SF forlader regeringen

BREAKING: SF forlader regeringen, og Annette Vilhelmsen trækker sig som formand. Steen Gade bliver ny finansordfører og Pernille Vigsøe Bagge bliver ny gruppeformand.

SF trækker sig fra regeringen, og Annette Vilhelmsen går af som formand for partiet. 

"Jeg har besluttet mig for ikke at genopstille som formand for SF. Der vil blive indkaldt til ekstraordinært landsmøde, og i den forbindelse udpeges SF's nye formand," siger Annette Vilhelsmsen på et pressemøde torsdag formiddag. 

På et møde i SF's landsledelse onsdag besluttede ledelsen og folketingsgruppen at bakke op om salget af Dong-aktier til Goldman Sachs. Det fik SF's politiske ordfører og finansordfører Lisbeth Bech Poulsen til at trække sig fra sine poster. SF's næstformand, Peter Westermann, og fungerende gruppeformand Karina Lorentzen valgte ligeledes at forlade deres poster. 

"Det har været et ganske dramatisk døgn. I går på landsledelsesmødet blev det ganske klart for mig, at det jeg blev valgt til som formand, nemlig at samle partiet, det viste sig ikke at være muligt. Der var flertal i landsledelsen for at stemme for et salg af DONG, men jeg må konstatere, at der stadig er meget stor uenighed. Af hensyn til SF tager jeg nu konsekvensen af det."

"Partiet står over for store udfordringer, men jeg vil gerne slå fuldstædig fast. Der var et SF før mig, der var et SF under mig, og der vil også være et SF efter mig. Den her situation kan give mulighed for en ny start for SF. Til mine nu forhåndværende regeringsparter vil jeg gerne takke for et solidt samarbejde," lyder det fra Vilhelmsen på pressemødet. 

Ny formand
På pressemødet ville Annette Vilhelmsen ikke pege på en ny SF-formand. SF's næstformand og borgmester i Lejre, Mette Touborg, afviser at hun stiller op. Sundhedsminister Astrid Krag, som tabte valget om formandsposten til Annette Vilhelmsen i oktober 2012, afviser ligeldes, at hun stiller op som formand. Heller ikke Trine Pertou Mach er formandskandidat.  

Annette Vilhelmsen overtog formandsposten i SF efter Villy Søvndal i oktober 2012. 

Ny finansordfører og gruppeformand
Lisbeth Bech Poulsen skriver på sin Twitter-profil, at Steen Gade overtager posten som finansordfører, og han skal dermed stemme for salget af DONG-aktier i Finansudvalget senere i dag. 

"Fuldstændig enig med Ø's kritik - derfor kan jeg heller ikke stemme for salget i finansudvalget. Ny finansordfører Steen Gade," tweeter Lisbeth Bech Poulsen. 

Pernille Vigsø Bagge bliver ny fungerende gruppeformand for SF. Hun overtager posten efter Karina Lorentzen, som i går meddelte, at hun forlader posten. 

S og R takker SF for samarbejdet
"SF har haft nogle stærke politikere, som har haft stor indflydelse på regeringens politik," siger finansminister Bjarne Corydon (S).

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har ingen kommentarer til, at SF trækker sig fra regeringen, men hun har indkaldt til pressemøde 12.30. 

På Twitter takker den radikale formand, økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager, Annette Vilhelmsen:

"Kære Annette, tusinde tak for din indsats - respekt for jer og resultaterne. Jeg glæder mig til fortsat samarbejde." 

,

Forrige artikel Regering sætter mål for danskernes sundhed Regering sætter mål for danskernes sundhed Næste artikel Sådan stemte SF'erne til Dong-forslag Sådan stemte SF'erne til Dong-forslag