Det skal være nemmere at suspendere borgmestre

FARUM-KOMMISSIONEN: Regeringen vil nedsætte et lovforberedende udvalg, der blandt andet skal sikre mere tydelige regler for, hvornår en borgmester kan suspenderes. Det sker, efter Farum-kommissionen torsdag har afleveret sin beretning.

Hvordan forhindrer man, at der kommer en ny Farum-sag?

Det er et af de mange spørgsmål, som Farum-kommissionen har forsøgt at finde svar på med sin 12.546 sider lange beretning, som kommissionen har arbejdet på siden 2003 og afleveret til justitsministeren torsdag.

Baggrunden for kommissionens nedsættelse var den famøse Farum-sag, hvor en række kritisable forhold omkring især borgmester Peter Brixtoftes (V) ageren blev afsløret.

Kommissionen kommer blandt andet med to anbefalinger om lovændringer på Økonomi- og Indenrigsministeriets område: For det første bør man se på, om reglerne for, hvornår en borgmester kan suspenderes, kan blive mere tydelige. For det andet bør man indføre mere ufravigelige frister for, hvornår dagsordner og bilag skal sendes til kommunalbestyrelsesmedlemmerne forud for møder i kommunalbestyrelsen.

På den baggrund har regeringen besluttet at nedsætte et lovforberedende udvalg, der skal se på de to anbefalinger.

"Vi må se nærmere på kommissionens forslag til, hvordan vi kan forhindre, at historien måtte gentage sig. I den forbindelse skal det lovforberedende udvalg, som regeringen vil nedsætte, hjælpe os på vej," siger justitsminister Morten Bødskov (S).

Han bliver bakket op af økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R):

"Farum-sagen har vist os, at det er afgørende, at kommunalbestyrelserne har en reel mulighed for at trække i håndbremsen, hvis en borgmester handler groft i strid med lovgivningen," siger Margrethe Vestager.

Forrige artikel Massiv støtte til reform af førtidspension og fleksjob Massiv støtte til reform af førtidspension og fleksjob Næste artikel TV 2 News opruster på den politiske dækning