SF'ere: Forbyd partihoppere

LANDSMØDE: Ni af SF's lokale partiforeninger vil forbyde, at politikere fra andre partier kan springe til SF. Det er udemokratisk og skaber politikerlede, lyder begrundelsen. Partiets landsledelse afviser.

SF må gå forrest i kampen mod partihoppere. Sådan lyder et forslag fra ni af SF's lokale partiforeninger.

Årsagen er de seneste års mange eksempler på partihoppere. "Ikke mindst i vort eget parti," som det lyder det i forslaget, der skal til afstemning på partiets landsmøde i weekenden.

"Denne måde at tage sit mandat med til et andet parti er skadeligt for demokratiet, skaber politikerlede og er uretfærdigt over for de mange frivillige, som har deltaget i kandidatens valgkamp for et parti," skriver forslagsstillerne.

De senere år har SF sagt farvel til en række prominente navne, som har taget deres mandat med til et andet parti. Ida Auken er hoppet til Radikale, mens Astrid Krag, Ole Sohn, Emilie Turunen og Jesper Petersen har taget deres mandat med til Socialdemokraterne.

Vælgerne bliver snydt
Og det er sådan nogle situationer, som forslagsstillerne gerne vil undgå fremadrettet, lyder det fra Henrik Severin Hansen, formand for SF Egedal, som er med til at stille forslaget.

"Selvom vælgerne også afgiver personlige stemmer, så er langt de fleste stemmer givet på grund af partiet. Og der har været for mange situationer, hvor vælgerne stemmer ét og får noget andet. På den måde bliver vælgerne i virkeligheden snydt," siger han.

Henrik Severin Hansen peger på, at det ikke kun handler om at undgå partihoppere på Christiansborg. Der er nemlig også problemer i kommunerne.

Landsledelsen afviser
13 ud af 14 medlemmer af SF's landsledelse indstiller imidlertid forslaget til forkastelse med den begrundelse, at landsledelsen i forvejen skal godkende, når politikere fra andre partier vil springe til SF. Ledelsesmedlem Meta Fuglsang forklarer, at der kan være gode grunde til at ville skifte parti, og derfor mener hun ikke, at SF skal vedtage et forbud.

"Vi har allerede en procedure, så vi kan tage stilling til det, når nogen kommer til os. Vi vurderer allerede, om det er helhjertet, og om personen er i overensstemmelse med SF's værdier," siger Meta Fuglsang.

Læs hele historien på Altinget: christiansborg (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

,

Forrige artikel Vestager indleder retsopgør med Google Vestager indleder retsopgør med Google Næste artikel Enhedslisten vil have smal aftale om partistøtte Enhedslisten vil have smal aftale om partistøtte