Søvndal: Den nye venstrefløj er parat til forandring

DOKUMENTATION: Læs her formanden for Socialistisk Folkepartis tale ved åbningsdebatten.

Villy Søvndals tale til Folketingets åbning 2009:

Det danske samfund står overfor store udfordringer.

Krisen har ramt os hårdt. Vi oplever netop nu et historisk fald i væksten. Statens underskud eksploderer. Vi taber arbejdspladser. Og vi taber velstand.

Skyerne er mørke. Men der findes veje ud af mørket. Det kræver slid og slæb. Det kræver politisk mod. Det kræver nytænkning.

Statsministerens tale indeholdt mange gode overskrifter. Når det handler om at nedbringe bureaukratiet, få unge væk fra kriminalitet og sikre et positivt resultat på klimatopmødet, så deler vi regeringens ambitioner.

Der kan være ting, der skiller os, men statsministeren fortjener ros for at pege på problemerne, og SF bidrager gerne konstruktivt til løsninger.

Den helt store udfordring er imidlertid økonomien, den manglende vækst og den stigende arbejdsløshed. Jeg havde gerne set nogle bud fra regeringen på, hvordan vi skaber ny vækst og forhindrer at ledigheden bare stiger og stiger.

For situationen er jo dybt alvorlig.

De seneste tal for væksten i dansk økonomi som kom i sidste uge blev modtaget med en blanding af chok og vantro. Et fald i BNP på 7,2 procent! Det er langt værre end regeringen havde forudsagt. Det er værre end hvad NOGEN havde forudsagt.

Ikke engang den mest pessimistiske og negative økonom kunne forudse, at det ville se så sort ud. Det stiller store krav til os som politikere. Både til opposition og regering. Vi må sammen gøre os umage for at finde veje ud af krisen.

...

Det er ingen hemmelighed, at SF synes, at regeringen har håndteret krisen forkert. Den har fejlvurderet krisen fra dag ét. Den har været for sløv og for langsom. Den har taget for let på tingene.

Lad mig spole tiden præcis et år tilbage - til sidste års åbningsdebat:

"Dansk økonomi er sund og stærk" - sagde den daværende statsminister for blot et år siden. I dag ved alle, at det var regeringen, der tog fuldstændig fejl.

Sandheden er, at vi er gået fra at være en af Europas sundeste økonomier til at være en af Europas sygeste. Solid vækst er afløst af solid tilbagegang. Offentlige overskud er afløst af gigantunderskud.

Det er ikke ALENE regeringens ansvar. Men det er OGSÅ regeringens ansvar. Det synes jeg, regeringen skal erkende i dag.

...

De officielle ledighedstal har passeret de 100.000 - men de officielle tal giver ikke et helt retvisende billede af, hvor mange ledige der faktisk er.

Mange optræder nemlig ikke i statistikkerne fordi de ikke er medlem af en a-kasse, men heller ikke kan få kontanthjælp. Det reelle tal er snarere 177.000 arbejdsløse - mener både arbejdsgiverne og Danmarks Statistik.

Hver uge kan vi læse om fyringsrunder og virksomheder, der drejer nøglen om. Industri-arbejdspladser, der før summede af maskiner, aktivitet og kollegaers småsnak, ligger nu øde og stille hen.

Og de omkringliggende lokalsamfund betaler en høj pris for de mange fyringsrunder og lukninger. Det kan de tale med om i både Frederikshavn, Nakskov, i Struer og Nordborg.

Heller ikke de kommunalt ansatte går fri - i Kolding Kommune, hvor jeg selv bor - skal op til 400 fyres for at få budgetterne til at hænge sammen. Det er direkte regeringens ansvar - på grund af de stramme kommuneaftaler.

Bag de høje tal gemmer sig mennesker af kød og blod. Som skibsbyggeren, der har været på Lindø siden han stod i lære. Som lever og ånder for sin arbejdsplads - og som ny står i en usikker og utryg situation.

Eller murersvenden, som ikke kan få arbejde selvom skolerne forfalder og der mangler boliger. Det er mennesker, som har knoklet for vores samfund. Mennesker som gerne VIL yde en indsats for vores samfund, står nu pludselig med en fyreseddel i hånden. Pænt farvel og tak!

Jeg synes, vi skylder skibsbyggeren på Lindø, og de over 100.000 andre i samme situation, vi at tager krisen alvorligt.

Den stigende ledighed truer med at rive den trygge hverdag i stykker for mange helt almindelige, hårdtarbejdende familier. Hver eneste gang en borger mister jobbet må vi som politikere - uanset hvilket parti vi kommer fra - spørge os selv, hvad der er gået galt.

Vi må - sammen med både virksomhederne og fagbevægelsen - lægge os i selen for at udvikle nye ideer og løsninger, som kan skabe de arbejdspladser vi alle sammen skal leve af.

Det KAN lade sig gøre. Lad mig give et eksempel:

Da meddelelsen om lukningen af Lindø kom, foreslog vi, at alle gode kræfter samledes om at sikre arbejdspladser til de tusindvis af mennesker, der nu risikerede at stå uden job.

Konkret foreslog vi, at Lindø-grunden skulle bruges til produktion af vindmøller og anlæg til bølge-energi. Og vi foreslog et videnscenter for vedvarende energi - en ide, der nu er ved at blive til virkelighed takket være gode kræfter i erhvervsliv og fagbevægelse.

...

Bankerne har fået både en Bankpakke 1 og en Bankpakke 2. SF bakkede op, fordi det var nødvendigt i situationen. Men nu er der brug for en job-pakke.

Det skylder vi de lønmodtagere, der er blevet fyret. Og de mange, som risikerer snart at få en fyreseddel. Det er nu, vi skal sætte gang i energi-renoveringer - både af offentlige bygninger og private hjem.

Det er nu vi skal have sikre risikovillig kapital til virksomhederne i Nordjylland, i Vestjylland, på Lolland og Als, hvor ledigheden har ramt ekstra hårdt. Helt konkret har SF foreslået, at renterne fra bankpakke 2 bruges til statslige lån til virksomheder i udkantsområderne.

Det er ikke alt, der skal foregå i København og de store byer. SF har også fremlagt en række forslag, der skal gøre det nemmere at starte virksomhed i Danmark.

Vi vil gerne skabe et boom for iværksættere. For vi ved at udvikling, nye produkter og arbejdspladser i høj grad opstår i de nye virksomheder, som skabes af iværksættere.

Derfor skal staten stille risikovillig kapital til rådighed for iværksættere. Iværksætterne skal møde støtte - ikke barrierer og forhindringer.

Derfor er der brug for, at vi rydder op i den regeljungle, der i dag plager iværksætterne.

Det skal være lettere at starte en virksomhed i Danmark og skabe ny beskæftigelse. Også her må vi have en fælles opgave, hvor vi kan samles på tværs af politiske skel.

.....

Det seneste år er der sket et nybrud i dansk politik. SF og Socialdemokraterne har skabt en alliance, som kan skabe positiv forandring i Danmark.

Sammen med Socialdemokraterne har vi fremlagt solide svar på de store udfordringer. På skatteområdet har oppositionen fremlagt gennemarbejdede forslag, der viser hvad danskerne kan forvente af en ny regering.

Regeringen og Dansk Folkeparti giver med Rødvinsreformen store skattelettelser til direktører og advokater. Fair Forandring - som SF har lavet sammen med Socialdemokraterne - er udtryk for en helt anden tankegang.

Vi værdsætter dem, der arbejder. Derfor vil vi lette skatten en smule for almindelige lønmodtagere og give pensionisterne - som HAR arbejdet - 5.000 kroner ekstra på pensionstillægget.

Vi vil sikre tryghed for boligejerne. SF og Socialdemokraterne vil ikke være med til at hæve boligskatten eller skære i rentefradraget. Vi vil have flere penge til sygehuse og kræftbehandling - til gengæld bliver det dyrere at ryge og leve usundt.

Vi vil gøre det markant billigere at køre i bus og tog eller købe en miljørigtig bil - til gengæld kommer det til at koste lidt mere at køre i bilen. Fair Forandring sikrer også penge til at give de klimarigtige virksomheder et skulderklap.

Og vi finder to milliarder ekstra til folkeskolen, fordi vi ved, at Danmarks stærkeste kort i fremtidens globale konkurrence er vores børns uddannelse. Fair Forandring er både sundere, grønnere og klogere end VKOs rødvinsreform. Og den er først og fremmest mere fair!
...

En ny regering skal føre en ny politik. Men den skal mere end det. Den skal også føre politik på en ny måde:

Danskerne fortjener en regering, som er ydmyg overfor den magt, som borgerne har tildelt den. En regering som spiller med åbne kort og ikke laver fikse numre og smarte spin-tricks for at nå sine mål.

En regering som ikke kunne drømme om at presse forskere og eksperter til at nå frem til bestemte resultater - fordi de reelle tal stiller ministeren i et dårligt lys. En regering som ikke frådser med borgernes penge for at fremme ideologiske mål, som vi så det i sagen om Lars Løkke Rasmussens favorisering af privathospitalerne.

Vi skal have en regering, som kan tåle kritik. Og respekterer vigtige demokratiske institutioner som Rigsrevisionen. Kort sagt: Det skal være en regering, som folk kan stole på.

...

SF har udviklet sig i det senere år. Det har fejlagtigt ført til polemik om, at SF enten er blevet MEGET MERE venstreorienteret eller MEGET MERE højreorienteret.

Jeg vil derfor bruge lejligheden her til at slå virkeligheden fast: Danmark har fået en NY venstrefløj - som er optaget af at finde nutidige løsninger på nutidens problemer.

SF har - sammen med Socialdemokraterne - skabt noget nyt og helt nødvendigt i Danmark. Vi skabt en politisk akse, der er åben for alle danskere.

Den ny venstrefløj er ikke kun herinde på Christiansborg, men er summen af alle de mange, almindelige danskere, der mener at regeringen er kørt fast. Vi er parate at kigge problemerne i øjnene. Og faktisk komme med nye løsninger.

SF og Socialdemokraterne er - sammen folkelige organisationer, fagforeninger, ungdomsbevægelser og tusindvis af almindelige danskere - fast besluttet for at vinde magten i Danmark.

Fordi vi har et håb om forandring. Og en plan for at skabe resultater. Når alternativet udvikler sig, afsløres det at regeringen er gået i stå. Der er brug for en ny kurs for samfundet.

Dansk politik er to skibe med forskellig kurs.

I starten synes forskellen ikke så stor. Men jo længere man sejler, jo længere vil skibene fjerne sig fra hinanden.  

Den ny venstrefløj er parate til forandring.
Forrige artikel Helle Thorning-Schmidts ordførertale Næste artikel Regeringen fremlægger Sundhedspakke 2009