Dagens overblik: Flertal godkender Nato-støtte med flere kampfly og tropper, og EU er enige om sanktioner

Kort før missilangreb mod Kyiv blev EU enige om sanktioner for at ramme Ruslands økonomi. Danmark stiller 20 kampfly og en fregat til rådighed for Nato. Og Danmark støtter Ukraine humanitært med 50 millioner kroner. Få dit politiske overblik her. 

God morgen og velkommen til Altingets politiske overblik, som i dag udelukkende kredser om den seneste bekymrende udvikling i Ukraine, hvor Rusland har indledt en invasion af landet. 

Fredag morgen er Kyiv blevet ramt af russiske missiler, oplyser Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba, på Twitter. Mange af byens borgere har derfor over natten søgt tilflugt i kældre og metrosystemer.

Ifølge den ukrainske præsident, Volodimir Zelenskij, er også flere russiske ’sabotagegrupper’ trængt ind i Kyiv, sagde han i en video til det ukrainske folk sent torsdag aften.

Her sagde præsidenten ifølge CNN, at efterretninger viser, at han selv er udpeget som hovedmålet i Ruslands bestræbelse på at ødelægge det politiske system i Ukraine.

EU klar med sanktioner for at ramme Ruslands økonomi
Kort inden de første meldinger om talrige missilangreb og eksplosioner i Kyiv blev EU’s stats- og regeringschefer enige om sanktioner mod Rusland, skriver Altinget.

På et topmøde i Bruxelles blev der her vedtaget sanktioner, som skal ramme den finansielle sektor, energi- og transportsektorerne og produkter, der kan anvendes til både civil og militær brug.

Samtidig begrænses adgangen til EU for russiske diplomater og forretningsfolk.

Sanktionerne målrettes også enkeltpersoner involveret i krigsaktiviteterne, hvilket indebærer indrejseforbud og indefrysning af midler på EU-jord.

”Disse sanktioner vil begrænse Ruslands økonomis vækst, hæve låneomkostninger, øge inflationen, øge pengestrømme ud af landet og gradvist erodere det industrielle grundlag,” sagde kommissionsformand Ursula von der Leyen.

{{toplink}}

Danmark stiller 20 kampfly og en fregat til rådighed for Nato
Krisesituationen får nu også Danmark til at hæve sit bidrag til Nato.

Efter en hastebehandling torsdag aften har Folketinget givet regeringen opbakning til at stille 20 kampfly, en fregat og et transportfly til rådighed for forsvarsalliancen.

Inden hastebehandlingen holdt statsminister Mette Frederiksen (S) pressemøde i spejlsalen flankeret af forsvarsminister Morten Bødskov (S), udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og forsvarschef Flemming Lentfer.

Statsministeren sagde her, at vi nu har set den russiske præsidents, Vladimir Putins, ’sande jeg’.

Hun kaldte ham "kynisk, skruppelløst og uden respekt for andre stater og menneskeliv" og konstaterede, at torsdag var "en mørk dag for freden i verden".

  • Du kan læse mere om pressemødet her.
  • Og du kan få overblikket over det danske Nato-bidrag her.
  • Du kan også lytte til Altinget Ajour, hvor forsvarsredaktør Andreas Krog gør status over situationen.
  • Læs også analyse om sanktioner mod Rusland fra Altingets Europa-analytiker, Thomas Lauritzen, her.

Enhedslisten stemmer imod øget Nato-bidrag

Førstebehandlingen af beslutningsforslaget startede klokken 19.40 og tog mindre end en time. Og det var kun Enhedslisten, der ikke kunne bakke op om forslaget.
 
"En direkte konfrontation mellem Nato og Rusland vil kunne udløse en ny verdenskrig. Så at sende flere F-16-fly til Nato ser vi ikke som en løsning for den ukrainske befolkning. Og det er det, der bør have hovedfokus lige nu,” sagde Enhedslistens forsvarsordfører Eva Flyvholm i sin ordførertale.

Danmark støtter Ukraine humanitært med 50 millioner kroner
Ukraine vil inden længe modtage 50 millioner kroner fra Danmark, skriver Ritzau ifølge Politiken.

Pengene skal understøtte FN og Røde Kors, som blandt andet arbejder med at sikre lægehjælp, mad, vand og husly til den ukrainske befolkning, lyder det fra udviklingsminister Flemming Møller Mortensen.

”Vi skal hjælpe den ukrainske befolkning, der desværre hurtigt kan stå i en alvorlig humanitær situation som følge af den russiske invasion”, siger han til Ritzau.

Det sker i dag:

  • Nato holder topmøde om Ukraine
  • Klokken 10:30: Klimarådet udgiver årlig statusrapport
  • Klokken 16:00: Østeuropæiske Nato-lande drøfter Ukraine

    {{toplink}}

Forrige artikel Sådan vil EU ramme Rusland: Lukker for indrejse, afskærer pengestrømme og slår ned på industrien Sådan vil EU ramme Rusland: Lukker for indrejse, afskærer pengestrømme og slår ned på industrien Næste artikel Regeringens klimaindsats overbeviser stadig ikke Klimarådet Regeringens klimaindsats overbeviser stadig ikke Klimarådet