Dagens overblik: Regeringen købte udrejsecenter uden godkendelse til, at det kunne bruges til overnatning

Det var ikke lovligt at overnatte på udrejsecenteret på Langeland, som regeringen købte til netop at indkvartere udvisningsdømte udlændinge. Ny aftale om elevfordeling bliver kritiseret af blå partier for blandt andet at være ”socialisme i fri dressur.” Få overblik over dagens politiske nyheder.

Godmorgen og velkommen til ugens sidste politiske nyhedsoverblik på denne solbeskinnet fredag, hvor du blandt andet kan nyde en kølig øl eller glas vin helt frem til midnat.

Næste skridt i genåbningsplanen træder nemlig i kraft i dag, hvor blandt andet serveringsstedernes åbningstiderne bliver udvidet. Læs mere om genåbningsplanen lige her.

Men inden vi går ombord i fortovscaféerne, så lad os lige runde dagens politiske nyheder. Vi lægger fra start i dagens udgave af Jyllands-Posten, hvor vi kan læse, at regeringen ikke blot købte Holmegaard på Langeland i fortrolighed.

Købet blev også gjort uden en godkendelse til, at stedet kunne bruges til overnatning. Ifølge købskontrakten betød et nuværende bygningsarbejde på stedet, at der ikke kunne opnås den nødvendige brandsikkerhed. Men formålet med Holmegaard var indkvartere udvisningsdømte udlændinge og andre personer på tålt ophold, og derfor ville overnatning være nødvendigt.

Nyheden får skarpe ord med på vejen af både Venstre og Dansk Folkeparti, der kritiserer regeringen for hastværk. Sidstnævnte har kaldt udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye i samråd. Udlændinge- og Integrationsministeriet oplyser, at man har været bevidst om, at der forelå et arbejde med at få bygningen klar til brug i 2022.

Ny aftale om elevfordeling

Efter flere års tilløb er der nu landet et bud på, hvordan landets gymnasieelever kan fordeles, så man både undgår etnisk og social opdeling af eleverne i storbyerne og et faldende elevtal på gymnasierne i de tyndtbefolkede dele af landet.

Det er resultatet af en aftale mellem regeringen, Dansk Folkeparti, SF, Radikale, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne. Det skriver Altinget Uddannelse.

Aftale indebærer blandt andet, at eleverne i storbyerne skal fordeles efter deres forældres indkomst. Fremover vil alle ansøgerne være opdelt i tre indkomstgrupper, og hvert gymnasie vil have et vist antal pladser reserveret til studerende fra hver af de tre grupper.

Derudover bliver der blandt andet også oprettet nye såkaldte fordelingszoner og afstandszoner. Bliv klogere på, hvad de betyder i Altinget Uddannelses gennemgang af hele aftalen lige her.

Blå partier kritiserer aftalen

Aftalen om elevfordeling er blevet velmodtaget blandt flere aktører i uddannelsessektoren, skriver Altinget Uddannelse.

Det samme gør sig dog ikke gældende hos de blå partier, som står udenfor aftalen. Konservatives undervisningsordfører, Mai Mercado, kalder den nye fordeling efter forældrenes indkomstniveau for ”socialisme i fri dressur”, og Venstre siger, at aftalen fratager de studerende deres frie uddannelsesvalg.

Ny rolle til Grønland i Arktisk Råd

Fremover skal Grønland tale først på vegne af Rigsfællesskabet, når der er møde i Arktisk Råd. Sådan lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S) efter hun torsdag mødtes med sine kollegaer fra henholdsvis Grønland og Færøerne.

Det skriver DR Nyheder.

Talerækken ved møderne i Arktisk Råd bliver fremadrettet, at Grønland taler først, dernæst Færøerne og så Danmark, når Rigsfællesskabet skal udtale sig. Ligeledes har de tre ledere et ønske om, at det fremadrettet skal være Grønland, der underskriver erklæringer på vegne af Rigsfællesskabet.

EM-opvarmning

Afslutningsvis kan vi ikke komme udenom, at det er i dag, EM – med et års forsinkelse – omsider fløjtes i gang.

Inden aftenens åbningskamp kan du varme op til slutrunden med Altinget Ajour, som i dagens udgave har set på, hvordan EM også bruges til positiv reklame for diktaturstater som Qatar. Netop Qatar er en stærkt kritiseret kommende værtsnation for VM i 2022.

Læs også meget mere om det politiske aspekt af blandt andet EM-slutrunden på Altinget Idræt, mens du venter på, at Danmark spiller sin første EM-kamp lørdag mod Finland.

Det sker i dag

Flere restriktioner lempes i dag. Blandt andet hæves forsamlingsforbuddet indenfor til 100 personer, mens det såkaldte lille forsamlingsforbud afskaffes helt udenfor. Læs mere om trinnene i genåbningsplanen her.

Klokken 8.30: Sundhedsministeren, Danske Regioner og KL holder pressemøde om nye såkaldte sundhedsklynger, som skal skabe bedre patientforløb og udvikling af det nære sundhedsvæsen.

Klokken 9.00: Indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek (S) besøger Svendborg. Formålet med besøget er dels at give ministeren et indtryk af de mange forandringer, der foregår på havnen i Svendborg, og dels at drøfte kommunens havneudviklingsplan.

Klokken 10.00: Det Udenrigspolitiske Nævn holder møde, hvor Nato-topmøde den 14. juni i Bruxelles skal drøftes med statsminister Mette Frederiksen (S).

Klokken 10.30: Udenrigsudvalget har kaldt udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) i samråd om suspendering af vaccinepatenterne.

Forrige artikel Rosenkrantz-Theil: Derfor skal elever fordeles efter forældrenes indkomst Rosenkrantz-Theil: Derfor skal elever fordeles efter forældrenes indkomst Næste artikel Regeringen tager hul på sundhedsaftale med 21 nye sundhedsklynger Regeringen tager hul på sundhedsaftale med 21 nye sundhedsklynger