav