Se pressemødet med energibesparende tiltag og milliardgaranti til energiselskaber: ”Situationen er nu så alvorlig, at vi må tage næste skridt”

https://vimeo.com/747610316

Krigen i Ukraine har destabiliseret forsyningssikkerheden i hele Europa, og de efterfølgende prisstigninger kan have store økonomiske konsekvenser for Danmark. Derfor præsenterer regeringen energibesparrende tiltag i offentlige bygninger og en milliardgaranti til energiselskaberne. Se hele pressemødet her.

”Selvom vi har gjort meget, så er det ikke nok. Situationen er nu så alvorlig, at tiden er kommet til at tage næste skridt. Vi har brug for at spare på energien, og vi har brug for at gøre det nu.”

Sådan begrundede klima-, energi- og forsyningsminister, Dan Jørgensen, dagens udmeldelse, efter han havde opremset en lang række af regeringens øvrige energioptimerende tiltag.

Det offentlige skal gå forrest i de energibesparende tiltag, fordi det, ifølge Dan Jørgensen, er et godt sted at starte i et land med stor en offentlig sektor.

De energibesparende tiltag i offentlige institutioner er:

  • Temperaturen i offentlige bygninger skal sænkes til 19 grader (normalen er mellem 21-23 grader)
  • Fyringssæsonen skal forkortelse af, så man først tænder for radiatorerne, når temperatur falder til under 19 grader.
  • Al unødvendig udendørsbelysning bliver slukket (f.eks. bygninger som er oplyst af æstetiske årsager)
  • Skærpet indsats overfor offentlige medarbejdere, så de bliver bedre til at spare på energien.

I udgangspunktet gælder tiltagene alle offentlige bygninger med visse undtagelser som f.eks. hospitaler, vuggestuer og plejehjem.

Statsgaranti på 100 milliarder

På pressemødet kunne erhvervsminister Simon Kollerup (S) også præsentere en likviditetsstøtte til pressede energiselskaber for at sikre, at de ”ikke knækker nakken”.

Kravene til pengebeholdningen hos energiselskaberne bliver øget i takt med at priserne stiger, fordi selskaberne hele tiden skal ud på markedet og købe energi.

Statsgarantien er på 100 milliarder kroner og varer ind til videre til den fyringssæson, der slutter i 2024.

Bag garantien står et bredt flertal i Folketinget som ud over regeringen inkluderer Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti, Danmarksdemokraterne, Moderaterne, SF, Enhedslisten og Radikale.

 {{toplink}}

Forrige artikel Wammen præsenterer Wammen præsenterer "inflationsfinanslov": Vi står i en paradoksal situation Næste artikel TV: Hvordan skal vi forstå det svenske gyservalg? TV: Hvordan skal vi forstå det svenske gyservalg?