Samuelsen om EU’s agenturdyst: Danmark er ikke med for enhver pris

EMA: Det skal ikke være studehandler, der afgør, om Danmark bliver ny indehaver af det europæiske lægemiddelagentur, fastslår den danske udenrigsminister og sundhedsminister forud for dagens afstemning.

BRUXELLES: Den danske regering vil gøre sit bedste for, at København løber med EU’s Lægemiddelagentur (EMA) ved en vigtig afstemning mandag eftermiddag i Bruxelles.

Men ikke for enhver pris.

Det understreger både udenrigsminister Anders Samuelsen (LA)  og sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), efter det har svirret med rygter om, hvad der bliver indgået af fikse byttehandler og afgivet af løfter i kampen om Lægemiddelagenturet. Alt fra lovning på tropper til støtte til internationale topposter har været i spil.

“Vi arbejder benhårdt på det. Men der er visse studehandler, som Danmark ikke vil gå med til,” siger Ellen Trane Nørby, der ikke vil uddybe, hvilke studehandler hun henviser til.

Hun bakkes op af Anders Samuelsen, der påpeger, at det også handler om, at 'der er en dag i morgen’, hvor Danmark skal være troværdig i det europæiske samarbejde.

“Vi skal ikke ud på en glidebane, hvor vi giver los i forhold til andre måder at handle på. Det må være saglige og faglige argumenter, der er det altafgørende,” siger Anders Samuelsen.

Økonomiske gevinster
EMA skal sammen med Den Europæiske Bankmyndighed, EBA, flytte fra deres nuværende hjemsted, London, inden briterne forlader EU-klubben efter 29. marts 2019.

Lægemiddelagenturet og dets 900 medarbejdere er attraktivt, blandt andet fordi dets store mødeaktivitet tiltrækker omkring 36.000 hotelovernatninger årligt, og fordi det vil give en vigtig saltvandsindsprøjtning til medicinalindustrien i Danmark.

I alt har 19 lande budt ind på at få lov til at huse EU’s Lægemiddelagentur. Mandag stod det dog klart, at Irland, Malta og Kroatien opgiver deres kandidaturer, hvilket sundhedsministeren ser som en ny chance.

“Nu er der tre lande, der har trukket sig. Så er der pludselig stemmer i spil, som ikke var i spil for få dage siden,” siger Ellen Trane Nørby.

Vil ikke spå om sejr
Lægemiddelagenturets endelige placering afgøres ved hjælp af et kompliceret afstemningssystem, som mest af alt minder om at finde en vinder i det europæiske Melodi Grand Prix. Derfor er det heller ikke til at forudse, hvornår resultatet ligger klar.

Netop fordi afstemningen er så uforudsigelig, tør de danske ministre heller ikke spå om en sejr for Danmark lige foreløbig.

“Vi synes på alle felter, at vi har gjort, hvad vi kunne, men det er ikke det samme, som at vi er i en situation, hvor vi kan sige, at det også lykkes,” siger Anders Samuelsen.

,

Forrige artikel Lokalredaktørernes bud: Her bider hovedstadens politikere negle Lokalredaktørernes bud: Her bider hovedstadens politikere negle Næste artikel Juraprofessor: Bande-våbenhvile kan gøre et forbud lettere Juraprofessor: Bande-våbenhvile kan gøre et forbud lettere