Sådan vil EU ramme Rusland: Lukker for indrejse, afskærer pengestrømme og slår ned på industrien

EU går efter at ramme den russiske magtelite hårdt på pengepungen med nye sanktioner. Særligt ét punkt skuffer dog ukrainerne dybt.

BRUXELLES: Kort før de første forlydender om nye luftangreb på Ukraines hovedstad Kyiv natten til fredag kunne de 27 EU-landes chefer forlade deres lange mødebord i Bruxelles med en plan om friske sanktioner mod russerne.

”Vores sanktioner vil såre den russiske økonomi i hjertet,” sagde den belgiske premierminister, Alexander De Croo.

Lederne fordømmer i de stærkest mulige vendinger russernes uprovokerede angreb på Ukraine, der torsdag udviklede sig til en fuldtonet invasion og bragte krig til Europa.

I mødets konklusioner gør de også klart, at nye sanktioner kommer til at ramme den finansielle sektor, energi- og transportsektorerne og produkter, der kan anvendes til både civil og militær brug. Det betyder stop for salg af lasere, kommunikationsteknologi, microchips og lignende isenkram til russerne. Også levering af fly eller flydele til russiske selskaber bliver no-go.

”Trefjerdedele af Ruslands kommercielle fly er bygget i EU, USA og Canada. Derfor er de massivt afhængige af dem,” siger EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, der under længere tid i dyb hemmelighed har brygget på sanktionslisten i tæt koordination med allierede i USA, Storbritannien, Canada og senest også med Sydkorea, Japan og Australien.

Ingen fri indrejse

Hun peger på olieraffinaderier som et andet punkt, hvor nye sanktioner kommer til at gøre ondt. Her vil europæerne ikke længere sælge reservedele til en industri, der indbringer russerne omkring 180 milliarder kroner årligt.

”De instrumenter bliver fremstillet i Europa, og de kan ikke reproduceres,” siger hun

”Disse sanktioner vil begrænse Ruslands økonomis vækst, hæve låneomkostninger, øge inflationen, øge pengestrømme ud af landet og gradvist erodere det industrielle grundlag,” lød det fra von der Leyen.

Samtidig lægges der restriktioner på russiske diplomaters og forretningsfolks adgang til at rejse frit ind i EU. Dertil kommer nye sanktioner rettet mod enkeltpersoner involveret i krigsaktiviteterne, hvilket indebærer indrejseforbud og indefrysning af midler på EU-jord.

De nye sanktioner skal nu finpudses, før de bliver endeligt vedtaget ved et hasteindkaldt udenrigsministerrådsmøde i Bruxelles fredag eftermiddag.

Hvad med Putin?

Der er dog også flere ting, som kommer til at glimre ved deres fravær i sanktionerne.

Ifølge den hollandske premierminister, Mark Rutte, var der særligt to svære udeståender.

Det ene var, hvorvidt der skal rettes sanktioner direkte mod præsident Vladimir Putin og hans udenrigsminister, Sergej Lavrov, for deres handlinger. Udfordringen er, at det vil indebære indrejseforbud i Unionen, hvilket vil gøre det svært at følge et diplomatisk spor mod fred.

"Jeg – og sikkert også de fleste af mine kollegaer – synes, at de burde være på en sanktionsliste, men problemet er, at vi skal kunne have en åben forbindelse til dem i fremtiden, hvis der skulle opstå noget dialog, der kan få os ud af krisen. Selvom det virker usandsynligt lige nu," sagde Rutte efter mødet.

Ingen "atombombe"

Det andet store spørgsmål var, om russerne skal udelukkes fra det internationale pengeoverførselssystem, SWIFT. Det har blandt andre Tyskland modsat sig.

{{toplink}}

Også her var der brug for mere tid, lød det fra Rutte.

EU-diplomater i Bruxelles påpegede torsdag, at en udelukkelse fra SWIFT ”ikke ses som at få en massiv effekt” på samme måde, som de andre tiltag mod bankerne, de blev enige om torsdag. Ifølge EU-Kommissionen vil de ramme 70 procent af det russiske bankmarked.

Men den europæiske tøven blev allerede inden mødet modtaget med stor forbitrelse og skuffelse fra ukrainsk side.

”Jeg kommer ikke til at være diplomatisk omkring det her. Alle, som nu er i tvivl om, hvorvidt Rusland skal afskæres fra SWIFT, må forstå, at de også vil have uskyldige ukrainske mænd, kvinder og børns blod på deres hænder,” skrev landets udenrigsminister, Dmytro Kuleba, på Twitter

,

Forrige artikel Danmark stiller 20 kampfly og en fregat til rådighed for Nato Danmark stiller 20 kampfly og en fregat til rådighed for Nato Næste artikel Dagens overblik: Flertal godkender Nato-støtte med flere kampfly og tropper, og EU er enige om sanktioner Dagens overblik: Flertal godkender Nato-støtte med flere kampfly og tropper, og EU er enige om sanktioner