Socialt arbejde skal være globalt arbejde

KRISE: I økonomiske krisetider rammer problemerne samfundets svageste hårdest, og derfor er globalt samarbejde nødvendigt, mener Poul Nyrup Rasmussen (S), der i går talte på AIEJI's verdenskongres for socialpædagoger.

Bankmændene og finansfyrsterne har netværket og samarbejdet internationalt i mange år, og nu er det på tide, at også socialarbejdere fra hele verden gør det samme - bare med nogle andre værdier, mener medlem af Europa-Parlamentet Poul Nyrup Rasmussen (S).

Og netop erfaringsudveksling og netværk er på dagsordenen på den internationale kongres for socialpædagoger (AIEJI's Verdenskongres 2009), der startede i går.

"Verden er blevet global på det økonomiske niveau og det på en sindsoprivende barsk måde. Finanskrisen har nu udviklet sig til en global realøkonomisk krise, og den sætter meget skarpe spor i hele den sociale verden. Derfor skal vi opbygge nogle politiske, sociale og menneskelige netværk, som alle sammen kan bidrage til at indramme den ansigtsløse kapitalisme, som har ramt så hårdt," siger Poul Nyrup Rasmussen.

Verden er fyldt med store udfordringer på det sociale område, som kan virke overvældende, erkender han, men netop derfor er et globalt samarbejde vigtigt.

"Vi må kommunikere og samarbejde i langt højere grad, end vi nogensinde havde drømt om, og det er ikke alene spændende og berigende for én selv, men det er ekstremt nødvendigt for at få vundet det tabte land ind. Globaliseringen har givet den rige halvdel af planeten endnu mere velstand på bekostning af den fattige del af planeten," siger han.

Globaliseringens positive sider
Og den stigende sociale og økonomiske skævhed kan også ses i Danmark, mener Benny Andersen, næstformand i Socialpædagogernes Landsforbund og siden 2005 præsident for AIEJI. Derfor mener han i høj grad, der er behov for at nytænke socialt arbejde på globalt niveau. Men han opfordrer også til at se de positive sider ved globaliseringen.

"Der har indtil nu blevet fokuseret på de negative ting ved globaliseringen som for eksempel kvindehandel og grænseoverskridende kriminalitet. Men vi vil gerne gøre opmærksom på andre sider af globalisering, nemlig at vi kan lære af hinanden og dele redskaber på tværs af grænser," siger han og fortsætter:

"Derfor er det spændende, at en norsk og en boliviansk socialpædagog deler erfaringer, og at se på, hvordan vi kan bruge nye medier til at kommunikere. Nogle gange går vi og tror, vi her i Danmark er verdensmestre, og det er godt at få vendt bøtten," siger han.

Dansk sociallov god eksportvare
Men Danmark har også selv mange gode erfaringer at dele ud af.

"Den danske sociallovgivning er på mange måder en eksportvare, vi kan være stolte af. Hele serviceloven er bygget op om den tænkning, at de, der har det sværest, skal have særlig hjælp, så de får de samme muligheder som alle andre," siger Benny Andersen.

Og de principper vil han gerne dele med resten af verden, så det sociale arbejde kan blive bedre i hele verden - selvom den ændrer sig hurtigt.

"Nu lever vi i en globaliseret verden, og så vi må forholde os til vilkårene i stedet for at kritisere dem. Vi skal se globaliseringen som nye muligheder for at kunne lære af hinanden og udvikle os - og det sociale arbejde," siger Benny Andersen.

Forrige artikel Kristian Jensen brød Grundloven Kristian Jensen brød Grundloven Næste artikel Danmark endnu længere fra CO2-mål Danmark endnu længere fra CO2-mål