SF og EL vil trække soldater hjem fra Mali

Meldingen fra Malis regering om, at de 100 danske soldater, som ankom til det afrikanske land i sidste uge, ikke er velkomne, får nu Enhedslisten og SF til at kræve, at de danske soldater trækkes hjem. Det vil kun være til gavn for islamiske terrorister og Rusland, mener Venstre.

Mandag kom militærregeringen i det afrikanske land Mali med en overraskende melding om, at Danmark øjeblikkeligt bør trække de omkring 100 danske soldater hjem, som så sent som i sidste uge ankom til landet for at træne maliske regeringsstyrker til at tage kampen op mod blandt andet islamistiske oprørsgrupper.

Samtidig har Malis regering, der kom til magten ved et kup i 2020, indledt et samarbejde med russiske lejesoldater og udskudt et lovet demokratisk valg.

De ting lagt sammen får nu Enhedslisten og SF til at forlange, at de danske soldater trækkes hjem igen.

”Det står alarmerende galt til med Mali-missionen. Vi har i Enhedslisten fra start peget på de massive problemer, og stemte derfor imod udsendelsen. Nu er situationen blevet så åbenlys absurd, at flere partier der stemte for, nok er ved at komme på bedre tanker. Så jeg håber vi kan få flertal bag en dansk exit,” siger Enhedslistens udenrigsordfører Eva Flyvholm.

Partiet har allerede fremsat et beslutningsforslag om tilbagetrækning, som de forventer kan blive behandlet i folketingssalen i næste uge.

Uklare dagsordener 

SF stemte i maj sidste år for at udsende danske jægersoldater og et kirurghold til Mali. Men nu er partiet kommet på andre tanker.

”Den mission, SF i sin tid var med til at give mandat til, har ændret karakter, og en række præmisser er simpelthen ændret drastisk. Danmark skal ikke trækkes længere og længere ind i et morads med uklare dagsordner og skiftende fokus, siger SF’s udenrigsordfører Karsten Hønge.

Han suppleres af partiets forsvarsordfører Anne Valentina Berthelsen.

”De seneste forvirrende meldinger om, at den maliske regering slet ikke ønsker Danmarks tilstedeværelse er for mig dråben, der får bægeret til at flyde over. SF mener derfor, at de danske soldater bør trækkes hjem,” siger Anne Valentina Berthelsen.

Is i maven

Hos Venstre ser man helt omvendt på tingene. I partiets optik er det blevet ekstra vigtigt, at Danmark står fast og bliver i Mali.

{{toplink}}

”Der er kun to grupper, der vinder, hvis Danmark trækker sine soldater hjem. Det er islamiske terrorister, som ønsker at destabilisere Mali og derefter vinde det. Og så er det Rusland, som ønsker at vende Mali væk fra vestlig europæisk interesse til Ruslands interessesfære. De to scenarier er ikke godt for os i Danmark. Derfor bør vi have is i maven og forblive i Mali,” siger Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen.

Hård kritik

Kravet fra Malis regering om øjeblikkelig dansk tilbagetrækning kom umiddelbart efter at EU's udenrigsministre mandag havde udtalt hård kritik af den maliske regerings ageren.

Danmarks udenrigsminister Jeppe Kofod understregede tirsdag, at Danmark havde overholdt alle protokoller forud for udsendelsen af de danske styrker og fået accept af Malis regering.

Mali og de danske soldater er på dagsordenen, når Udenrigspolitisk Nævn torsdag mødes med udenrigsministeren og forsvarsminister Trine Bramsen.

Forrige artikel Statsministeren satte ord på døden til en ”milepæl” af et pressemøde Statsministeren satte ord på døden til en ”milepæl” af et pressemøde Næste artikel Mindre kød og flere grøntsager: Regeringen lancerer 10 nye klimavenlige kostråd til de offentlige køkkener Mindre kød og flere grøntsager: Regeringen lancerer 10 nye klimavenlige kostråd til de offentlige køkkener