Skaarup: Voldelige indsatte må ikke sætte dagsordenen

DEBAT: Vi må ikke lade stå til, når vi oplever, at rockere og bander truer og udøver vold mod fængselspersonalet. Det skriver Peter Skaarup (DF), der vil sætte tidligere og hårdere ind over for kriminelle.

Af Peter Skaarup (DF)
Formand for Retsudvalget

Det er vigtigt, at vi får genskabt respekten i fængslerne.

I Danmark har vi et fængselsvæsen, hvor sanktioner og motivation går hånd i hånd. Det skal vi fortsat værne om, så vi kan sikre klare retningslinjer for de indsatte og tryghed for fængselspersonalet.

I kampen for et velfungerende fængselsvæsen er det altafgørende, at vi sender et utvetydigt signal til de indsatte – og deres støtter - om, at vi ikke accepterer hverken truende eller voldelig adfærd.

Fængselsforbundets formand, Kim Østerbye, har bestemt en pointe i, at de indsatte som opfører sig pænt og indgår i et godt samarbejde med personalet, ikke må glemmes. Netop af respekt for indsatte, der opfører sig pænt og af hensyn til de ansatte, er det vigtigt, at vi får slået hårdt ned på hårdkogte kriminelle, som ikke følger de opstillede retningslinjer.

Tidlig og hård indsats
I DF ser vi derfor respektpakken, hvor straffen stiger med en tredjedel, når man angriber personer i offentligt embede, som helt central. Vi ser også meget gerne, at straffene skærpes yderligere, så det virkelig bliver afskrækkende at begå overfald og chikane mod de ansatte.

Hårdere sanktioner over for de indsatte kan dog ikke stå alene. Vi bør også kigge på, hvordan vi i højere grad end i dag kan få sat en stopper for rekrutteringen af unge kriminelle til rockerbander og andre grupperinger. Derfor skal unge, som er på vej ind i en kriminel løbebane mærke hammeren falde hurtigere.

Lavere kriminel lavalder
Her er det jo ingen hemmelighed, at vi i DF gerne ser den kriminelle lavalder sænket til 12 år. At der kommer en klar og øjeblikkelig konsekvens, første gang man begår en kriminel handling, vil understrege alvoren og forhåbentlig være et tiltrængt ”wakeup call” for den enkelte.

I forlængelse heraf skal politiet have de fornødne ressourcer, så de langt bedre kan overvåge de kriminelle miljøer. Rocker- og bandemiljøet skal endevendes, så vi har overblik over, hvem der færdes i miljøet. Det vil gøre det lettere at optrævle kriminelle netværk. Kriminelle grupperinger må aldrig sætte dagsordenen – hverken i eller uden for fængslerne!

Forrige artikel Professor advarer: EU kan tvinge medier til at betale støtte tilbage Professor advarer: EU kan tvinge medier til at betale støtte tilbage Næste artikel Elberth: #FaintingHillary er en godbid for Trump Elberth: #FaintingHillary er en godbid for Trump