Tesfaye klar til at få kulegravet køb af udrejsecenter: Det vil være fornuftigt

Venstre og DF kritiserer regeringen for at betale overpris for Holmegaard på Langeland, der skulle have huset udvisningsdømte udlændinge. Tesfaye kan ikke se, at der skulle være betalt overpris for ejendommen, men byder en mulig Rigrevisionsundersøgelse af købet velkommen.

Det var en aggressiv opposition, udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) mødte, da han mandag skulle i samråd om statens køb af Holmegaard på Langeland – den ejendom, der skulle have huset udvisningsdømte udlændinge.

En række forhold ved købet, som Jyllands-Posten har afdækket, kastede kritiske spørgsmål af sig til samrådet.

Der er nemlig ikke foretaget en såkaldt byggeteknisk gennemgang af ejendommen, men blot en besigtigelse med henblik på at vurdere den bygningsmæssige stand og istandsættelsesbehov, som ministeren formulerede det på samrådet.

Og så har statskassen måtte slippe 13,5 millioner kroner for købet – 3 millioner flere end de 10,5 millioner kroner, som en ekstern erhvervsmægler har vurderet for staten i forbindelse med købet.

På samrådet forklarede ministeren høje købspris med, at et hurtigt salg til staten ville betyde tabte indtægter fra sælgers kursusvirksomhed hen over sommeren, og at grunden også bestod af en attraktiv skydebane, der ikke var taget i betragtning i den oprindelige vurdering.

Han mener ikke, ejendommen er handlet til overpris:

”Jeg har selvfølgelig gravet mig lidt ned i forløbet, og i forhold til det jeg har fået oplyst, synes jeg ikke, der er noget at komme efter,” sagde Tesfaye.

DF vil nu have købet gennemgået af Rigsrevisionen.

Det vil være fornuftigt, siger ministeren:

”Jeg synes, det er træls, når der er tvivl om, hvorvidt staten bruger pengene ordentligt. Så det vil være et meget fornuftigt næste skridt. Så kan vi også få diskuteret det på et oplyst grundlag.”

Sag om syriensbørn skyld i hastværk?
Venstre og DF mistænker regeringen for at have betalt for mange penge for ejendommen, fordi salget skulle være blevet hastet igennem af politiske årsager.

Dagen inden Mattias Tesfaye kunne annoncere planerne for Holmegaard, havde regeringen lidt et stort politisk nederlag ved at måtte give efter for støttepartiernes pres om børnene i Syrien og hente dem til Danmark.

”Hvis man har én sag, der måske er lidt folkeligt op ad bakke, så kunne det måske være, at man skulle køre lidt på med en anden sag, der er lidt op ad bakke,” spekulerede Kristian Thulesen Dahl (DF) på samrådet.

”Bevisførelsen for at det ikke er sådan, falder jo tilbage på ministeren. Jeg synes ikke, ministeren har løftet den bevisbyrde endnu,” sagde DF-formanden.

Tesfaye afviste dog, at sagen om syriensbørnene har haft betydning for Holmegaard-købet:

”At bevisførelsen skulle falde tilbage på ministeren, er lidt en omvendt tilgang,” mente ministeren.

”Det afgørende må være, om det (sagen om syriensbørnene, red.) har haft nogen betydning for, hvorvidt der er handlet en ejendom, og hvad prisen for ejendommen har været. Og der har jeg i hvert fald ikke noget at lægge til grund for at sige, at det skulle have en betydning for dét,” sagde Tesfaye.

Du kan se samrådet på Folketingets hjemmeside.

Forrige artikel EU-landene enige om reform af landbrugsstøtten: En fjerdedel skal gå til grøn omstilling EU-landene enige om reform af landbrugsstøtten: En fjerdedel skal gå til grøn omstilling Næste artikel Minister om transportens klimaproblem: Minister om transportens klimaproblem: "Jeg er helt overbevist om, at vi kan finde løsninger”