Homoseksuelles blod er ikke farligere end andres: Regeringen vil skrotte udskældt donorregel

Tre år efter man senest lempede reglerne, vil regeringen nu helt ligestille homoseksuelle og heteroseksuelle mænds mulighed for at donere blod. Mennesker skal ikke udelukkes på baggrund af deres seksualitet, lyder det.

Reglen er omdiskuteret og har været udsat for mange protester.

Og nu får den dødsstødet.

Mens prideugen fejres i København, meddeler regeringspartierne, at homoseksuelle mænd skal kunne donere blod på lige fod med andre.

I et indlæg i Altinget skriver Venstres Linea Søgaard-Lidell, Moderaternes Monika Rubin og Socialdemokratiets Flemming Møller Mortensen, at det ikke giver mening, at homoseksuelle mænd ikke har samme muligheder som heteroseksuelle for at give blod.

"Derfor er det også vores klare forventning, at vi meget snart kan sætte en stopper for mange års diskrimination af homoseksuelle bloddonorer i Danmark og dermed ikke længere udelukker mennesker fra at give blod på baggrund af deres seksualitet," lyder det i indlægget.

De tre ordførere fra regeringspartierne skriver desuden, at flere blodbanker mangler blod på hylderne, og at der derfor er brug for flere donorer.

Et af de mest progressive lande

Man skal ikke mange år tilbage, før det slet ikke var tilladt for homoseksuelle at donere blod.

Fordi homoseksuelle mænd ifølge Sundhedsstyrelsen har en statistisk større risiko for hiv, besluttede man i 1988 – da aids-epidemien rasede – at de ikke skulle donere blod.

I 2020 trådte nye regler imidlertid i kraft, som betød, at homoseksuelle mænd nu gerne måtte donere blod. Men dog med det forbehold, at mændene ikke måtte have haft sex med en anden mand inden for fire måneder før donationen.

Dengang lød det fra daværende sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at Danmark med lovændringen ville blive et af de mest progressive lande i verden i forhold til bloddonation og homoseksuelle mænd.

Nu tager SVM-regeringen altså skridtet videre og vil sidestille homoseksuelle og heteroseksuelle mænd i donorsystemet.

Sundhedsminister Sophie Løhde (V) har bedt Styrelsen for Patientsikkerhed undersøge, hvordan de nuværende regler kan lempes.

{{toplink}}

Forrige artikel Nye oplysninger trækker forsvarschef dybere ind i våbensag Nye oplysninger trækker forsvarschef dybere ind i våbensag Næste artikel Ny måling: Knap hver anden ønsker flere timer til praktiske fag på bekostning af boglige Ny måling: Knap hver anden ønsker flere timer til praktiske fag på bekostning af boglige