Regeringen vil fortsat ikke frede regionerne

OVERLEVELSE: Selvom sundhedsminister Sophie Løhde (V) roser regionerne for at have skabt en række gode resultater på sundhedsområdet, vil hun ikke frede dem. Hvornår regeringen beslutter, om regionerne skal overleve, vil hun heller ikke løfte sløret for. 

Lev op til disse syv krav om forbedringer på sundhedsområdet i løbet af én valgperiode. Eller bliv nedlagt. Sådan lød det kontante ultimatum fra Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, til regionerne i valgkampen 2015.

Ti måneder senere vurderer sundhedsminister Sophie Løhde (V), at det generelt går godt med at leve op til kravene med blandt andet at sikre kortere og mere ensartede ventetider til udredning og behandling

”Regionerne har i vid udstrækning gjort det rigtigt godt. Og de gør det rigtigt godt. Regionerne blev sat i verden med nogle klare opgaver som driftsherrer for sygehusvæsnet – den opgave har de løftet,” siger Sophie Løhde forud for Danske Regioners generalforsamling, der afholdes torsdag i Århus.

LÆS: Regionernes sidste chance

Anerkender resultater
Sophie Løhde roser regionerne for at have løftet kvaliteten i sundhedsvæsnet, samlet sygehusspecialerne, etableret en ny sygehusstruktur med færre sygehuse, overholdt budgetterne og leveret produktivitetsstigninger år efter år.

”Alt sammen er det en udvikling, som man kun kan anerkende. Udgangspunktet er derfor, at vi i dag har fem stærke sygehusregioner,” siger Sophie Løhde.

Men i halen på hendes omfattende ros af regionerne slår hun også fast, at der er en stribe områder, hvor regionerne langt fra endnu lever op til regeringens forventninger.

Fortid eller fremtid?
Det gælder blandt andet Venstres krav til regionerne om, at de geografiske forskelle i behandlingskvaliteten og ventetiden til behandling skal mindskes.

Men om regionerne er rykket tættere på overlevelse, har Sophie Løhde ikke er klart svar parat på.

”Jeg forventer, at sundhedsvæsnet i morgen er bedre end i går,” lyder det fra sundhedsministeren, der heller ikke vil løfte sløret for, hvornår hun forventer regeringen vil fortælle, om regionerne er fortid eller fremtid.

”Men du får mig ikke til at sige, at vi med garanti vil hælde beton ud over hele den offentlige sektor på et tidspunkt. Som regering er vi optaget af at sikre, at vi hele tiden får et bedre sundhedsvæsen. Og her har regionerne et betydeligt medansvar”. 

Læs stort interview med Sophie Løhde på Altinget: sundhed (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

,

Forrige artikel Her er reaktionerne på gymnasieudspillet Her er reaktionerne på gymnasieudspillet Næste artikel Rungende hollandsk nej til EU-aftale Rungende hollandsk nej til EU-aftale