Regeringen afsætter milliarder til ny sundhedspakke

Der skal laves en ny kræftpakke, og ulighed i sygdom skal mindskes. Sådan lød det, da regeringen præsenterede landets nye sundhedspakke tirsdag.

Danmark skal have verdens bedste sundhedsvæsen.

Sådan lyder det fra statsminister Mette Frederiksen, udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen og indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde ved et pressemøde på Rigshospitalet, hvor en ny sundhedspakke tirsdag morgen er blevet præsenteret.

Regeringen vil derfor løbende give flere penge til sundhedvæsenet, så der fra 2030 tilføres fem milliarder kroner årligt. Pengene kommer udover de allerede afsatte midler til eksempelvis psykiatrien, højere løn og demografien.

Fokus på kræftpatienter

Især kræftbehandlingen har brug for at komme på ret køl, lyder det fra statsministeren, der fremhæver en kræftskandale fra Aarhus Universitetshospital, hvor patienter på mave-tarm-kirurgisk afdeling ikke fik den rettidige eller rette behandling.

"Det er et svigt, uanset hvordan man vender og drejer det," siger statsministeren.

Det må ikke ske igen, lyder det fra regeringen. Derfor er den ved at lave en ny kræftplan, der vil blive Danmarks femte kræftpakke. Det er mere end 20 år siden, vi fik vores første.

{{toplink}}

Der er afsat 600 millioner kroner til den nye kræftpakke. 

I den nye kræftplan skal der afsættes ressourcer til kræftopsporing, til nye behandlinger og til at mindske ulighed.

Samtidig er der flere, der overlever kræftsygdomme, hvilket betyder, at flere får senfølger. Det skal der også afsættes penge til at kunne behandle.  

Både solskin og regnvejr 

Det er ikke kun kræftbehandlingen, der er i fokus. Psykiatrien skal bedres. Og så skal samarbejdet mellem egen læge, sygehuset og den kommunale hjælp forberedes.

Der er dog ikke kun problemer, betoner Lars Løkke Rasmussen. 

Han fremhæver en anekdote om en patient, der havde fået en hurtig og effektiv behandling efter sin kræftdiagnose. 

"Man bliver i godt humør af at komme her på Rigshospitalet i dag," lød det fra udenrigsministeren.

Men:

"Vi har set, at ventelister er steget, patientrettigheder er blevet brudt, og dødeligt syge er blevet holdt uvidende om rettigheder. Det gør mig vred. Det kan vi som samfund ikke være bekendt," siger Lars Løkke Rasmussen. 

Ansvaret er fælles, lyder det fra statsministeren.

"Vi påtager os alle tre ansvaret for det, der lykkes, og det, der ikke lykkes," siger Mette Frederiksen.

Forrige artikel Løkke vil drøfte EU-veto, men de fleste partier tøver: ”Det korte svar er nej” Løkke vil drøfte EU-veto, men de fleste partier tøver: ”Det korte svar er nej” Næste artikel Nye anbefalinger skal få flere unge i beskæftigelse Nye anbefalinger skal få flere unge i beskæftigelse