S har den mindste vælgerreserve

MÅLING: Vælgernes opbakning til Socialdemokraterne er i den grad på retur. S har ikke alene stor tilbagegang i målingerne. Partiet klarer sig nu også dårligst af alle partier som vælgernes andetvalg.

Vælgerne vender i stor stil ryggen til landets gamle arbejderparti. For et år siden stod Socialdemokraterne til 29 procent af stemmerne i meningsmålingerne og havde den næststørste vælgerreserve.

Siden er S gået markant tilbage i meningsmålingerne, og partiet har nu også den mindste vælgerreserve af alle Folketingets otte partier. Det viser en meningsmåling, som A&B Analyse har foretaget for Altinget.dk.

Krisestemning
Her er vælgerne blevet spurgt om, hvilket parti de vil stemme på, hvis de ikke kan stemme på deres førsteprioritet. Og her klarer S sig dårligst som vælgernes andetvalg.

Kombinationen af at gå massivt tilbage i meningsmålingerne samtidig med, at vælgerreserven er blevet halveret, er rigtig alvorlig for Socialdemokraterne, vurderer valgforsker Johannes Andersen fra Aalborg Universitet.

Vælgerne identificerer sig ikke med S
"Det er meget alvorligt. Den tendens, som målingen viser, lå allerede i valgresultatet. Vælgerne ville gerne have en ny regering, men de ville ikke stemme på S. Det paradoks blev åbenbaret ved valget. Og vælgerne er blevet endnu mere kritiske over for Socialdemokraterne. Vælgerne kan åbenbart ikke se dem selv i det parti ikke engang som et alternativ," siger Johannes Andersen.

"Det er tankevækkende, når partiet langt hen ad vejen fører borgerlig økonomisk politik. Dermed burde mange af de vælgere, som er vandret over midten, kunne se Socialdemokraterne som et alternativ og tænke, nå okay, så er de heller ikke værre. Men det gør de ikke. De styrer helt uden om Socialdemokratene," siger Johannes Andersen.

På et år er Socialdemokraternes vælgerreserve blevet halveret fra godt 15 procent til 7,5 procent.

Tilbagegangen forsætter
Og i meningsmålingerne er opbakningen til partiet også dykket kraftigt. Det seneste vægtede gennemsnit af meningsmålingerne, som professor Søren Risbjerg laver for Altinget.dk, viste, at S står til 22,2 procent. Men det er baseret på målinger, som er foretaget, før regeringen trak sit forslag om betalingsringen tilbage efter et kaotisk forløb.

For nylig fik S kun 18,5 procent i en måling, som Greens har lavet for Børsen. Det harmonerer bestemt ikke med partiets selvforståelse. Derfor kan der komme et internt opgør i partiet, hvis udviklingen fortsætter.

"Hvis Socialdemokraterne går endnu mere tilbage, så vil der blive et stort ramaskrig ikke mindst internt i partiet. Og så kan problemet næsten kun identificeres som, at der må være noget, der ikke fungerer mellem partiets ledelse og vælgerne," siger Johannes Andersen.

SF har stadig en reserve
Mens Socialdemokraterne altså har den mindste vælgerreserve, så har SF fortsat den største, selvom den er blevet voldsomt decimeret det seneste år.

Vælgerreserven kan sige noget om, hvor stort et partis samlede vælgerpotentiale er. Her er det interessant at se, at Venstre fortsat har potentiale til at gå endnu mere frem, end partiet allerede er med de nuværende 32,7 procent.

Også Radikale og Enhedslisten har øget deres vælgerreserve trods stor fremgang til netop de to partier det seneste år. Derimod har S og SF altså oplevet stor tilbagegang både blandt de, der rent faktisk vil stemme på de to partier, og de, der har disse partier som andetvalg.

Forrige artikel Patienter og læger frygter politisk styring af forskning Patienter og læger frygter politisk styring af forskning Næste artikel Bødskov udpeger skattesagskommission Bødskov udpeger skattesagskommission