Socialdemokraterne er blevet et akademiker-parti

SAMMENSÆTNING: Socialdemokraterne kan efter valget have en folketingsgruppe, hvor to ud af tre har gået på universitetet, og 18 af dem har læst statskundskab, viser prognose. Bekymrende, mener debattør.

Danmarks klassiske arbejderparti, Socialdemokraterne, kan efter valget have en folketingsgruppe, hvor to ud af tre har studeret på universitetet. Og af dem har 18 læst statskundskab.

Det viser en optælling baseret på valgforsker Søren Risbjerg Thomsens seneste geografiske prognoser og Altingets vurdering af, hvilke kandidater fra Socialdemokraterne, der står til at blive valgt til Folketinget.

Bliver folketingsgruppen, som optællingen viser, er det bekymrende for Socialdemokraterne. Det mener samfundsdebattør og forfatter Lars Olsen, der i bogen ”Eliternes triumf” har beskrevet den ulige fordeling af den politiske magt mellem samfundets sociale grupper.

”Baggrunden behøver ikke betyde noget for, om man er en dygtig politiker. Men der er en erfaringsverden, som forsvinder, når det bliver den her akademiker-dominans,” siger Lars Olsen og peger på, at folk, der har en universitetsgrad, stadig udgør under ti procent af befolkningen som helhed.

0,2 procent i befolkningen
I den danske befolkning har omkring 0,2 procent af danskerne studeret statskundskab, mens det med de nuværende målinger vil være over 40 procent af Socialdemokraternes nye folketingsgruppe. Lars Olsen vurderer, at akademiker-dominansen hos ”statsministerpartierne” i Folketinget har konkret betydning for den førte politik.

(artikel fortsætter under graf)

Det er blandt andet nemmere for akademikerne end den faglærte at acceptere dagpenge- og efterlønsforringelser. Frygten for at miste dagpengene eller efterlønnen er nemlig en helt anden blandt den faglærte og dennes omgangskreds.

Jan Johansen (S) er en af de nuværende fem "klassiske" arbejdere i Socialdemokraternes 44-mandater store folketingsgruppe. Han har som specialarbejder og tillidsmand på Lindøværftet mærket bekymringen over politikernes reformer og mener, det er et problem, hvis partiet ikke formår at få folk fra arbejdspladserne til at stille op til valg.

”Vi kan ikke bare besætte alle pladserne med cand.scient.pol.er. For så får den gode, runde socialdemokrat ude fra arbejdspladserne det svært ved at se sig selv afspejlet i partiet,” siger Jan Johansen.

Jens Joel (S), der er kandidat i statskundskab, mener ikke, det er et problem med de mange akademikere i Socialdemokraternes folketingsgruppe.

”Jeg synes ikke, det er diskvalificerende at have en lang uddannelse eller ikke have en uddannelse. Vi socialdemokrater bliver forhåbentlig valgt på vores holdninger,” siger han.

---
Læs hele artiklen på Altinget: christiansborg, og se også sammensætningen af Venstres og Dansk Folkepartis nye folketingsgrupper her. (kræver abonnement)

,

Forrige artikel Når sagen er for vigtig til politik Når sagen er for vigtig til politik Næste artikel Chokolade-kæde: Ulovlig slikhandel lukker butikker Chokolade-kæde: Ulovlig slikhandel lukker butikker