Støttepartier siger stop: Staten hyrer 225 nye coronavikarer uden ret til løn under sygdom

KRITIK: Rigspolitiet hyrer nu yderligere 225 vikarer til smitteopsporingsarbejdet, som ikke har ret til løn under sygdom. Men støttepartierne siger fra, og regeringen åbner nu for at finde en løsning, mens der i Erhvervsstyrelsen indledes drøftelser med HK og Dansk Erhverv. 

Når Rigspolitiet over den næste tid sætter yderligere 225 vikarer til at ringe smittede og deres nærkontakter op, bliver det uden løn, hvis de bliver syge.

Sådan er vilkårene nemlig for de vikarer, staten bruger i sin coronaindsats.

Det er Styrelsen for Patientsikkerhed, som har bedt Rigspolitiet om 225 flere operatører til smitteopsporingen, og også denne gang vil man benytte sig af vikaransættelser. Det oplyser de to myndigheder til Altinget.

De seneste uger har Altinget kunnet fortælle om smitteudbrud blandt coronavikarer i både Erhvervsstyrelsen og Rigspolitiet, og det vækker kritik hos regeringens støttepartier, at både de nye og nuværende vikaransatte i smitteopsporingen fortsat ikke får ret til løn under sygdom.

Både SF og Enhedslisten lægger derfor pres på regeringen for at få vilkårene ændret:

"Det ender med, at staten er en superspreder for dårlige arbejdsforhold. Epidemien med dårlige arbejdsforhold skal slås ned," siger SF's arbejdsmarkedsordfører, Karsten Hønge. 

Regeringen åbner for at finde en løsning
Justitsminister Nick Hækkerup (S) har ingen kommentarer til vilkårene for coronavikarerne i Rigspolitiet, men fungerende erhvervsminister Dan Jørgensen (S) medgiver, at der er udfordringer med arbejdsvilkårene for de vikarer, som staten bruger i sin coronahåndtering:

"Jeg kan sagtens se udfordringerne her, og derfor er vi i regeringen også åbne over for at finde en holdbar løsning," skriver Dan Jørgensen i et skriftligt svar til Altinget. 

Han oplyser, at en ændring af vikarernes vilkår i Erhvervsstyrelsen, hvor vikarerne vejleder virksomheder om hjælpepakker, kræver en inddragelse af Dansk Erhverv og HK, der står bag den overenskomst, vikarerne er dækket af hos vikarbureauet Moment.

"På den baggrund er jeg også glad for, at der nu er blevet sat et møde op mellem Erhvervsstyrelsen, Medarbejder- og Kompetencestyrelsen og de relevante parter," skriver ministeren.

Flere ministre afkræves svar
Statens coronavikarer er ansat gennem vikarbureauet Moment. Altinget har kendskab til, at staten bruger cirka 1.470 vikarer i myndighedernes coronaindsats. Her står Erhvervsstyrelsen for cirka 250 af dem, Rigspolitiet står for 1.020, imens Styrelsen for Patientsikkerhed gør brug af cirka 200.

Med de nye vikarer til Rigspolitiet stiger det samlede antal til knap 1.700 personer, der er ansat som vikarer i coronaindsatsen.

De tal har fået SF’s Karsten Hønge til at bede skatteminister og fungerende finansminister Morten Bødskov (S) redegøre for, hvilke vilkår coronavikarerne arbejder under, og hvor mange staten reelt benytter sig af. 

SF har derudover skriftligt spurgt Nick Hækkerup om "hvordan Rigspolitiet kan ansætte vikarerne uden ret til løn under sygdom og således bidrage til social dumping-lignende forhold?

I Enhedslisten vil man have regeringen til helt at droppe vikaransættelser i statens coronaindsats og ikke rekruttere flere, som det sker nu. Medarbejdere i statens coronaindsats bør ifølge Enhedslisten ansættes direkte hos den myndighed, de løser opgaver for.

"Det er hamrende problematisk, at vi ser det her gentage sig. Corona-bekæmpelse skal ikke bruges til den form for social dumping, som vi har set med vikarbureauer og private virksomheder. Vi i Enhedslisten slipper ikke det her, før det er i orden,” siger Victoria Velasquez (EL).

Regeringens brug af coronavikarer uden løn under sygdom møder også modstand hos Dansk Folkeparti:

”Regeringen skulle tage sig sammen. Når man ansætter folk i en krisesituation, så er det statens forbandede pligt at sørge for at passe ordentligt på de medarbejdere, der bliver smittet med corona. Det er jo ikke for sjov, man siger ja til sådan et job. De bliver svigtet, og det hører ingen steder hjemme,” siger Bent Bøgsted (DF).

Forrige artikel Stephanie Lose bliver Venstres nye næstformand Stephanie Lose bliver Venstres nye næstformand Næste artikel Partilederdebat: Skal sygehuspersonale have højere løn, og hvordan fungerer Venstres skattestop? Partilederdebat: Skal sygehuspersonale have højere løn, og hvordan fungerer Venstres skattestop?