S og R truer med at sløjfe privatisering efter et valg

PRIVATE UNIVERSITETER: S og R truer med at rulle regeringens planer om privatisering tilbage efter et valg. Det kan de gøre uden de store konsekvenser, da loven tidligst vil nå at træde i kraft kort før et valg.

Dansk forskningspolitik er som oftest præget af konsensus og brede forlig. Men videnskabsminister Helge Sander (V) har for alvor delt vandene med sit forslag om private universiteter.

Sammen med Dansk Folkeparti ser ministeren ud til at have flertal for sin ide om private universiteter, der både skal have fuldt offentligt tilskud og mulighed for at opkræve brugerbetaling af de studerende.

Ny kampplads
Men det forslag er så kontroversielt, at oppositionen er parat til at gøre universiteterne til en politisk kampplads.

Socialdemokraterne og De Radikale truer direkte med at sløjfe Helge Sanders bebudede tiltag, hvis de vinder næste valg.

Valget kommer senest i efteråret 2011, og regeringens lov om private universiteter vil tidligst kunne nå at træde i kraft i sommeren 2011.

"Jeg kan ikke afvise, at vi vil rulle Sanders lovforslag tilbage, hvis vi vinder næste valg. Med den tidshorisont der er, vil man ikke nå særligt langt i processen omkring private universiteter, så det vil ikke have de store konsekvenser at gøre det," siger forskningsordfører Kirsten Brosbøl (S).

R: Uantagelige planer
Hun får opbakning af De Radikale, som ellers ikke er afvisende over for private universiteter. Det skal bare ikke være på de vilkår, som ministeren ser ud til at have lagt sig fast på.

Vil I være klar til at rulle sådan en lov tilbage igen?

"Ja, hvis loven bygger på de principper, som fremgår af ministeriets notat. Jeg synes det er fuldstændigt uantageligt, at de skal have fuld offentlig støtte, og at de samtidig kan lægge brugerbetaling oveni helt uden loft," siger forskningsordfører Marianne Jelved, og fortsætter:

"Det er bare uklogt at lave den slags beslutninger på så smalt et flertal, som det i realiteten er."

En fristelse for ledelserne
Ud over fuldt offentligt tilskud og brugerbetaling uden loft er oppositionen også bekymrede for, at de eksisterende offentlige universiteter uden videre kan beslutte at lade sig privatisere.

"Det kan vi ikke have. Der er ledelser i universitetsverdenen, som argumenterer for brugerbetaling, og det kunne let blive en fristelse for dem," siger Marianne Jelved.

Også af den grund er oppositionen klar til at omstøde regeringens planlagte lov, hvis den vinder næste valg.

"På den måde kan vi undgå et udsalg af en af velfærdssamfundets kronjuveler nemlig princippet om gratis uddannelse. Det vil føre til en udvikling mod A- og B-universiteter, hvor rige forældre kan købe den bedste uddannelse til deres børn på private universiteter, mens de offentlige universiteter bliver udsultet," siger Kirsten Brosbøl.

Forrige artikel Ny handlingsplan skal hjælpe danske forbrugere Ny handlingsplan skal hjælpe danske forbrugere Næste artikel Haarder afviser K-ønske om mere niveaudeling Haarder afviser K-ønske om mere niveaudeling