Thulesen Dahl sår tvivl om Løkke som leder af blå blok

FORHANDLINGER: Lars Løkke gentog sit ønske om en regering hen over midten, da han mødte op hos Mette Frederiksen, der er udnævnt til kongelig undersøger. Thulesen Dahl vil holde Mette Frederiksen fast på stram udlændingepolitik.

Lars Løkke Rasmussen (V) ønsker fortsat en regering hen over midten. Det gjorde han klart, da han fredag morgen mødte op til forhandlinger med Mette Frederiksen (S).

"Midten i dansk politik blev styrket ved dette valg. Mit parti blev styrket og Det Radikale Venstre blev styrket. Jeg kan se et kæmpe samarbejdspotentiale," sagde Løkke på vej ind til forhandlingsbordet.

Mette Frederiksen har imidlertid givet udtryk for, at hun går efter at danne en socialdemokratisk mindretalsregering. 

Forhandlingerne om et regeringsgrundlag står på hele fredag, efter at Mette Frederiksen torsdag ved en dronningerunde blev udpeget som forhandlingsleder.

Løkke er Løkke
Fra Dansk Folkeparti mødte formand Kristian Thulesen Dahl og gruppeformand Peter Skaarup op på Christiansborg til det, Kristian Thulesen Dahl betegnede som "en høflighedsvisit".

"Vi har fået et rigtig lousy valgresultat, og det har vi blandt andet, fordi Mette Frederiksen har scoret vælgere på at love at stå fast på en stram udlændingepolitik. Den vil vi holde hende op på."

Er Lars Løkke fortsat den rigtige leder af blå blok?

"Nu sidder Mette Frederiksen med stafetten. Så må vi på et tidspunkt i gang med at vurdere, hvordan det stiller blå blok, for der er ingen tvivl om, at det kræver et grundigt arbejde at genopbygge vælgernes tillid til det borgerlige Danmark."

Er det Venstre, der skal lede det genopbygningsarbejde?

"Jamen, selvfølgelig skal Venstre tænkes med i det. Men hvordan de så lander efter de sving, de har taget her i valgkampen, det må de jo finde ud af som parti."

Thulesen Dahl mener, at Venstres linje er svær at blive klog på efter en valgkamp med skiftende meldinger:

"Det har været forvirrende at følge. Pludselig i slutfasen af valgkampen vil Løkke tilsyneladende i regering med Socialdemokratiet og De Radikale. Det vil sige, at så er han parat til at sælge udlændingepolitikken og Inger Støjberg på den konto."

Er der også noget personrelateret i det i forhold til Lars Løkke og hans meldinger?

"Lars Løkke er jo Lars Løkke. Og han har kørt den linje for Venstre, som han nu har, og så må vi se, hvor det hele lander, før vi kan finde ud af, hvordan vi kommer videre," siger Thulesen Dahl til Altinget.

SF og Enhedslisten er positive
Også SF og Enhedslisten var fredag formiddag til forhandlinger med Socialdemokratiet. 

Begge partier var fortrøstningsfulde efter de indledende møder i Landstingssalen, hvor forhandlingerne finder sted.

SF's Pia Olsen Dyhr mødte op med en liste med krav, men understregede, at der var tale om "forhandlingskrav".

"Selvfølgelig er der nogle, vi er villige til at forhandle om," sagde partiformanden.

For SF har det været et ultimativt krav at afskaffe kontanthjælpsloftet. Desuden vil partiet have en plan for minimumsnormeringer i daginstitutioner, hvis de skal stemme for den første finanslov til efteråret.

Enhedslistens Pernille Skipper understregede, at hun går til forhandlingerne med en række krav, men også med viljen til at gå på kompromis:

"Vores indstilling er, at vi alle sammen bøjer os mod hinanden. Der er ingen, der går ind ad døren med 90 mandater alene. Det gør vi heller ikke."

Blandt Enhedslistens vigtigste krav nævnte Pernille Skipper en bindende klimalov, bedre forhold for børnene på Sjælsmark og mindre ulighed:

"Vi er gået til valg på at bekæmpe den stigende ulighed, så vi vil ikke videreføre Lars Løkkes økonomiske politik. Når vi skal ud og investere i mere velfærd, skal det ikke være den fattige pensionist eller kontanthjælpsmodtager, der betaler," sagde Pernille Skipper.

Efter det indledende møde var Skipper tvetydig i sin melding:

"Vi er ikke blevet afvist, vi er heller ikke blevet imødekommet," sagde hun.

Ingen bagkant
Torsdag blev Mette Frederiksen udnævnt som kongelig undersøger af dronningen og får dermed mulighed for at danne regering.

Alle partier har fået tid ved forhandlingsbordet fredag. Her til formiddag har Venstre, Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten været inde i Landstingssalen. 

Mette Frederiksen understregede fredag morgen, at der kan blive tale om langvarige forhandlinger:

"Jeg har ikke lagt sommerferieplaner," sagde hun.

Efter frokost fortsætter Mette Frederiksen regeringsforhandlingerne med de øvrige partier i følgende rækkefølge:     

Klokken 13.20 Nye Borgerlige                    

Klokken 14.00 Alternativet                             

Klokken 14.40 Liberal Alliance               

Klokken 15.20 Socialdemokratiet, Færøerne 

Klokken 17.40 Sambandspartiet, Færøerne

Klokken 18.20 Det Konservative Folkeparti

Klokken 19.00 Radikale Venstre      

Forrige artikel Liste: Her er valgets største stemmeslugere Liste: Her er valgets største stemmeslugere Næste artikel Hvor mange stemte i din valgkreds? Her stemte flest og færrest Hvor mange stemte i din valgkreds? Her stemte flest og færrest