Trads: Ungdommen er langt mere liberal end rød

KLUMME: Individualitet og frihed er stærke begreber hos de unge. Det ser vi med den forringede lyst til at organisere sig i fagforeninger – og det ser vi tydeligt i opbakningen til Liberal Alliance. Socialdemokratiet skal finde et modsvar, skriver David Trads. 

Man siger, at ungdommen er rød – men det er den ikke rigtigt længere i Danmark:

En analyse, som professor Søren Risbjerg Thomsen har lavet for Altinget på baggrund af store mængder data, som Gallup indsamlede på valgdagen i juni, viser nemlig, at kun fire ud af ti af de yngste vælgere på mellem 18 og 24 år reelt er røde.

I blokken var Socialdemokriet størst med 19,4 procent, dernæst Enhedslisten med 10,4 procent, så SF med 6,0 procent og endelig 5,9 procent til Alternativet. Tilsammen 41,7 procent, som faktisk er en anelse færre, end de samme partier tilsammen fik blandt alle vælgere.

Liberal ungdom
Ungdommen er åbenlyst langt mere liberal end resten af befolkningen:

Størst er Liberal Alliance, som fik 17,9 procent blandt de 18-24-årige. Dernæst Venstre med 15,3 procent, Radikale med 9,4 procent og Konservative med 2,5 procent. Tilsammen 45,1 procent – hele 10 procentpoint flere end i hele befolkningen.

Dansk Folkeparti, som er svær at placere på den klassiske fordelingspolitiske akse, fik med 11,6 procent af de unges stemmer mindre end halvdelen af, hvad de fik blandt alle vælgere.

Billedet er faktisk overraskende klart – og, som Anders Samuelsen, partileder for Liberal Alliance, siger, så ’lover det godt for fremtiden’, hvis man altså er liberal. Ole Birk Olesen, partiets finansordfører, skriver i dag, at han vurderer, at tendensen er tydelig:

”De unge vil blive ved med at stemme LA, også når de bliver ældre. Det handler primært om, at ældre generationer af liberale stemmer Venstre, mens yngre generationer af liberale stemmer LA. Stemmevaner er etablerede, og i disse år etableres nye.”

Vi får se – for det er trods alt ikke altid, at de stemmemønstre, vi ser hos unge vælgere, holder fast i længden. Hvis det var rigtigt, ville Konservative, som i 1980'erne stod stærkest blandt de unge, eksempelvis i dag være langt større, end de rent faktisk er.

Liberalismen i fremdrift
Men man kan sagtens udlede to hovedtendenser i vælgeranalysen:

For det første, at ungdommen er mere liberale, end de er røde – og for det andet, at Liberal Alliances fremgang i udstrakt grad er baseret på unge vælgere. Det første bør gøre især Socialdemokratiet bekymrede, mens det andet bør gøre alvorligt ondt hos K og endda V.

Det socialdemokratiske problem er alvorligt – for det handler om evnen til at kunne tilbageerobre magten. Det 20. århundrede var åbenlyst socialdemokratisk, mens det i det 21. århundrede ser ud til, at liberalismen er i fremdrift:

Individualitet og frihed er stærke begreber hos unge. Det ser vi med den forringede lyst til at organisere sig i fagforeninger – og det ser vi tydeligt i opbakningen til Liberal Alliance, som handler om frihed fra staten og færre skatter. Socialdemokratiet skal finde et modsvar.

På den borgerlige side er Liberal Alliances fremdrift også alvorlig. Konservative er åbenlyst ramt hårdt, men også Venstre er udfordret af Samuelsen & co. Hvis Venstre i regering ikke formår at levere på centrale liberale områder – som færre afgifter på biler – så er de i knibe.

Fremtidens vigtigste liberale parti
Liberal Alliance har, hvis det spiller sit kort rigtigt, alle chancer for at blive fremtidens vigtigste liberale parti – måske endda slå Venstre af banen. Lige nu er Venstre selvsagt størst, men mens de var fem gange så store som LA i 2011, ja, så er de nu knap tre gange større.

Den folketingsgruppe, som LA har, er måske den samlet stærkeste – for ud over Samuelsen er der også folk som Mette Bock, Simon Emil Ammitzbøl, Merete Riisgaard, Henrik Dahl med flere. Uden for står markante ungdomspolitikere, heriblandt ungdomsformand Alex Vanopslagh.

Med den opbakning, som LA og liberalisterne har blandt de unge i den store Gallup-analyse, er der grund til at tro, at alle andre partier virkelig holder øje med udviklingen. Den er i hvert fald markant.
---
David Trads skriver hver mandag klummen 'Hos Trads' i Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Cordua: Folkeafstemningen om 'Det Danmark, du kender' Cordua: Folkeafstemningen om 'Det Danmark, du kender' Næste artikel Cordua: Nervekrigen i Struensee-værelset Cordua: Nervekrigen i Struensee-værelset