S-SF: Skattefordele skal fremme privat vækst

Socialdemokraterne og SF vil fremme virksomhedsinvesteringer med straksafskrivninger – men vil ikke røre selskabsskatten.

Socialdemokraterne og SF spiller nu ud med et nyt forslag for at sætte gang i væksten i det private erhvervsliv.

De to partier har således netop foreslået et såkaldt "investeringsvindue" til dansk erhvervsliv. Det går ud på, at virksomhederne i 2012 skal kunne trække 100 pct. af udgifterne ved investeringer i produktionsanlæg fra i skat i ét og samme år - i stedet for som nu, hvor fradragene falder i mindre portioner over en længere årrække.

Incitament til investeringer
Initiativet vil give virksomhederne et incitament til at investere i ny produktion allerede til næste år og vil koste staten mellem 15 og 20 mia. kr. i 2012 - penge, som dog vil komme ind i årene efter.

Virksomhederne skal imidlertid ikke forvente, at S-SF også har planer om at stimulere væksten ved at skrue selskabsskattesatsen nedad, sådan som mange virksomheder og erhvervsorganisationer ellers ønsker.

"Det her handler om en helt umiddelbar kickstart, hvor vi både vil fremrykke offentlige investeringer og vil øge investeringsniveauet i den private sektor. Hvis man sænker selskabsskatten, kan pengene lige så godt gå til udbytter eller i lommen på ejerne, som det kan gå til investeringer," siger SF's skatteordfører Jesper Petersen.

SF: Ikke et afgørende parameter
I udspillet afviser Socialdemokraterne og SF, at lavere selskabsskat skulle være "den hurtige genvej til at skabe vækst i Danmark". Partierne argumenterer bl.a. med, at "selskabsskatten i Danmark ligger i den lave ende sammenlignet med EU15 (de 15 EU-lande før udvidelsen i 2004, red.)". I sidste uge sagde Jesper Petersen tilsvarende på Altinget | Skat, at "selskabsskatten har i dag et passende niveau - også set i et internationalt perspektiv".

Men selv hvis selskabsskatten i landene omkring Danmark skulle blive sat ned - og hvis det således skulle ske, at den danske selskabsskat ikke længere er i den lave ende - vil det ikke nødvendigvis medføre nogen nedsættelse, siger Jesper Petersen:

"Der er mange ting, der afgør, hvor virksomheder vil lægge produktion og udvikling. Selskabsskat er kun et parameter, så jeg synes, det er et meget hypotetisk spørgsmål at sætte op. Et eller andet sted er skat selvfølgelig også et parameter - men det, vi vil konkurrere på, er at have et velfungerende arbejdsmarked, en veluddannet befolkning, et land, hvor folk kan lide at bo og arbejde - og ikke at vinde en skattekonkurrence," siger han.

Forrige artikel Økonomisk smalhals i sundhedsvæsnet Økonomisk smalhals i sundhedsvæsnet Næste artikel VK satser på energiforlig før sommer VK satser på energiforlig før sommer