Enhedslisten vil have smal aftale om partistøtte

PARTISTØTTE: Onsdag mødtes økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) med Enhedslisten til forhandlinger om partistøtteregler. Johanne Schmidt-Nielsen foreslår regeringen at indgå smal aftale med Enhedslisten, men ministeren satser stadig på at få et bredt forlig.

Onsdag mødtes Enhedslisten med økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) til forhandlinger om en reform af reglerne om partistøtte.

Det er det første møde i en række indledende sættemøder, hvor ministeren vil forhandle med de enkelte partier hver for sig.

Og det var et kort, konstruktivt møde, oplyser både ministeren og Enhedslisten.

"I dag har vi taget hul på forhandlingerne. Enhedslisten var super konstruktive og ligesom regeringen optaget af, hvordan vi får en højere grad af åbenhed og modernisering af partistøttereglerne. Det er jo lovende. Og hvis de andre møder går lige så fint, så bliver det jo en smal sag at få en aftale her," siger Morten Østergaard efter mødet.

Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, glæder sig over, at arbejdet med at reformere partistøttereglerne nu er i gang, og hun understreger, at der ikke er nogen stor uenighed mellem Enhedslisten og regeringen.

"Vi er rigtigt glade for, at regeringen nu endelig spiller ud med større åbenhed i dansk politik. Det er jo ikke nogen hemmelighed, at det har vi kæmpet for i årevis. Det burde være et mindstekrav, at man som borger i et moderne demokrati kan få at vide, hvem der sponsorerer partierne og politikerne, og hvor mange penge der bliver givet," siger Johanne Schmidt-Nielsen.

EL: Lav smal aftale med os
De borgerlige partier er til gengæld langt mere skeptiske over for at ændre i partistøttereglerne. Særligt Venstre har markeret sig imod blandt andet forslaget om at halvere beløbsgrænsen for åbenhed om partistøtte.

Det har fået Enhedslisten til at foreslå, at regeringen indgår en smal aftale uden om de borgerlige partier. Det budskab havde de med til forhandlingerne i Økonomi- og Indenrigsministeriet i dag.

"Det er helt uforståeligt, at højrefløjen tilsyneladende insisterer på hemmelighedskræmmeriet. Hvis Venstre ikke gider være med, så synes vi, regeringen skal lave en aftale med os," siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Morten Østergaard mener, det er for tidligt at drage konklusioner efter allerførste møde, og han sigter stadig mod en bred aftale.

"Vi har signaleret fra første dag, at regeringen ønsker, en bred kreds af partier er involveret. Det ville være det bedste," siger han og fortsætter:

"Jeg glæder mig til at få alle partier ind for at høre, hvad deres synspunkter er. Og så må regeringen på den baggrund vurdere, hvad den rette vej frem er."

Forhandlingerne tager udgangspunkt i regeringens partistøtteudvalg, der i slutningen af marts fremlagde sine anbefalinger til reform af reglerne for partistøtte. Blandt anbefalingerne var et forslag om at sænke beløbsgrænsen for, hvor mange penge private bidragsydere kan give anonymt. Med de nuværende regler er grænsen på 20.000 kroner, men udvalget har anbefalet, at grænsen i stedet skal være 10.000.

Udvalget havde også overvejelser om, hvorvidt den støtte, partierne får fra private donorer, skal modregnes i den offentlige partistøtte.

I næste uge vil regeringen forhandle med SF, og derefter indkaldes de borgerlige partier til forhandlinger.

 

Forrige artikel SF'ere: Forbyd partihoppere SF'ere: Forbyd partihoppere Næste artikel Hønge slår Vilhelmsen i 1. maj-strid Hønge slår Vilhelmsen i 1. maj-strid