EL-ordfører: Bistanden er blevet en kasse, alle kan stikke snablen i, når de vil betale for et eller andet

Den primære opgave for bistanden er at bekæmpe fattigdom og ulighed, og det skal man holde fast i, mener Trine Pertou Mach, der er udviklingsordfører for Enhedslisten. Så når Danmark skal give mere klimabistand og hjælpe ukrainske flygtninge, skal der nye og flere penge til, siger hun.

Når man lader blikket glide ned ad Trine Pertou Machs (EL) CV, er man ikke i tvivl om, at udviklingspolitik ligger hendes hjerte nært. 

Den tidligere SF’er, som nu er valgt ind for Enhedslisten, kommer lige fra en stilling som politisk direktør i Oxfam Ibis og var ligeledes udviklingsordfører for sit gamle parti. Da Altinget taler med hende, lægger Trine Pertou Mach heller ikke skjul på, at hun er glad for igen at være udviklingsordfører.  

“Det er fantastisk at være tilbage som udviklingsordfører,” udbryder hun.  

“Det er et af de mest spændende og vigtigste områder, og vi har som et rigt og velfungerende land et ansvar for at andre mennesker på kloden får gode og værdige livsmuligheder,” siger hun.

Bistanden skal fokusere på at bekæmpe fattigdom 

Men hvordan gør man det bedst? 

Ifølge Trine Pertou Mach bliver det vigtigste fremover at holde fast i, at bistandens primære fokus er at bekæmpe fattigdom og adressere de strukturelle og grundlæggende skævheder i verden. Ellers bliver det umuligt at navigere i alle de katastrofer, som konstant skyder op over hele kloden. For man kan sagtens arbejde med sundhed og klima samtidig med, at det er fattigdomsbekæmpelse, der er styrende for indsatserne, lyder det fra ordføreren. 

“Der er en grund til, at der opstår sult og konflikter. Derfor er det er de bagvedliggende årsager, vi skal sigte på. Afrikas Horn er et godt eksempel på et sted, hvor det virkelig går slemt for sig,” siger hun og henviser til den sultkatastrofe, der netop nu raserer på Afrikas Horn på grund af langvarig tørke. 

“Hvis man sætter ind der med fattigdomsbekæmpende klimabistand, grøn omstilling og bæredygtige fødevaresystemer, kan man angribe ved nældens rod. Samtidig med at vi selvfølgelig giver humanitær bistand,” siger hun.

Forkert at der ikke er råd til mere bistand 

Derfor mener Trine Pertou Mach også, det er kortsigtet og forfejlet, at Danmark det sidste år har brugt flere milliarder kroner fra udviklingsbistanden på at tage imod ukrainske flygtninge i Danmark. 

“Udviklingsbistanden er blevet en kasse, alle kan stikke snablen i, når de vil betale for et eller andet. Det duer ikke. Selvfølgelig skal vi tage imod flygtninge og hjælpe Ukraine, men krigen er også med til at accelerere de udfordringer, der er i forvejen i det globale syd,” siger hun.  

Trine Pertou Mach vil derfor gerne have en diskussion af bistandens størrelse. For hvis antallet af opgave stiger, skal der følge penge med.  

“Klimabistand er et godt eksempel på, at vi i den rige del af verden har en gæld og en forpligtelse til at give flere penge. Men der er stadig behov for at holde fokus på fattigdom, styrke adgang til uddannelse og håndtere kriser og konflikter, så der må nye og flere penge til.”   

Hvor skal pengene komme fra?  

“Vi har mange bud på, hvordan kan man gøre pengekassen større. Præmissen, at vi lige præcis ikke har råd til mere bistand, er forkert. Det er et politisk valg. Lige nu har vi en regering, der foreslår skattelettelser i toppen og til landets virksomhedsarvinger. Det kunne man eksempelvis lade være med.” 

{{toplink}}

Forrige artikel Ekspert forventer Ekspert forventer "murren i krogene", når nye boligskatter giver lettelser til millionvillaer og smæk til ejerlejlighederne Næste artikel Se kortet: Her bruges der færre penge på ældreområdet Se kortet: Her bruges der færre penge på ældreområdet