Rungende hollandsk nej til EU-aftale

NEE: Et overraskende stort flertal stemte onsdag imod EU’s associeringsaftale med Ukraine ved en folkeafstemning i Holland, som dog slår EU-rekord i lav stemmedeltagelse.

BRUXELLES: Den politiske midte i Holland fik en solid afklapsning onsdag, da 61,1 procent af vælgerne ved en folkeafstemning forkastede en vidtgående EU-samarbejdsaftale med Ukraine.

Afstemningen er kun vejledende, og to tredjedele af vælgerne valgte at blive væk fra stemmeurnerne. Men de politiske omkostninger ved at ignorere det rungende nej gør, at den hollandske regeringen er så godt som tvunget til at drage en konsekvens, på trods af at aftalen støttes bredt af alle partier på nær det yderste venstre og højre.

Den hollandske premierminister, Mark Rutte, erkender nederlaget, og at han derfor umiddelbart ikke kan ratificere aftalen, der kun mangler en hollandsk underskrift for at være fuldt gyldig.

Retsmæssigt limbo
Resultatet sætter EU i en juridisk kattepine, da aftalen allerede er provisorisk trådt i kraft ved årsskiftet og kun kan rulles tilbage med enstemmighed blandt de 28 EU-lande. Aftalen har samtidig stor symbolsk betydning, i og med at den var en udløsende faktor for den tidligere ukrainske regerings fald og konflikten med Rusland, der blandt andet ledte til annekteringen af Krim.

Premierminister Mark Rutte vil ikke endnu melde ud, hvad regeringen har tænkt sig at gøre. Nu vil han først diskutere sagen med det hollandske parlament og med sine EU-partnere.

”Det er en proces, der kan tage uger,” sagde han på valgaftenen til hollandske NOS.

Ny magt til folket
Afstemningen om EU-Ukraine-aftalen kom i stand ved hjælp af en ny lov, der trådte i kraft i sommer, der betyder, at en indsamling af mindst 300.000 underskrifter kan udløse en folkeafstemning om en ny lov.

Bag afstemningen står en populær satirisk hjemmeside ved navn GeenStijl, der sammen med to EU-skeptiske borgergrupper har rejst spørgsmålet. De har gjort klart, at det ikke var selve aftalen med Ukraine, der var det vigtig for dem, men i højere grad at hollænderne fik lov at give deres mening til kende om EU.

Kun 32,2 procent af vælgerne brugte dog muligheden. Det er den laveste stemmeprocent, der nogensinde er registreret i en folkeafstemning om EU i noget land. Men dog over de 30 procent, som er påkrævet for, at afstemningen er gyldig.

Forrige artikel Regeringen vil fortsat ikke frede regionerne Regeringen vil fortsat ikke frede regionerne Næste artikel Her er EU-Kommissionens asyludspil Her er EU-Kommissionens asyludspil