Se kortet: Her bruges der færre penge på ældreområdet

Altinget har kortlagt udviklingen i de enkelte kommuners budgetterede udgifter på ældreområdet fra 2022 til 2023. Der bruges flere penge på blandt andet hjemmesygepleje, men samlet set færre penge pr. ældre borger

Antallet af ældres stiger i alle landets kommuner undtagen en, men alligevel er der stor forskel på, om der afsættes flere eller færre penge til ældreplejen i de enkelte kommuner.

I godt 6 ud af 10 kommuner afsættes der i 2023 færre penge til ældreplejen pr. ældre borger i kommunen sammenlignet med året før. Og i 34 kommuner er beløbene i budgetterne decideret skrumpet selv om antallet af ældre er vokset.

På landsplan er udgifterne til ældreområdet godt nok vokset med lidt over 400 millioner kroner, men opgjort pr. ældre over 65 år er udgifterne faldet.

Det viser Altingets gennemgang af udviklingen i kommunernes udgifter på ældreområdet i budgetterne for 2023.

Skanderborg Kommune oplyser dog til Altinget, at faldet i deres udgifter skal ses i lyset af en konteringsændring, der flytter en del af ældrebevillingen til det specialiserede voksenområde i 2023.

Flere penge til hjemmesygepleje

På landsplan er antallet af ældre på 65 år eller ældre steget med 1,5 procent. Ser man udelukkende på udviklingen af antallet af ældre på 75 år eller mere, så er stigningen på godt to procent.

Og ser man isoleret på de ældste på 80 år eller ældre, er der på bare det enkelte år blevet fire procent flere.

{{toplink}}

Så mens budgetterne i 6 ud af 10 kommuner ikke har kunnet følge med antallet af ældre på 65 år eller mere, så er der endnu flere, som ikke har kunnet følge med, hvis man udelukkende ser på de +75-årige eller +80-årige.

Over årene har udviklingen i udgifterne til ældreområdet næsten kunnet følge med det stigende antal af ældre på 65 år eller ældre. Men holder man udgifterne op mod udviklingen i antallet af ældre borgere på 75 år eller mere, så har bevillingerne været nedadgående.

Udviklingen i udgifterne skal også ses i lyset af, at flere puljer, som er blevet afsat i forbindelse med forskellige finanslovsaftaler, er overgået til kommunernes bloktilskud i periode.

Det år, hvor overgangen til bloktilskuddet sker, vil de pågældende midler indgå i kommunernes budgetter og dermed trække budgetterne op.

{{toplink}}

Følgende finanslovsbevillinger er  overgået til fra pulje til bloktilskud i perionde: Klippekort til hjælp på plejehjem (400 mio. kr.) 2019, værdighedsmilliard 2020 og pulje til 'bedre bemanding i hjemmepleje' (500 mio. kr.) i 2022.

Forrige artikel EL-ordfører: Bistanden er blevet en kasse, alle kan stikke snablen i, når de vil betale for et eller andet EL-ordfører: Bistanden er blevet en kasse, alle kan stikke snablen i, når de vil betale for et eller andet Næste artikel Motorvej i baghaven eller solcelleørken? I Solrød er grøn omstilling pludselig blevet meget konkret Motorvej i baghaven eller solcelleørken? I Solrød er grøn omstilling pludselig blevet meget konkret