Skandalen i Forsvarets Efterretningstjeneste kan få store konsekvenser for dens arbejde fremover

ANALYSE: Anklagerne om ulovlige arbejdsmetoder i Forsvarets Efterretningstjeneste kan få omfangsrige konsekvenser for dens arbejde og give nye beføjelser til tilsynet. Sådan lyder analysen fra Altingets forsvarsredaktør.

Nyheden om, at den øverste chef for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, og to ledende medarbejdere er blevet sendt hjem efter hård kritik fra Tilsynet med Efterretningstjenesterne, fik mandag politikere på tværs af folketingssalen op af stolen.

De er klar til reagere, og det kan få markante konsekvenser for både Tilsynet med Efterretningstjenesterne og for efterretningstjenestens arbejde i fremtiden.

Sådan lyder vurderingen fra Altingets forsvarsredaktør, Andreas Krog, i en analyse på Altinget Forsvar.

Politikerne erklærede sig mandag parat til at udstyre Tilsynet med efterretningstjenesterne med stort set alle de redskaber og beføjelser, som tilsynet måtte ønske. Samtidig erklærede de sig parate til at se på en revision af loven om Forsvarets Efterretningstjeneste, skriver redaktøren.

Har følt sig hævet over loven
"I den aktuelle sag er der ikke tale om enkeltpersoner, der er trådt ved siden af. Men tilsyneladende en hel myndighed, hvor der ifølge tilsynet har været en uhensigtsmæssige kultur i ledelsen og dele af tjenesten. Man har ifølge tilsynet følt sig hævet over loven," skriver Andreas Krog.

Nu er det forsvarsminister Trine Bramsens (S) opgave at rydde op og få partierne på Christiansborg med på en opstramning af loven om Forsvarets Efterretningstjeneste. 

Forsvarsredaktøren peger også på, at der nu venter et arbejde for efterretningstjenesten med at genvinde politikernes tillid.

"For risikoen er, at politikerne strammer lovgivningen så meget, at det går ud over spionernes handlemuligheder," skriver han i analysen, som du finder i fuld længde her på Altinget Forsvar.

 

Forrige artikel Flere betjente, nærpolitistationer og reform af Rigspolitiet: Her er regeringens 23 forslag til nyt politiforlig Flere betjente, nærpolitistationer og reform af Rigspolitiet: Her er regeringens 23 forslag til nyt politiforlig Næste artikel Venstre langer ud efter regeringens politiudspil: Flere stationer er ikke svaret Venstre langer ud efter regeringens politiudspil: Flere stationer er ikke svaret