Rapport: Danmark er førende på IT-sundhedsområdet

IT: Amerikansk IT-tænketank udråber Danmark, Sverige og Finland som de førende i verden, når det gælder brugen af sundheds-IT. Ministeren jubler. Lægerne mener, rapporten skal tages med et gran salt.

Der er for lidt IT i sundhedsvæsnet. Mange IT-systemer er for langsomme. Der er et virvar af IT-systemer. De kan ikke tale sammen. Der er for få penge til IT i sundhedsvæsnet.

Det er er nogle af de problemer, som præger historierne om IT-sundhedssystemet.

Men ifølge den amerikanske uafhængige IT-tænketank ITIF er Danmark sammen med Finland og Sverige blandt de absolut førende i verden på en lang række områder inden for sundheds-IT.

Den Washington-baserede tænketank offentliggør rapporten som et indspark til det historiske slag om en sundhedsreform i USA, hvor Obama-administrationen i forvejen har kig på de skandinaviske landes sundhedssystemer.

Regioner: Der er ikke sket en sk..
Så sent som i sidste uge kritiserende formanden for Danske Regioner, Bent Hansen, regeringen for ikke at prioritere IT på sundhedsområdet.

Regionerne ønskede ved forårets økonomiforhandlinger at lave en flerårig aftale, hvor man afsatte penge og satte deadlines for en række IT-projekter. Regionerne fik et nej.

"Både amter og regioner har jo fået meget kritik for, at de fandt på hver deres IT-løsninger og ikke lavede fælles løsninger. Men hvis jeg skal være lidt kritisk. Hvad har vi så fra statens side set af nye initiativer på området for sundheds-IT, siden vi fik digitalsundhed.dk sat på skinner? Svaret er jo ingenting," sagde Bent Hansen, der pegede på, at andre lande har afsat store milliardbeløb for at modernisere deres IT i sundhedssystemet og bestemt ikke nævnte at Danmark har et IT-system i verdensklasse.

Sundhedsminister: Vi kan ikke kopiere de andre
Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen (K) er glad for rapporten. Og han lover, den ikke skal være et argument for ikke at fortsætte udviklngen.

"Ambitionerne bliver ikke mindre, fordi vi er blandt verdens bedste til sundheds-it. Tværtimod skal vi arbejde os videre frem skridt for skridt. Rapporten viser jo også, at som en del af førerfeltet kan vi ikke bare kopiere udenlandske erfaringer - vi skal selv blive ved med at knokle for at udvikle nye løsninger, der gør opgaverne enklere for personalet og bedre og sikrere for patienterne," skriver sundhedsministeren i en mail til Altinget.

Han genkender derfor ikke Bent Hansens billede af, at der ikke sker noget på området for sundheds-IT.

"Der er en masse interessante projekter i støbeskeen - fx sker der rigtig interessante ting, når det gælder telemedicin, ligesom vi har en landsdækkende elektronisk medicinjournal på vej. De ting kan lade sig gøre, fordi vi på sundheds-it over en årrække har opbygget en masse erfaringer og et solidt teknologisk udgangspunkt," skriver ministeren.

Hos Lægeforeningen anbefaler formanden for lægernes IT-netværk, Klaus Klausen, altid at tage udenlandske tænktetankes rapporter om andre landes IT-systemer med et gran salt.

"Når man har været til konferencer om sundheds-IT, så er der ingen brugere til stede. Men kun de, som har lavet systemerne, beslutningstagere og folk, som vil sælge noget. Her har man nogle gange svært ved at genkende virkeligheden, når man som bruger hører beskrivelser af dansk sundheds-IT," siger Klaus Klausen, og fortsætter:

"Når jeg har talt med udenlandske delegationer, som har været på besøg hos regionerne og i Sundhedsministeriet for at høre om sundheds-IT, så kan man meget tydeligt fornemme, at problemerne med, at systemerne er langsomme og ofte ikke kan tale sammen, ikke har fyldt meget i foredragene. Men det er vel også meget naturligt, at man mest fortæller om det, som går godt," siger Klaus Klausen.

Læge: De praktiserende lægers IT er unik
Han vil dog gerne medgive, at Danmark på en række områder faktisk er førende. Især hos de praktiserende læger.

"Det er unikt i hele verden, med at patienter kan bestille tid via nettet, og at alt, de håndterer i form af recepter, speciallægehenvisninger og meget mere, er elektronisk," siger Klaus Klausen.

Han mener at Danmark skal være mindst stolt af sygehussektoren.

"På grund af CPR-systemet har vi utroligt godt styr på patienterne, og hvem de er. Men fra de gamle amters tid er der er virvar af systemer, der ofte ikke kan tale sammen, og som er langsomme. Her mangler vi helt klart en større grad af central koordination, så man kan få lavet nogle beslutninger om, hvad man skal satse på," siger Klaus Klausen.

Sundhedsministeren mener, at rapporten viser, at Danmark er på rette spor.

"Det er fint, at både lægerne og regionerne er ambitiøse på det her område. Det er jeg også - og det er netop resultatet af det samarbejde, som vi nu ser dokumenteret i den nye rapport. Så lad os fortsætte i det spor og være enige om, at vi skal blive endnu bedre. At være forbilleder for Obamas sundhedsreform er sørme et godt udgangspunkt," skriver sundhedsministeren.

Forrige artikel Løkkes tale ved FN's klimatopmøde Næste artikel Danskerne får knap så meget ud af skattereformen