Trads: Nu trækker Løkke i den grad udlændingekortet

KLUMME: I en valgkamp, hvor Løkke er hårdt presset, skal det udlændingekort, der sikrede valgsejr på valgsejr i 00'erne, igen trækkes. Og det blev det i TV-duellen mellem de to statsministerkandidater, skriver David Trads. 

Første gang Lars Løkke Rasmussen fik chancen – fire-et-halvt minut inde i duellen mod Helle Thorning-Schmidt – forsøgte han at flytte fokus hen på udlændingeområdet:

”Nok stiger beskæftigelsen, men det er primært folk, der kommer hertil udefra,” indskød Venstres formand under en debat om dagpenge.

Løkkes fem udlændinge-eksempler
Senere fulgte fem eksempler, hvor Løkke bevidst gik efter at zoome ind på flygtninge og indvandrere:

For det første: Da han skulle konkretisere sit forslag om et kontanthjælpsloft, indledte han med at understrege, at fire ud af fem kontanthjælpsmodtagere er fra indvandrerfamilier.

For det andet: Da han skulle redegøre for, hvorfra han vil finde penge trods nulvækst, tog han udgangspunkt i, at han agter at spare milliarder af kroner på at modtage færre flygtninge.

For det tredje: Da han skulle forklare, hvordan flere med anden etnisk baggrund får arbejde, sagde han, at problemet først kan løses, når der sorteres i, hvem der må lukkes ind i landet.

For det fjerde: Da han skulle sandsynliggøre, hvordan han har råd til bedre sundhed, ville han spare et milliardbeløb på ulandsbistand, som svarer til 14.000 flere sygeplejersker.

For det femte: Da han skulle uddybe, hvordan han ville bremse tilstrømningen af flygtninge, ville han skære i den ydelse, som nye flygtninge får, så de kommer ned på SU-niveau.

V vil flytte penge til danskerne
Konklusionen er med andre ord fuldkommen klar:

I en valgkamp, hvor blå blok i almindelighed og Løkke i særdeleshed er hårdt presset – reelt indhentet af rød blok – skal det udlændingekort, der sikrede valgsejr på valgsejr i 2000'erne, igen trækkes. Big time!

Skåret ud i pap, bøjet i neon og råbt ud med megafon, sagde Løkke reelt:

Venstre tænker mest på danskerne – så vi flytter gerne penge fra ’udlændinge’ til danskerne.

Udlændinge i vælger-top 3
Alle ved, at danskerne er dybt optaget af det luftige begreb ’udlændinge’ – som reelt dækker over en pærevælling af emner:

Nye flygtningestrømme fra Afrika; asylsøgere, som allerede er her; efterkommere af indvandrere; øst-arbejdere, som måske trykker lønnen; frygten for hjemmerøverier; terrortruslen; og, ja, for mange en bekymring for, om dansk kultur som sådan er presset af muslimsk indvandring.

Emnet er – når det kommer til stykket – fortsat det, som flest danskere går mest op i. De undersøgelser, der er lavet op til valget, viser alle, at ’udlændinge’ er i top 3 over de vigtigste emner – ofte det allervigtigste. Det er med den viden i baghovedet, at Løkke nu forsøger at tvinge emnet på dagsordenen – idet Venstre fortsat føler sig overbeviste om, at dets troværdighed er større end regeringens på dette felt.

Er det så rigtigt?

Thornings styrke steget
Vi ved i hvert fald, at statsministerens styrke på udlændinge-området er steget – formentlig af tre årsager:

Sidste års stramning af asylreglerne, så børn og ægtefæller til en asylsøger tidligst kan komme til landet efter et år; den storstilede reklamekampagne om, at ’hvis du kommer til Danmark, skal du arbejde’; og, ikke mindst, hendes solide håndtering af terroranslaget i København.

For Løkke er det åbenlyst målet at rokke ved denne nyvundne styrke hos Thorning-Schmidt. Han hamrer løs på alle de tangenter, hvor han føler sig overbevist om, at vælgerne er mere enige med ham og blå blok – nemlig på, at en rigtig stram udlændingepolitik bedst føres af ham.

Løkke vil tilbage til 00'erne
Lige så tydeligt det var under debatten, at Løkke ønsker at tale ’udlændinge’, var det, at Thorning helst vil tale om noget andet. Socialdemokraterne ved nemlig – af smertelig erfaring siden i hvert fald valget i 2001 – at vælgerne traditionelt tror mere på de borgerlige end på dem, når det handler om flygtninge og indvandrere.

De kommende dage vil vise, om denne politiske logik fortsat holder:

Vil Løkkes offensiv på udlændinge-fronten virke?

David Trads skriver hver dag klummen 'Hos Trads' i Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Trads: Løkke ligner en taber før tv-duel med Thorning Trads: Løkke ligner en taber før tv-duel med Thorning Næste artikel Trads: Alternativet topper politisk power-indeks Trads: Alternativet topper politisk power-indeks