SF-profil dumper Kollerups sidste tid som minister: "Jeg er ret pissed"

Lisbeth Bech-Nielsen uddeler bundkarakter for Simon Kollerups sidste måneder som erhvervsminister. Ministeren har ikke leveret som lovet på en række forhandlingsforløb, og han svarer ikke på støttepartiets henvendelser, lyder det. Simon Kollerup er tavs trods kritikken. 

Opdateret 26. oktober 13.20 med kommentar fra Simon Kollerup i bunden.

SF har været kendt for at stå last og brast med Socialdemokratiet i den netop overståede regeringsperiode. 

Men ikke alt er fryd og gammen længere mellem de to parter.

I hvert fald ikke når det kommer til erhvervspolitikken, hvor SF's erhvervsordfører, Lisbeth Bech-Nielsen, siden sommer er blevet mere og mere irriteret over, at erhvervsminister Simon Kollerup (S) - ifølge hende - har nedprioriteret tre vigtige forhandlingsforløb og samtidig været umulig at få fat i.

Med under en uge tilbage af valgkampen sender hun derfor en bredside afsted mod erhvervsministeren.

"Der er flere ting, som vi havde fået lovning på, at vi skulle lave i foråret og forsommeren, som vi så fik at vide, at vi ville nå til august, men som ikke er blevet til noget. Jeg har skrevet flere mails til ministeren om det uden at få svar. Jeg er ret pissed over det," siger Lisbeth Bech-Nielsen. 

Konkret drejer det sig om de stærkt forsinkede iværksætterforhandlinger, som aldrig blev afsluttet, før valget blev udskrevet, forhandlinger om hvordan vilkårene for demokratiske virksomheder styrkes samt forhandlinger om konkurrencen i den finansielle sektor med udgangspunkt i den rapport, som Erhvervsministeriet offentliggjorde i august. 

"Den rapport skulle vi også mødes og forhandle nogle tiltag om. Men de tre ting er bare blevet skubbet og skubbet," siger Lisbeth Bech-Nielsen og tilføjer:

"Det ville være svært at få alle tre forhandlingsforløb afsluttet, men hvis vi var gået i gang i august, havde vi haft et par måneder til at arbejde med det. Det er rigtigt ærgerligt."

{{toplink}}

Sendte brev til ministeren 

SF's erhvervsordfører forklarer, at hun flere gange har rykket erhvervsministeren for at påbegynde de forskellige  forhandlingsforløb. 

"Jeg har i den grad presset på og sagt, at alle tre forhandlingsforløb var vigtige for os," siger Lisbeth Bech-Nielsen, og fortsætter: 

"Det er megaærgerligt, at vi ikke kan få sat nogle så vigtige ting, der er så bred politisk opbakning omkring, i gang. Alle var enige om, at det var vigtigt at få forhandlingerne i gang, og alle vidste, at valget ville blive udskrevet lige om lidt, så går alting i stå, og man ved ikke, hvad der er på en ny ministers dagsorden."

Som konkrete eksempler på Lisbeth Bech-Nielsens utilfredshed kan nævnes, at Simon Kollerup tilbage i august 2020 annoncerede, at iværksætterforhandlingerne ville begynde "til efteråret," men han indledte først forhandlingerne ved at indkalde til et møde 668 dage senere.

Mødet varede en time, og der har ikke været afholdt flere møder siden. 

I begyndelsen af året annoncerede erhvervsministeren ligeledes en intention om, at alle virksomheder skal have ret til en erhvervskonto i landets banker, men ni måneder senere er der ingenting sket.

Erhvervsministeren insisterer - ifølge SF's erhvervsordfører - på, at det skal indgå i de uforløste iværksætterforhandlinger. 

Ligeledes har Simon Kollerup heller ikke indledt forhandlinger om konkurrencen i den finansielle sektor eller vilkårene for demokratiske virksomheder.

"Vi var flere, der sagde til Simon Kollerup, at det var vigtigt i det mindste at begynde forhandlingerne om de demokratiske virksomheder inden valget, så der i det mindste blev lagt nogle spor ud til den næste erhvervsminister eller ham selv, hvis det bliver ham igen," siger hun.

I slutningen af september blev utilfredsheden så stor, at Lisbeth Bech-Nielsen forfattede et brev, hvori hun kraftigt opfordrede erhvervsministeren til at igangsætte forhandlingsforløbet om de demokratiske virksomheder hurtigst muligt.

Brevet blev tilmed underskrevet af en bred ordførerskare fra henholdsvis Venstre, Konservative, Enhedslisten, Alternativet, Danmarksdemokraterne samt Simon Kollerups eget parti, Socialdemokratiet.

"Til sidst spurgte jeg de andre partier, om det var okay, at jeg sendte et brev til ministeren på vegne af alle os andre. Det gav de alle sammen opbakning til. Det brev reagerede han heller ikke på," siger Lisbeth Bech-Nielsen. 

3. oktober - to dage før statsminister Mette Frederiksen (S) udskrev valget - forsøgte SF's erhvervsordfører igen at råbe erhvervsministeren op i en mail.

Her revser Lisbeth Bech-Nielsen først Simon Kollerup for ikke at indlede forhandlinger som lovet og dernæst kritiserer hun ham for ikke at have besvaret brevet fra den brede vifte af ordfører.

Den mail har erhvervsministeren heller ikke besvaret. 

Dumper Kollerup for slutfasen

Hvordan vil du vurdere den netop overståede valgperiode i forhold til, hvad I har nået og ikke nået på det erhvervspolitiske område?

"Det er meget blandet. Corona har fyldt virkeligt meget, og det øjeblik, at det ikke fyldte meget, så begyndte Rusland at føre krig i Ukraine. På den måde har der helt åbenlyst været et kæmpe arbejdspres i Erhvervsministeriet. Meget af det har ministeren håndteret virkelig godt," siger Lisbeth Bech-Nielsen og fortsætter:

"Så det er egentlig mest her til sidst, at det har været rigtigt træls, at der er nogle ting, som der har været lovning på, som der ikke er fulgt op på. Der har været tid til det, men der har ikke været vilje til det."

Hvilken karakter ville du give erhvervsministeren ?

"En flot karakter for coronahåndtering, men bundkarakter for slutfasen, så det bliver vel udjævnet til en middelkarakter."

Så er det omkring 4 til 7 på 12-trins skalaen, eller hvilken karakter taler vi om?

"Nu tilhører jeg jo i parti, der synes, det er bedre at give feedback end et tal, og jeg synes også, at jeg har givet ham feedback i meget klare vendinger."  

SF-ordfører: Her er de vigtigste prioriteter til den næste erhvervsminister

Lisbeth Bech-Nielsen frygter nu, at der kan gå lang tid, før de respektive forhandlingsforløb sættes i gang.  

"Vi kan risikere, at der er langstrakte regeringsforhandlinger uanset, hvordan valgresultatet ser ud. Så vi er inde i det nye år, før en ny erhvervsminister sætter sig for bordenden," siger SF's erhvervsordfører.

Alligevel fastholder hun en vis optimisme.

"På et eller andet tidspunkt skal vi nok komme videre med det, men jeg er ærgerlig over, at vi ser ind i et langstrakt forløb," lyder det fra Lisbeth Bech-Nielsen, der holder en kort talepause.

"Medmindre jeg bliver erhvervsminister," tilføjer hun derefter grinende.

Hvem håber du bliver erhvervsminister efter valget?

"Jeg har ikke én person i tankerne. Jeg håber, at det er en, som i den grad vil have fokus på den grønne omstilling inden for erhvervslivet, have fokus på iværksætteri og de små erhvervsdrivende, som tit bliver behandlet dårligt på trods af alle skåltalerne," siger hun.

Tavs minister

Altinget har videresendt Lisbeth Bech-Nielsens kritikpunkter til Simon Kollerup gennem Socialdemokratiets pressetjeneste. 

Derudover har Altinget fremsendt en række om spørgsmål om, hvorfor Simon Kollerup ikke har prioriteret de tre forhandlingsforløb, hvorfor erhvervsministeren ikke har svaret på Lisbeth Bech-Nielsens henvendelser, og hvor højt Socialdemokratiet prioriterer de tre forhandlingsforløb på den anden side af valget.

Ministeren er ikke vendt tilbage med en kommentar.*

*Dagen efter artiklens udgivelse har Simon Kollerup fremsendt følgende skriftlige kommentar. 

”Lisbeth (Bech-Nielsen, red) og jeg har et godt samarbejde, og SF har deltaget i rigtigt mange gode aftaler og resultater. Vi nåede at opstarte forhandlingerne op iværksætteri, vi kommer til at fremsætte lovforslag om retten til en erhvervskonto og i det hele taget lave gode aftaler med hinanden, hvis valget giver os muligheden for det," lyder det fra ministeren, der fortsætter:

"Jeg tror godt, at alle, som læser Altinget, har set og mærket, at der har været utroligt travlt ikke mindst med at håndtere forskellige kriser, og det har selvfølgelig betydning for tidsplanerne for andre forløb."

Forrige artikel Enhedslisten kræver huslejeregulering med i nyt forståelsespapir Enhedslisten kræver huslejeregulering med i nyt forståelsespapir Næste artikel Tidligere minkavlere sagsøger staten for brud på menneskerettighederne Tidligere minkavlere sagsøger staten for brud på menneskerettighederne