Danmark endnu længere fra CO2-mål

CO2-MÅL: I en ny fremskrivning forudser Energistyrelsen, at Danmark er endnu længere fra at opfylde målene om CO2-reduktioner i 2020.

Danmark får endnu sværere end hidtil antaget ved at opfylde målsætningerne om reduktioner af CO2-udslippet i 2020.

Det viser Energistyrelsens nye basisfremskrivning, der blev offentliggjort torsdag i sidste uge.

Ifølge styrelsens tal vil udledningen af drivhusgasser i den ikke-kvote-omfattede sektor (primært transport-, landbrugs- og boligsektoren) således i 2020 sandsynligvis lande næsten 5 mio. ton over målsætningen på 20 pct.s reduktion i forhold til udslippet i 2005.

Dermed er udsigterne endnu mere dystre end i fremskrivningen sidste år, der kun forudsagde et udslip på 3 mio. ton for meget.

Den ændrede fremskrivning skyldes blandet andet, at landbruget skønnes at ville udlede mere drivhusgas end først antaget, at erhvervenes udslip uden for kvotesektoren er stigende, og at der er lavet en ny vurdering af CO2-udslippet fra forbrænding af affald.

Energisparemål nås heller ikke
Basisfremskrivningen viser derudover også, at det bliver også bliver vanskeligt at opfylde energisparemålene fra energiaftalen sidste år.

Den opstillede det mål, at bruttoenergiforbruget inden 2020 skal reduceres med 4 pct. i forhold til forbruget i 2006 - svarende til 828 PJ i 2020. Ifølge fremskrivningen bliver bruttoenergiforbruget derimod på 846 PJ, svarende til en reduktion på kun to pct.

Bedre udsigter for VE-andelen
Der er derimod bedre nyheder for fremskrivningen af andelen af vedvarende energi i Danmark. Energiaftalen fra sidste år opsatte det som mål at øge andelen af vedvarende energi til 20 pct. af bruttoenergiforbruget i 2011. Her forudser basisfremskrivningen, at andelen lander på 21,1 pct. i 2011.

Forrige artikel Socialt arbejde skal være globalt arbejde Socialt arbejde skal være globalt arbejde Næste artikel Nationale test rammer de svageste elever Nationale test rammer de svageste elever