Regeringen fremlægger Sundhedspakke 2009

SUNDHED: Regeringen har i dag præsenteret en ny, ambitiøs sundhedspakke. Planen varsler nye tider, siger sundhedsministeren.

Som lovet i statsministerens åbningstale i tirsdags, har regeringen i dag fremlagt deres nye sundhedspakke. I planen indgår det bl.a. at 40 milliarder skal gå til nye og større sygehuse, men der fremlægges også en ny kræftplan, en ny handlingsplan for psykiatrien og et nyt patientklagesystem med en patientombudsmand.

Da sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) præsenterede planen på et pressemøde, betonede han, at tiden er løbet fra det nuværende sundhedssystem. Den nye syghusstruktur skal samle den specialiserede behandling på færre sygehuse.

"Vi har stort set ikke bygget nye sygehuse siden tresserne, men nu kommer vi med fem nye super-supersygehuse," siger sundhedsministeren ifølge Berlingske Tidende.

Sundhedssystemet skal lære af fejl
Det nye patientklagesystem skal sikre, at lægerne lærer af deres fejl. Selve klageprocessen skal effektiviseres og lægernes fejl skal frem i lyset.

"Mange af de patienter, der klager, har som et væsentligt mål, at der ikke må ske en fejl igen. Det nye patientklagesystem har som en af sine vigtigste forudsætninger, at vi skal have fejl frem i lyset, og at vi skal lære af dem i hele sundhedsvæsnet," siger Jakob Axel Nielsen ifølge Politiken.

Højere afgifter på tobak, sukker og fedt
Regeringen har desuden fremsat 30 initiativer med baggrund i Forebyggelseskommissionens rapport. Som et led i skattereformen hæves afgifter på bl.a. tobak, chokolade og sukkervarer pr 1. januar 2010, mens aldersgrænsen for køb af drikkevarer med høj alkoholprocent hæves fra 16 til 18 år.

S: Ministerens manglende handlekraft vil koste liv
Hos oppositionen bliver regeringens sundhedspakke ikke vel modtaget. Både Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre er ude med riven og kalder sundhedpakken skuffende.

Hos Soicaldemokraterne er man skuffede over, at sundhedsministeren ikke følger nok af Forebyggelseskommissionens foreslag.

"Det må være skuffende for medlemmerne af forebyggelseskommissionen at se, hvor lidt ministeren har fået ud af at læse deres rapport. Socialdemokraterne og SF har i skatteudspillet Fair Forandring foreslået at øge afgifterne på cigaretter med 10 kr. mere pr. pakke end regeringen. Med det forslag vil der blive vundet minimum 6.829 leveår på ti år. Ministerens manglende handlekraft på forebyggelsesområdet kommer til at koste mange liv," siger Socialdemokraterne forebyggelsesordfører Flemming Møller Mortensen.

Forrige artikel Pia Kjærsgaards tale ved åbningsdebatten Næste artikel Danmarks Naturkanon offentliggjort